(Przepis na 2 porcje)
1 szklanka pełnego mleka, 1 łyżka cukru, 2 płaskie łyżki kaszy manny, 1 łyżeczka cukru wanilinowego, szczypta soli, 1/3 szklanki aromatycznego, gęstego soku malinowego (najlepszy tzw. wystany), 2 surowe białka, 2 łyżki cukru pudru.
Kaszę łączymy z zimnym mlekiem, solą, cukrem i cukrem wanilinowym, mieszamy, odstawiamy na 15 min. Gdy kasza napęcznieje, zagotowujemy, cały czas mieszając. Zmniejszamy ogień i gotujemy nadal do miękkości
(ok. 10 min), odstawiamy do wychłodzenia.
Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Zimną kaszę rozbijamy w malakserze na puch, dodajemy - cały czas ubijając - lejąc tzw. strumyczkiem sok. Gdy składniki się połączą, dodajemy ubite
białka, całość mieszamy drewnianą łyżką i rozkładamy do pucharków. Piankę podajemy nieschłodzoną, przybraną świeżymi owocami.
Pomóż w rozwoju naszego portalu