Reklama

Z naszej kuchni

Konfitury z aronii

Aronia powoli zdobywa uznanie. Przetwory, np. soki, są bardzo lubiane, trochę mniej znane są konfitury. Szkoda - dobrze usmażone, są wspaniałe! Smażymy z przebranych, dorodnych owoców - im bardziej dojrzałych, tym konfitury są smaczniejsze.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Konfitury klarowne

1 kg owoców aronii (waga po przebraniu), 3 szklanki cukru, 1 szklanka wody, 2 cytryny.
Owoce zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na 10 min - cedzimy na sicie. Z wody i cukru gotujemy syrop, wrzucamy odsączone owoce, doprowadzamy do wrzenia i smażymy na średnim ogniu przez 15 min. Odstawiamy. Zupełnie zimne smażymy ponownie (można następnego dnia). Od chwili gdy się zagotują, po 10 min, dodajemy cienkie plasterki cytryny obranej ze skórki, pozbawionej białego miąższu i pestek i gotujemy razem przez następne 10-15 min, aż całość będzie klarowna i nabierze odpowiedniej konsystencji. Nakładamy do idealnie czystych, gorących słoiczków natychmiast po zdjęciu z ognia, a więc bardzo gorące, wierzch nakrywamy krążkiem celofanu i szczelnie zamykamy. Jeżeli mamy ciemną, chłodną, pozbawioną przewiewów piwnicę, konfitury przechowują się bardzo dobrze do trzech lat. Jeżeli piwnica nie spełnia tych warunków, trzeba słoiczki pasteryzować w temp. 85° C przez 15 min.

Konfitury z aronii z owocami

1 kg owoców aronii, 1 kg słodkich, dojrzałych gruszek, 1 kg kwaskowych jabłek - najodpowiedniejsza antonówka (waga owoców po umyciu, obraniu ze skórek, usunięciu gniazd nasiennych i szypułek), 1 kg cukru, 1 szklanka wody, 1/2 szklanki smażonej skórki pomarańczowej.
Owoce aronii, po dokładnym przebraniu, zalewamy wrzątkiem w takiej ilości, by były całkowicie przykryte wodą - odstawiamy na godzinę.
W płaskim, szerokim garnku zagotowujemy wodę z cukrem. Gdy cukier całkowicie się rozpuści, na wrzątek wrzucamy dokładnie odsączone owoce i gotujemy od chwili zawrzenia przez
20 min - od czasu do czasu lekko mieszając. Odstawiamy na godzinę. Po tym czasie ponownie ustawiamy naczynie na średnim ogniu, a gdy owoce się zagotują, dodajemy drobno pokrojone jabłka i gruszki i smażymy na średnim ogniu przez 2 godz., od czasu do czasu mieszając. Konfitury są gotowe, gdy jabłka i gruszki całkowicie się rozgotują, a owoce aronii pozostaną w całości, zawieszone w gęstej, ciemnoczerwonej galaretce. Pod koniec smażenia dodajemy skórkę pomarańczową, gotujemy razem przez 7 min - nie dłużej - pamiętając, że konfitury powinny tylko lekko "mrugać". Gorące, przekładamy do równie gorących, idealnie czystych słoików, na wierzch kładziemy krążek celofanu i dokładnie zamykamy. Przechowujemy w chłodnej, ciemnej, pozbawionej przeciągów piwnicy. Gdy takich warunków na przechowanie nie ma, dobrze będzie słoiczki pasteryzować przez 15 min. w temp. 85°C - będą klarowne i nie scukrzą się przez trzy lata.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

2002-12-31 00:00

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Prośmy św. Jana Chrzciciela, aby pomógł nam być wiernymi

[ TEMATY ]

homilia

rozważania

pl.wikipedia.org

Rozważania do Ewangelii Łk 1, 57-66.80.

Poniedziałek, 24 czerwca. Uroczystość narodzenia św. Jana Chrzciciela

CZYTAJ DALEJ

Narodzenie św. Jana Chrzciciela

Niedziela zielonogórsko-gorzowska 25/2004

[ TEMATY ]

św. Jan Chrzciciel

„Jan Chrzciciel”, Bartolomeo Veneto, XVI wiek

Św. Jan Chrzciciel to jeden z najbardziej znanych świętych. Nowy Testament poświęca mu niemal tyle miejsca, co samej Najświętszej Maryi Pannie. Wspomnienie jego narodzin obchodzimy w liturgii w randze uroczystości 24 czerwca, a oprócz tego 29 sierpnia wspominamy jego śmierć męczeńską.

CZYTAJ DALEJ

Watykan: Karetka od papieża dla szpitala na Ukrainie, zawiezie ją kardynał Krajewski

2024-06-24 12:00

[ TEMATY ]

Ukraina

kard. Krajewski

papież Franciszek

Karol Porwich/Niedziela

Po raz ósmy papieski jałmużnik, kardynał Konrad Krajewski przemierzy trzy tysiące kilometrów z Rzymu do rejonu zborowskiego obwodu tarnopolskiego, aby dostarczyć do tamtejszego Szpitala Centralnego karetkę pogotowia wyposażoną w mobilne centrum resuscytacji podarowane przez papieża Franciszka.

Prefekt Dykasterii do spraw Posługi Miłosierdzia zawiezie również dużą ilość niezbędnych i ratujących życie leków z Apteki Watykańskiej i kliniki Agostino Gemelli. „Do regionu tarnopolskiego, ze względu na trwającą wojnę, codziennie przybywają liczne konwoje przewożące cywilów i żołnierzy zmuszonych do ucieczki z obszaru przygranicznego z Rosją, gdzie działania wojenne są najbardziej krwawe. Ambulans ten będzie również cennym narzędziem wspierającym ratowników i osoby ranne” - czytamy w watykańskim komunikacie.

CZYTAJ DALEJ

Reklama

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję