Paszteciki oszczędne z gotowanego mięsa
(Przepis na 4 porcje)
Gotowane mięso z rosołu (szklanka lub więcej) oraz gotowane z rosołu twarde jarzyny: marchew, korzeń pietruszki i seler, 2 szklanki gotowanych ziemniaków (mogą być z poprzedniego dnia), 1cebula, 2 jajka, sól, pieprz, tarta bułka lub otręby pszenne do panierowania, olej, 20 dag pieczarek.
Na oleju podsmażamy lekko rozdrobnioną cebulę, gdy się zeszkli, dodajemy pieczarki i smażymy razem, aż wyparuje połowa sosu. Gotowane mięso, jarzyny, ziemniaki oraz pieczarki z cebulą przepuszczamy przez maszynkę, dodajemy surowe jajka, przyprawy - całość wyrabiamy na jednolitą masę. Gdy zbyt lekka, dodajemy łyżkę tartej bułki. Formujemy 8 zgrabnych, jednakowej wielkości, pasztecików, panierujemy w tartej bułce lub pszennych otrębach i smażymy na dobrze rozgrzanym tłuszczu, rumieniąc z obu stron. Paszteciki podajemy gorące, prosto z patelni - z zasmażonymi czerwonymi buraczkami oraz filiżanką czerwonego czystego barszczu lub na zimno - z ćwikłą.
Pomóż w rozwoju naszego portalu
Wiosenna surówka dla smakoszów
(Przepis na 4 porcje)
2 pęczki świeżych rzodkiewek wraz z młodymi listkami, 10 listków młodego mleczu (zerwanych z dala od miejsc skażonych kurzem i spalinami), 2 ząbki czosnku, 1 kopiasta łyżka siekanego koperku (może być mrożony), 4 liście sałaty.
Sos: 1 szklanka kwaśnej śmietany, szczypta świeżego tymianku lub melisy (posiekanych), cukier, biały pieprz.
Do przybrania: listki mleczu lub melisy, różyczki z rzodkiewek.
Umyte rzodkiewki obsuszamy. Umyte, obsuszone listki mleczu oraz listki rzodkiewek drobno kroimy, czosnek siekamy, rzodkiewki kroimy w cienkie półplasterki lub ścieramy na tarce z dużymi otworami, liście sałaty rozrywamy na drobne cząstki. Składniki surówki łączymy, dodajemy koperek.
Sos: Śmietanę łączymy z ziołami, dodajemy przyprawy, całość ubijamy, aż sos się spieni.
Surówkę zalewamy przygotowanym sosem, całość lekko mieszamy; gdy trzeba - doprawiamy do smaku. Podajemy zaraz po przygotowaniu, przybraną listkami mleczu albo ziół oraz różyczkami z rzodkiewek.