Wiosną w naszych ogrodach i na balkonach zaczynamy uprawiać warzywa i zioła. Na co powinniśmy zwrócić uwagę, aby cieszyć się dobrymi plonami?
Gdy będziemy siać nasiona ze sprawdzonego źródła, przestrzegać terminu, sposobu siewu i pielęgnacji wschodzących warzyw – będziemy się cieszyć dobrymi zbiorami i sporo zaoszczędzimy.
Pomóż w rozwoju naszego portalu
Wysiew bezpośrednio do gruntu
Niektóre zioła, kwiaty i warzywa powinno się wysiewać w doniczkach w ciepłym pomieszczeniu, a rozsady wysadzać do gruntu od drugiej połowy maja. Inne wysiewa się bezpośrednio do gruntu (m.in. sałata, kapusta, marchew, rzodkiewka, cebula, szpinak, groch).
Termin siewu nasion
Należy trzymać się terminu siewu, jednak ze względu na zmiany klimatu może on być nieco przesunięty. Jeśli nasiona na sadzonki są wysiewane zbyt wcześnie, a skrzynka stoi na parapecie i jest ogrzewana przez kaloryfer, to sadzonki tworzą długie, cienkie łodygi z jasnozielonymi małymi liśćmi. Promienie słoneczne są jeszcze zbyt słabe, aby zapewnić roślinom wystarczającą ilość światła.
Nie powinno się rozpoczynać siewu w domu przed 1 marca. W zimnym inspekcie i w szklarni można siać rośliny wcześniej. Na zewnątrz bowiem rośliny są lepiej oświetlane przez słońce, a niższa temperatura zapewnia ich stopniowy wzrost. Przy bezpośrednim siewie warzyw i kwiatów na grządce należy wziąć pod uwagę ich odporność na zimno. Niektóre nasiona nie powinny wykiełkować w gruncie przed okresem przymrozków, np. fasola szparagowa. Nasiona kiełkują szczególnie dobrze w temperaturze powyżej 15°C. Taka temperatura jest osiągalna zwykle najwcześniej w drugiej połowie kwietnia. Wiele nasion warzyw wysiewa się do gruntu latem, m.in. jarmuż, buraki, fasolkę szparagową, endywię, kapustę pekińską, koper, cebulę siedmiolatkę. >>n