Reklama

Zdrowie

Dietetyk radzi

Truskawka – bomba witaminowa

Jest jednym z najsmaczniejszych i najzdrowszych owoców uprawianych w Polsce.

Niedziela Ogólnopolska 26/2024, str. 62

[ TEMATY ]

Truskawki

Adobe Stock

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Wyhodowano je na początku XVIII wieku w Wersalu w wyniku skrzyżowania dwóch odmian poziomek. W związku z tym truskawka ma wiele nazw zwyczajowych – poziomka truskawkowa, poziomka ananasowa czy poziomka wieloowocowa. Pod koniec XVIII wieku truskawki zaczęto uprawiać również w Anglii. Z biegiem czasu pojawiały się w kolejnych krajach, w tym również w Polsce. W naszym kraju cennymi wartościami truskawek można się cieszyć od maja do końca lipca.

Obok walorów smakowych truskawki mają wiele cennych składników odżywczych. Warto więc w pełni korzystać z sezonu na truskawki. Te sezonowe owoce charakteryzują się wysoką gęstością odżywczą przy niskiej gęstości energetycznej. Oznacza to, że mają one wiele wartościowych składników odżywczych, a przy tym są niskokaloryczne. 100 g owoców to tylko ok. 28 kcal. W 80% składają się z wody. Dzięki tak niskiej wartości energetycznej truskawki polecane są osobom będącym na diecie redukcyjnej. Stymulują również produkcję adiponektyny i leptyny – hormonów odpowiedzialnych za uwalnianie rezerw tłuszczowych z adipocytów oraz poprawę tempa przemiany materii. Truskawki zawierają najwięcej witamin C i K oraz kwasu foliowego, a także witamin z grupy B oraz witaminy A. Jeśli chodzi o witaminę C, truskawki zawierają jej więcej niż cytrusy – w 100 g znajduje się ok. 70 mg. Owoce te są również cennym źródłem żelaza, które chroni przed anemią. Zawierają wapń i fosfor, które wzmacniają kości. Z kolei zawarty w truskawkach potas wpływa na obniżenie ciśnienia krwi, magnez – koi nerwy oraz manganu – wpływa na poprawę pamięci. Owoce te zawierają jedynie cukier prosty – fruktozę, która ma niski indeks glikemiczny i jest metabolizowana bez udziału insuliny. U osób zagrożonych wystąpieniem cukrzycy owoce te mogą obniżać ryzyko jej rozwoju. Z kolei u osób ze stwierdzoną cukrzycą są pomocne w kontrolowaniu glikemii.

Regularne spożywanie truskawek jest pomocne w obniżaniu podwyższonego poziomu białka CRP we krwi, które jest markerem stanu zapalnego występującego w organizmie. Świeże truskawki nie powinny stać w cieple. Aby przedłużyć ich trwałość, warto do wody, którą płuczemy owoce, dodać kilka łyżek octu. Nie wpłynie on negatywnie na smak truskawek, a kwaśne środowisko spowolni proces psucia. Owoce te najczęściej spożywa się same lub wykorzystuje do sałatek owocowych, koktajli, kompotów, a także dań na słodko. Truskawki dostępne są na rynku przez cały rok. Kusi nawet ich wygląd. Poza sezonem warto sięgać po truskawki mrożone. Mrożenie nie wpływa na utratę walorów odżywczych. Dostępne są również truskawki liofilizowane. Proces liofilizacji polega na pozbawieniu produktu naturalnie zawartej wody. Takie truskawki również zachowują wszystkie wartości i są doskonałą przekąską, która stanowi alternatywę dla słodyczy.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

2024-06-25 14:15

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Truskawki nie tylko na słodko

Owoce te wykorzystujemy głównie do ciast i deserów, ale doskonale komponują się też z warzywami, mięsem i serami.

SKŁADNIKI : *2 kg świeżych truskawek *1 l zsiadłego mleka *100 ml miodu *kilka gałązek świeżej mięty
CZYTAJ DALEJ

Nowenna przed uroczystością Niepokalanego Poczęcia Najświętszej Maryi Panny

Redakcja "Niedzieli" serdecznie zaprasza wszystkich Czcicieli Matki Bożej na nowennę przed uroczystością Niepokalanego Poczęcia Najświętszej Maryi Panny. "Dozwól nam chwalić Cię, Panno Przenajświętsza, i daj nam moc przeciwko nieprzyjaciołom Twoim". Spraw, byśmy pełni miłości i ufności biegli "do stóp Twoich kornie błagając" w różnych potrzebach.
CZYTAJ DALEJ

Adwentowe warsztaty u dominikanów

2024-12-01 17:33

Marzena Cyfert

Koncert finałowy w wykonaniu chóru złożonego z uczestników warsztatów.

Koncert finałowy w wykonaniu chóru złożonego z uczestników warsztatów.

Zakończyły się Adwentowe Warsztaty Muzyczno-Liturgiczne u dominikanów we Wrocławiu. Połączone były z rekolekcjami, które głosił o. Wojciech Sznyk, dominikanin z Krakowa.

Uczestnicy warsztatów mogli rozszerzyć swój repertuar o nowe pieśni wielogłosowe oraz rozwinąć umiejętności śpiewu, pod opieką doświadczonych specjalistów w dziedzinie muzyki wokalnej: Urszuli Rogali, Rafała Maciejewskiego oraz Krystiana Neściora. Tegoroczną edycję warsztatów patronatem honorowym objęło Wrocławskie Liturgiczne Studium Wokalne.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję