Siostra Olga nazaretanka, gotuje w domu zakonnym w Częstochowie. Dziś poleca danie bardzo smaczne, choć wymagające nieco pracy.
Składniki:
75 dag ugotowanych ziemniaków, 3 żółtka, 2 jajka, 10 dag mąki, 30 dag mięsa gotowanego, 5 dag tartej bułki, sól, pieprz
Wykonanie:
Ugotowane, ostudzone ziemniaki zmielić, dodać 3 żółtka, mąkę pszenną, sól i pieprz (do smaku) i wyrobić.
Ugotowane, ostudzone mięso (może być z rosołu) zmielić, wbić 2 jajka, dodać bułkę tartą, pieprz i sól do smaku i wyrobić. Z masy uformować wałek grubości 5 cm.
Ciasto ziemniaczane rozłożyć na posypanej mąką desce, rozwałkować (uformować prostokąt o jednym boku długości wałka mięsnego), na cieście ułożyć wałek mięsny i zwijać jak roladę, aby mięso było w środku. Zwiniętą roladę włożyć do lodówki na ok. 60 min. Roladę pokroić w plastry (ok. 1 cm), każdy obtoczyć w mące i smażyć na oleju z obu stron na złoty kolor. Placki należy podawać z sosem pomidorowym lub grzybowym.
Zebrała Jolanta Marszałek
Pomóż w rozwoju naszego portalu