Siostra Klara proponuje paniom na Dzień Kobiet doskonały sernik wiedeński. Siostra, choć nie pracuje w kuchni, bardzo lubi piec i gotować. Swoją pasję odziedziczyła po mamie, która była zawodową kucharką.
Składniki:
1,5 kg sera (najlepiej mielony z wiaderka), 18 jajek, 50 dag cukru pudru, 25 dag masła roślinnego, 3 łyżki kaszy manny, 1 i ½ opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego, olejek cytrynowy lub utarta skórka z cytryny
Wykonanie:
Jeśli mamy ser w kawałku, należy go przekręcić przez maszynkę trzy razy. Oddzielić żółtka od białek. Żółtka, masło i cukier utrzeć mikserem do białości, dodawać po łyżce mielony ser, ciągle ucierając. Dodać kaszę mannę i budyń. Wymieszać. Z białek ubić pianę. Dodawać do masy serowej, delikatnie mieszając drewnianą łyżką. Można dodać odrobinę olejku cytrynowego lub skórki cytrynowej. Tak przygotowany sernik wylać na brytfankę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 140-150 o C około godziny. Po upieczeniu najlepiej zostawić ciasto do wystudzenia w piekarniku. Posypać cukrem pudrem lub czekoladą.
Zebrała Jolanta Marszałek
Pomóż w rozwoju naszego portalu