Wigilijne makówki
1/2 kg maku, 5 dag masła, 3 łyżki miodu, 1/2 l mleka, 1 szklanka cukru, 10 dag orzechów, 10 dag rodzynek, 3 łyżki skórki z pomarańczy, szczypta soli, olejek migdałowy, migdały do dekoracji, bułka - strucla.
Mak sparzyć, odsączyć, zmielić dwa razy w maszynce, zalać wrzącym mlekiem, dodać wszystkie składniki, zagotować. Masa powinna być tak samo gęsta jak śmietana. Bułkę pokroić w cienkie kromeczki. Masę i bułkę układać warstwami w salaterce. Pierwsza warstwa to pokrojona bułka, a ostatnia - wierzchnia - mak (przekładamy makiem przestudzonym). Potrawa powinna stać kilka godzin przed podaniem. Wierzch salaterki można udekorować orzechami, rodzynkami, migdałami (migdały sparzyć i ściągnąć skórkę).
Pomóż w rozwoju naszego portalu
Schab faszerowany
Schab, żółty ser, czerwona papryka, pieczarki, czosnek, sól i pieprz, 1 jajko, mąka, tarta bułka i olej.
Schab pokroić na porcje tak, aby dwa plastry były razem (nie przekrawać do końca). Rozbić obie połówki, oprószyć solą i pieprzem. Czosnek i pieczarki pokroić w plasterki. Między połówki schabu włożyć plaster sera, paprykę, czosnek i pieczarki, spiąć wykałaczkami, opanierować, upiec na złoty kolor, przełożyć do rondla i poddusić. Przed podaniem przekroić na dwie porcje. Schab faszerowany jest doskonały do ziemniaków i frytek.