Reklama

Z naszej kuchni

Młode kaczki

O tej porze roku mięso z młodych kaczek jest najsmaczniejsze - delikatne i soczyste, a odpowiednio przygotowana kaczka - to rarytas.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Kaczka nadziewana - przepis z kuchni staropolskiej

(Przepis na 6 porcji)

1 duża, mięsna młoda kaczka, 20 dag świeżej cielęciny, 5 dag świeżej słoniny, 2 kopiaste łyżki tartej bułki, 2 jajka, wątróbka z kaczki, 2 łyżki mleka, sól, pieprz, majeranek, kilka kwaskowych jabłek.

Z wypatroszonej kaczki odkładamy podroby, wyjmujemy wnętrze szyjki, pozostawiając nienaruszoną skórę, odcinamy dolne części skrzydeł, dokładnie myjemy, obsuszamy, nacieramy wnętrze majerankiem zmieszanym z solą, odstawiamy w chłodne miejsce. Tartą bułkę zalewamy mlekiem. Cielęcinę, słoninę, wątróbkę przepuszczamy 2 razy przez maszynkę (ważne), dodajemy do masy tartą bułkę napęczniałą w mleku, żółtka, przyprawy i ubitą pianę z białek. Farszem nadziewamy wnętrze kaczki i skórę szyi, zszywamy lub spinamy szpadkami, układamy w brytfannie i pieczemy, podlewając na zmianę niewielką ilością wody (1 łyżka) oraz wytworzonym sosem. Temperatura w piekarniku nie powinna przekraczać 160ºC. Po 40 min lub nieco dłużej (w zależności od wielkości kaczki) obkładamy tuszkę połówkami jabłek i pieczemy nadal na średnim ogniu, odkrytą, by mięso się zrumieniło.
Podajemy na wygrzanym półmisku, pokrojoną w taki sposób, by każda porcja składała się z mięsa i farszu, obłożoną pieczonymi jabłkami i polaną wytworzonym sosem. Pozostały sos podajemy w sosjerce. Najsmaczniejsza z drożdżowymi kluskami gotowanymi na parze i owocową sałatką.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Filety z kaczki w miodzie

(Przepis na 4 porcje)

2 duże filety kaczki (po upieczeniu dzielimy je na połowę), 1 szklanka musu jabłkowego, 2 łyżki płynnego miodu, 1 płaska łyżeczka cynamonu, sól, pieprz, oliwa, 1/2 szklanki naturalnego soku z jabłek, 1 łyżeczka otartej skórki z cytryny, sok z całej cytryny.

Wypłukane, obsuszone filety z kaczki nacieramy solą i świeżo zmielonym pieprzem, smarujemy miodem, układamy w salaterce, przykrywamy i trzymamy w chłodzie do następnego dnia.
Na rozgrzanym tłuszczu smażymy wyjęte z miodu filety, rumienimy z obu stron, przekładamy do rondla z grubym dnem. Pozostały w salaterce miód z marynaty łączymy z sokiem z jabłek oraz z sokiem z cytryny i w czasie pieczenia podlewamy nim mięso.
Ładnie zrumienione, miękkie filety wyjmujemy na wygrzany półmisek, oprószamy cynamonem i skórką otartą z cytryny. Każdy filet dzielimy na 2 części i całość trzymamy w cieple.
Do sosu spod kaczki dodajemy mus jabłkowy, zagotowujemy, doprawiamy do smaku, a gdy sos jest zbyt lekki, odparowujemy przez chwilę na dużym ogniu. Porcje kaczki podajemy polane gorącym sosem - pozostały sos oddzielnie, w sosjerce. Danie jest najsmaczniejsze z kładzionymi kluskami z półfrancuskiego ciasta oraz z zieloną surówką.

2004-12-31 00:00

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Święci Archaniołowie – Michał, Rafał i Gabriel

Książę niebieski, święty Michale, Ty sprawy ludzkie kładziesz na szale; W dzień sądu Boga na trybunale Bądź mi patronem, święty Michale.
CZYTAJ DALEJ

USA: plan dla Gazy

2025-09-30 07:55

[ TEMATY ]

Izrael

Palestyna

Gaza

PAP/EPA/MOHAMMED SABER

Podczas konferencji prasowej Donalda Trumpa i Benjamina Netanjahu 29 września w Waszyngtonie amerykański prezydent poinformował o planie dla Gazy, który ma zakończyć bezprecedensowe cierpienia Palestyńczyków oraz doprowadzić do przekazania przez Hamas Izraelowi żywych i nieżyjących zakładników porwanych podczas bestialskiego pogromu 7 października 2023 roku, w którym zamordowano ponad 1200 Izraelczyków, w tym co najmniej dziesięcioro obywateli polskich.

Straty palestyńskie w wyniku izraelskiej akcji militarnej sięgają już 66 tysięcy zabitych i przez znaczącą część społeczności międzynarodowej określane są mianem zbrodni wojennej i ludobójstwem. Przeciwko takiej retoryce władze Izraela zdecydowanie protestują.
CZYTAJ DALEJ

Lublin. Matka Boża wciąż czeka

2025-09-30 10:51

Archiwum parafii

W kościele Matki Bożej Różańcowej w Lublinie znajduje się łaskami słynący obraz Matki Bożej Latyczowskiej.

Kopia obrazu Salus Populi Romani z rzymskiej bazyliki Santa Maria Maggiore została podarowana ojcom Dominikanom przez papieża Klemensa VIII pod koniec XVI wieku, gdy wyruszali z misją ewangelizacji dawnych Kresów. Z Latyczowa (dzisiejsza Ukraina), który Maryja wybrała sobie na mieszkanie, w czasach najazdów tatarskich, później rozbiorów i reżimu komunistycznego, ikona wędrowała przez Lwów, Luboml, Łuck i Warszawę, dzieląc tułaczy los tysięcy katolików i wpisując się w bolesną historię narodu polskiego, pełną wojen i prześladowań. Po II wojnie światowej łaskami słynący obraz znalazł bezpieczne schronienie w Lublinie; do 2014 r. był ze czcią przechowywany w zakonnej kaplicy Zgromadzenia Służek Najświętszej Maryi Panny Niepokalanej. 11 lat temu metropolita lubelski abp Stanisław Budzik podjął decyzję, by przenieść go do kościoła Matki Bożej Różańcowej w Lublinie. Intronizowany w nowo utworzonym sanktuarium Matki Bożej Latyczowskiej Patronki Nowej Ewangelizacji i ponownie ukoronowany, przyciąga ku Bogu pielgrzymów z Lublina, diecezji, Polski i świata.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję