Składniki:
. 3 paczki delicji
. 2 galaretki pomarańczowe
BISZKOPT:
. 5 jaj
. 5 łyżek cukru
. 10 dag mąki pszennej
. 6 dag mąki ziemniaczanej
. 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Pomóż w rozwoju naszego portalu
Białka ubić z cukrem, dodać żółtka, ubijając dodawać pozostałe składniki, wstawić do piekarnika na 180oC i upiec biszkopt - czas pieczenia 30 min.
Ciasto makowo-kokosowe:
. 6 białek
. 1 szklanka cukru
. 1 szklanki suchego maku
. 20 dag wiórek kokosowych
. 1 łyżeczki proszku do pieczenia
. 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Białka ubić na sztywno, dodać cukier, ubijając dodać resztę składników, wymieszać i piec w piekarniku 175oC przez 30-40min.
Krem:
. 6 żółtek
. 2 łyżki mąki ziemniaczanej
. 1 łyżka mąki pszennej
. 1 kostka masła
. 1 litra mleka
. 1 cukier wanilinowy
. 1 szklanka cukru
Odlać pół szklanki mleka, roztrzepać żółtka, mąkę pszenną i ziemniaczaną, by uzyskać konsystencję budyniu, resztę mleka zagotować z cukrem, dodawać przygotowany budyń, zagotować.
Wystudzić i utrzeć z kostką masła.
Wykonanie:
2 galaretki rozpuścić w 750 ml wody, wystudzić. Ciasto biszkoptowe posmarować częścią kremu, na krem nałożyć ciasto makowo-kokosowe, ponownie posmarować kremem i ułożyć delicje. Wcześniej przygotowaną i średnio ściętą galaretkę wylać na delicje. Ciasto odstawić w chłodne miejsce lub do lodówki dla całkowitego stężenia galaretki.