Reklama

Kościół

Kard. Parolin na sympozjum o kapłaństwie: kapłan zawsze pozostaje uczniem

Kapłan zawsze pozostaje uczniem, który codziennie uczy się wchodzić w tajemnice królestwa Bożego, żyjąc w głębokiej relacji z Jezusem - mówił sekretarz stanu Stolicy Apostolskiej kard. Pietro Parolin w homilii podczas Mszy św. w bazylice św. Piotra w Watykanie. Liturgia ta rozpoczęła ostatni dzień trzydniowego, międzynarodowego sympozjum nt. „teologii fundamentalnej kapłaństwa” ujętego – jak powiedział hierarcha – „w szerokiej perspektywie kapłaństwa wspólnego wszystkich wiernych, które realizuje się w synodalności Kościoła”.

[ TEMATY ]

ksiądz

Karol Porwich/Niedziela

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Zauważył, że pierwszą przesłanką i zasadą tej teologii jest fakt, iż „prezbiter to ktoś powołany przez Boga”. Inicjatywa jest zawsze po stronie Boga, „który wybiera uczniów, aby byli z nim i który następnie ustanawia apostołów do określonej misji”.

- Zawsze zdrowym jest powrót duchowy do źródeł naszego powołania, ponowne doświadczenie początków naszej drogi pójścia za Chrystusem, ponawianie każdego dnia pierwszego „tak”, aby nigdy nie zapomnieć, kto nas chciał mieć przy sobie – podkreślił kard. Parolin.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Kapłan bowiem „jest i zawsze pozostanie uczniem, który codziennie uczy się wchodzić w tajemnice królestwa Bożego, żyjąc w głębokiej relacji z Jezusem”. – Powinniśmy z pokorą pielęgnować wewnętrzne przekonanie, że tak jak „tylko w tajemnicy Słowa Wcielonego tajemnica człowieka znajduje prawdziwe światło”, tak tylko w słuchaniu Słowa Chrystusa, zawartego w Piśmie Świętym i zapośredniczonego przez naukę i życie Kościoła na przestrzeni wieków, możemy zrozumieć, a następnie żyć darem i tajemnicą naszego kapłaństwa – przekonywał włoski purpurat, dodając, że Chrystus musi stanowić centrum życia prezbitera.

Za papieżem Franciszkiem wskazał, że słowo głoszone przez kapłana „czerpie jasność myśli i siłę przekonywania ze źródła Słowa Boga żywego, w rozważanej i przemodlonej Ewangelii (…), sprawowanej w gestach sakramentalnych nigdy nie sprowadzonych do czystego obrzędu”.

– Jest to zatem zawsze słowo „drugie”, które następuje po słowie Bożym, przechodzi przez pośrednictwo Kościoła i zanim zostanie wypowiedziane, zamieszkuje w duszy sługi Bożego, który je czytał, przyswaja je na modlitwie i dzieli się nim z braćmi – tłumaczył sekretarz stanu Stolicy Apostolskiej. Przestrzegł – za św. Pawłem – by z ust kapłana nie wychodziły żadne słowa szkodliwe, a jedynie budujące, które wyświadczają dobro słuchającym.

Reklama

Jednocześnie kardynał stwierdził, że kapłan nie ma wyboru między byciem z Jezusem i byciem z braćmi. Zawsze z Jezusem, „choć zdaje sobie sprawę z podstawowego wymiaru swej tożsamości: życia z braćmi, charakteryzującego szczególnie kapłana diecezjalnego, co Sobór Watykański II nazwał «miłością pasterską»”. Dlatego, jak uczy Franciszek, musi poszerzać horyzont swej posługi, aby dotrzeć do każdego, kogo Bóg chce objąć swoją miłością.

Na zakończenie kaznodzieja prosił Maryję, by towarzyszyła swą macierzyńską miłością każdemu kapłanowi wybranemu przez Boga, aby nadal, pomimo swej słabości, mógł być „narzędziem odkupienia dla siebie i braci”.

2022-02-19 20:44

Ocena: +1 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Księża gotują

Niedziela Ogólnopolska 52/2016, str. 72-73

[ TEMATY ]

kuchnia

ksiądz

kapłan

kapłan

jedzenie

Jarosław Ciszek

Ks. Paweł Rozpiątkowski przy własnej wędzarni

Ks. Paweł Rozpiątkowski przy własnej wędzarni

Polakom księżowska kuchnia kojarzy się najczęściej ze stateczną gospodynią, jak Michałowa z „Rancza” czy Natalia z „Ojca Mateusza”. Niezastąpiona na plebanii, dba, by księża zdrowo, smacznie i na czas zjedli. Rzeczywistość jest jednak inna. Coraz więcej, zwłaszcza małych, parafii rezygnuje z pomocy gospodyni. W takiej sytuacji umiejętność gotowania staje się bardzo praktyczna

Dla wielu księży gotowanie to nie tylko hobby, ale też okazja do spotkań z ludźmi, i wpisuje się w ich działalność duszpasterską. Świetnym kucharzem, mistrzem kuchni włoskiej jest jałmużnik papieski abp Konrad Krajewski. Jego przyjaciele opowiadają, że wieczorami zdarza się mu zapraszać do siebie znajomych z pracy, ulicy, z kraju, dla których gotuje. Najchętniej dania kuchni włoskiej – pasty, sałatki, mięsa z ziołami i oliwą. Ks. Piotr Turek, przyjaciel abp. Krajewskiego z czasów łódzkich, w jednym z wywiadów zdradził, że dom jałmużnika papieskiego jest dobrze znany w Rzymie. Bezdomni, szczególnie Polacy, kiedy chcą coś zjeść, wiedzą, że trzeba przyjść właśnie tam. – Znajomi przez pielgrzymów wysyłają mu paczki z naszą szynką i kiełbasą – opowiada ks. Turek. – On je wypakowuje, robi kanapki, wkłada do reklamówki i rusza w zakątki Rzymu, w które na pewno nie zapuszczają się turyści. Idzie do biednych i bezdomnych. Oprócz kanapek z polskimi wędlinami abp Krajewski nosi kloszardom ciepłe posiłki. Przygotowuje je z siostrami albertynkami, które gotują dla Gwardii Szwajcarskiej.

CZYTAJ DALEJ

Oświadczenie ws. beatyfikacji Heleny Kmieć

2024-04-18 13:53

[ TEMATY ]

Helena Kmieć

Fundacja im. Heleny Kmieć

Helena Kmieć

Helena Kmieć

W związku z wieloma pytaniami i wątpliwościami dotyczącymi drogi postępowania w procesie beatyfikacyjnym Heleny Kmieć, wydałem oświadczenie, które rozwiewa te kwestie - mówi postulator procesu beatyfikacyjnego Helelny Kmieć, ks. Paweł Wróbel SDS.

CZYTAJ DALEJ

Odpowiedzialni za formację księży debatowali o kryzysach i porzucaniu stanu kapłańskiego

2024-04-19 22:02

[ TEMATY ]

kapłaństwo

Karol Porwich/Niedziela

Przyczyny kryzysów księży w Polsce i porzucania stanu kapłańskiego były tematem ogólnopolskiej sesji zorganizowanej przez Zespół ds. przygotowania wskazań dla formacji stałej i posługi prezbiterów w Polsce przy Komisji Duchowieństwa KEP, która obradowała w piątek Warszawie.

Piąta ogólnopolska sesja dotycząca formacji duchowieństwa odbyła się piątek w Centrum Apostolstwa Liturgicznego Sióstr Uczennic Boskiego Mistrza w Warszawie.

CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję