Reklama

Z naszej kuchni

Coś smacznego „na ząb”

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Luksusowa przekąska z dorsza

(Przepis na 8 porcji)

1 kg filetów z dorsza, 1 szklanka majonezu, 2 cytryny, 1/2 kostki (12,5 dag) świeżego masła, sól i pieprz do smaku, 1 kieliszek wytrawnego białego wina (może być domowej roboty - koniecznie białe i wytrawne), kilka filecików anchois lub kilka marynowanych grzybków, zielenina do przybrania półmiska.

Filety lekko rozmrażamy, kropimy sokiem z cytryny, nacieramy przyprawami, odstawiamy w chłodne miejsce na pół godziny. Następnie układamy je w ogniotrwałym naczyniu, obkładamy połową masła, zalewamy winem z dodatkiem łyżki wody, przykrywamy szczelnie aluminiową folią i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w temp. 200ºC przez 40-50 min - czas zależy od wysokości zapiekanej warstwy.
Wychłodzone filety okrawamy ostrym nożem, formując z nich osiem zgrabnych porcji, pozostałe skrawki wraz z resztą masła, łyżeczką soku z cytryny, filecikami anchois lub posiekanymi grzybkami rozcieramy na jednolitą masę i - gdy trzeba - lekko przyprawiamy do smaku. Masa powinna być pikantna i aromatyczna.
Ułożone na półmisku porcje filetów smarujemy przygotowaną masą, i - najlepiej w sposób dekoracyjny, np. przy pomocy szprycki - polewamy majonezem.
Przekąskę możemy przygotować kilka godzin wcześniej i przetrzymać w lodówce, szczelnie przykrytą aluminiową folią. Dopiero tuż przed podaniem przybieramy zieleniną.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Sałatka z tuńczyka

(Przepis na 6 porcji)

Reklama

2 puszki tuńczyka w sosie naturalnym, 1/2 szklanki majonezu, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki (może być mrożona), 2 cebule, sok z cytryny, szczypta świeżo mielonego białego pieprzu, 6 dużych liści sałaty lub listki selera naciowego.

Drobno posiekaną cebulę parzymy wrzątkiem na sicie, hartujemy zimną wodą, przekładamy do salaterki i kropimy sokiem z cytryny, uważając, by nie wpadła pestka (potrawa zgorzknieje).
Dodajemy rozdrobnionego tuńczyka wraz z sosem, natkę, majonez i szczyptę pieprzu - składniki bardzo delikatnie łączymy. Porcje sałatki rozkładamy na liściach sałaty lub w pucharkach wyłożonych listkami selera naciowego i przybieramy zieleniną. Podajemy nie później jak 15 min po przygotowaniu.

Sałatka zielona

(Przepis na 4 porcje)

2 ugotowane na twardo jajka, po 2 łyżki siekanego szczypiorku, koperku, natki pietruszki, rzeżuchy, młodych pędów czosnku, 4 łyżki gęstej śmietany, 2 łyżki majonezu, sól, pieprz, 4 liście sałaty, rzodkiewka do przybrania.

Jajka siekamy, łączymy z zieleniną, śmietaną i majonezem, rozkładamy na liściach sałaty, przybieramy różyczkami z rzodkiewek. Podajemy nie później jak 15 min po przygotowaniu.

2004-12-31 00:00

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Pomóc może tylko Jezus, dlatego mam kochać Go bardziej niż innych!

2025-09-04 12:43

[ TEMATY ]

rozważania

O. prof. Zdzisław Kijas

Karol Porwich/Niedziela

Problemem nie jest uwolnienie się od krzyża, ale wierne pójście za Tym, który go niósł i zwyciężył dla nas. Ludzie nam w tym nie pomogą. Nawet nasi rodzice, rodzeństwo, przyjaciele czy znajomi. Pomóc może tylko Jezus, dlatego mam kochać Go bardziej niż innych. Wyznam Jezusowi szczerze moje obawy wobec Jego wymagań.

Wielkie tłumy szły z Jezusem. On odwrócił się i rzekł do nich: «Jeśli ktoś przychodzi do Mnie, a nie ma w nienawiści swego ojca i matki, żony i dzieci, braci i sióstr, nadto i siebie samego, nie może być moim uczniem. Kto nie dźwiga swego krzyża, a idzie za Mną, ten nie może być moim uczniem. Bo któż z was, chcąc zbudować wieżę, nie usiądzie wpierw i nie oblicza wydatków, czy ma na wykończenie? Inaczej, gdyby położył fundament, a nie zdołałby wykończyć, wszyscy, patrząc na to, zaczęliby drwić z niego: „Ten człowiek zaczął budować, a nie zdołał wykończyć”. Albo jaki król, mając wyruszyć, aby stoczyć bitwę z drugim królem, nie usiądzie wpierw i nie rozważy, czy w dziesięć tysięcy ludzi może stawić czoło temu, który z dwudziestu tysiącami nadciąga przeciw niemu? Jeśli nie, wyprawia poselstwo, gdy tamten jest jeszcze daleko, i prosi o warunki pokoju. Tak więc nikt z was, jeśli nie wyrzeka się wszystkiego, co posiada, nie może być moim uczniem».
CZYTAJ DALEJ

Zakon Karmelitów potwierdził zatrzymanie jednego z zakonników na Białorusi

2025-09-06 21:12

[ TEMATY ]

Białoruś

Zakon Karmelitów

zatrzymanie zakonnika

Karol Porwich/Niedziela

Zakon Karmelitów potwierdził w sobotę zatrzymanie jednego z członków zakonu na Białorusi. Koordynator służb specjalnych Tomasz Siemoniak poinformował w piątek, że polskie służby konsularne prowadzą rozmowy w sprawie zatrzymanego polskiego obywatela.

Zakon Karmelitów w komunikacie opublikowanym na stronie internetowej poinformował o zatrzymaniu na Białorusi członka zakonu Grzegorza Gawła O. Carm. „Prosimy o modlitwy w intencji Brata Grzegorza polecając go wstawiennictwu Naszej Matki - Maryi Orędowniczki Szkaplerza Świętego” - napisano w komunikacie, pod którym podpisał się asystent prowincjalny O. Karol Amroż O. Carm.
CZYTAJ DALEJ

Wspólne przesłanie biskupów stolicy

2025-09-07 17:10

[ TEMATY ]

bp Romuald Kamiński

Abp Adrian Galbas

Krzyż Baryczkowski

Łukasz Krzysztofka/Niedziela

„Ileż pokoleń wszystkich stanów zanosiło tu i zanosi swoje modlitwy, w dniach świetności i w chwilach zagrożeń, w dniach chwały, i klęski, i zwyczajnej codzienności. A Ukrzyżowany, swoim miłosiernym wzrokiem, spod opadających powiek, ogarnia nas wszystkich” – napisali biskupi obu warszawskich diecezji w liście pasterskim z okazji 500-lecia obecności Krzyża Baryczków w Warszawie.

Słowo abp. Adriana Galbasa SAC i bp. Romualda Kamińskiego odczytywane jest dzisiaj we wszystkich stołecznych kościołach.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję