Reklama

Z naszej kuchni

Dania z ryb na wigilijnym stole

Wieczerza wigilijna pozwala wrócić pamięcią do czasów minionych - rodzinnego celebrowania tradycji, niepowtarzalnych aromatów, które wydostając się z kuchni, łaskotały podniebienie, i niezapomnianego do dziś smaku potraw.
Nie dopuśćmy, by wielowiekowa tradycja zaginęła w szumie pędzącego świata, przywróćmy ją dla naszych wspomnień i młodych pokoleń, by kontynuowały z szacunkiem tradycje praojców.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Karp smażony po staropolsku

Oczyszczoną rybę kroimy w zgrabne dzwonka, usuwając grubą ość grzbietową. Po umyciu i lekkim obsuszeniu oprószamy porcje solą i pieprzem. Kilka dużych cebul kroimy w niezbyt grube krążki. Porcje ryby układamy w kamiennym garnku, dając na spód warstwę cebuli, przesypując rybę zmiażdżonymi w moździerzu przyprawami (liść laurowy, ziele angielskie) i układając w taki sposób, by na wierzchu była warstwa cebuli. Naczynie szczelnie przykrywamy i trzymamy w chłodnym miejscu, najlepiej do następnego dnia. Na godzinę przed planowanym podaniem ryby na stół oprószamy porcje karpia mąką (nadmiar mąki strząsamy), maczamy w roztrzepanym jajku, panierujemy w tartej bułce i smażymy na dobrze rozgrzanym tłuszczu, ale na niezbyt dużym ogniu, rumieniąc z obu stron. Usmażone porcje przekładamy do rondla, szczelnie przykrywamy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika, by ryba doszła. Najsmaczniejszy jest karp usmażony na maśle lub na oliwie z oliwek; ryba usmażona na niezbyt dobrym gatunkowo tłuszczu traci swoje walory smakowe.

Szczupak po polsku

Szczupak o wadze do 2 kg, 2 duże liście laurowe, 1/2 kostki (12,5 dag) mocno zamrożonego masła, 1 cebula, 1 marchew, 1/2 dużego selera, 1 duży korzeń pietruszki, 1 szklanka naturalnego (świeżo wyciśniętego) soku z kwaskowych jabłek, sól, pieprz, cytryna, wiórki świeżego chrzanu, listki zielonej pietruszki.

Szczupaka dokładnie czyścimy z łusek, patroszymy, myjemy, obsuszamy. Rybę nacieramy od wewnątrz i z zewnątrz solą i pieprzem, do jej wnętrza kładziemy liście laurowe. Następnie zawijamy rybę w lnianą ściereczkę i kładziemy na 2 godz. do lodówki.
Przed pieczeniem zamrożone masło kroimy w cienkie wiórki lub ucieramy na tarce do jarzyn z dużymi otworami.
Na spód specjalnej brytfanny do ryb dajemy połowę utartego masła, utarte na tarce z dużymi otworami wszystkie warzywa, pokrojoną w piórka cebulę. Na tej warstwie układamy całego szczupaka (liście laurowe odrzucamy), posypujemy pozostałym masłem, zalewamy sokiem z jabłek. Brytfannę szczelnie przykrywamy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na godzinę. Temperatura w piekarniku nie powinna przekraczać 200ºC, a czas pieczenia zależy od wielkości ryby, która jest upieczona, gdy płetwa grzbietowa lekko pociągnięta dłonią bardzo łatwo oddziela się od mięsa. Upieczonego szczupaka wykładamy grzbietem do góry na wygrzany półmisek, wokół ryby rozkładamy uprażone warzywa, cienkie plasterki cytryny, wiórki chrzanu i zieleninę. Rybę polewamy sosem wytworzonym w czasie pieczenia - a jego resztę podajemy w sosjerce.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

2003-12-31 00:00

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Ks. Węgrzyniak: Paraklet stoi zawsze po naszej stronie

2024-05-19 08:32

[ TEMATY ]

Zesłanie Ducha Świętego

Pio Si/pl.fotolia.com

Nie musimy się lękać, jesteśmy pocieszeni, bo przy całym dramatyzmie naszych grzechów i słabości wiemy, że nie jesteśmy sami, że Duch - Paraklet - stoi zawsze po naszej stronie - mówi biblista ks. dr hab. Wojciech Węgrzyniak w komentarzu dla Vatican News - Radia Watykańskiego do Ewangelii uroczystości Zesłania Ducha Świętego 19 maja.

Ks. Wojciech Węgrzyniak podkreśla, że od kilku lat słowo Paraklet, jedno z imion Ducha Świętego, nie może się „zadomowić w Ewangelii”. Często tłumaczone jest jako „Pocieszyciel”, ale ten przekład zawęża znaczenie słowa „Paraklet", które „ma w sobie jeszcze odcień mówienia o Obrońcy i o tym, który jest Rzecznikiem”.

CZYTAJ DALEJ

Mówmy o pokoju tym, którzy chcą wojny

PAP/EPA/CLAUDIO PERI

Duch Święty działa w nas jako mocna i łagodna obecność - mówił papież Franciszek w homilii wygłoszonej podczas Mszy św. w uroczystość Zesłania Ducha Świętego w bazylice św. Piotra w Watykanie. Dlatego „nie poddajemy się, ale nadal mówimy o pokoju tym, którzy chcą wojny, o przebaczeniu tym, którzy sieją zemstę, o gościnności i solidarności tym, którzy zatrzaskują drzwi i stawiają bariery”.

Opis Pięćdziesiątnicy (por. Dz 2, 1-11) ukazuje nam dwa obszary działania Ducha Świętego w Kościele: w nas i w misji, z dwiema cechami: mocą i łagodnością. Zastanówmy się nad tym.

CZYTAJ DALEJ

Prezes PiS: kto usuwa krzyże i atakuje wolność religijną - ten atakuje naszą cywilizację

2024-05-19 19:38

[ TEMATY ]

krzyż

PAP/Marian Zubrzycki

Ktoś, kto chce usuwać krzyże, kto atakuje wolność religijną, atakuje także naszą cywilizację, która jest najbardziej życzliwa człowiekowi - mówił w niedzielę prezes PiS Jarosław Kaczyński.

Kaczyński wziął w niedzielę udział w konwencji wyborczej Prawa i Sprawiedliwości w Tomaszowie Mazowieckim. W swoim wystąpieniu prezes PiS odniósł się m.in. do zarządzenia prezydenta Warszawy Rafała Trzaskowskiego, zgodnie z którym w podległym mu urzędzie zakazano wieszania krzyży, a urzędnikom eksponowania symboli religijnych na biurkach.

CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję