Reklama

Z naszej kuchni

Na uroczysty obiad lub wystawną kolację

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Schab z ziołami

(Przepis na 8 porcji)

Łatwe i bardzo smaczne danie na uroczysty obiad lub wystawną kolację.

1,2 kg schabu bez kości, 2 kopiaste łyżki (połowa kostki) masła, sól, pieprz, bazylia, utarta gałka muszkatołowa, 2 ząbki czosnku (najdrobniej posiekane, ale nie zmiażdżone), 1 płaska łyżeczka przyprawy prowansalskiej.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Dzień wcześniej mięso wycieramy wilgotną, skropioną octem ściereczką, nacieramy solą, pieprzem i roztartą w dłoniach bazylią, szczelnie przykrywamy lub owijamy w folię i wstawiamy do lodówki - schab powinien być dobrze schłodzony. Na 2 godz. przed podaniem potrawy na stół przygotowujemy mięso do pieczenia: masło łączymy ze wszystkimi przyprawami i czosnkiem, schab nacinamy (8 porcji) w taki sposób, by plastry nie były dokrojone do końca. Każdy przecięty plaster smarujemy przygotowanym masłem z ziołami, mięso łączymy w ścisłą całość, owijamy bardzo dokładnie (by „pakunek” był szczelny) w aluminiową folię, układamy na blaszce, podlewamy szklanką wody i wstawiamy do nagrzanego do 200ºC piekarnika na godzinę. Przed podaniem „pakunek” ostrożnie otwieramy, uważając, by nie wylać smakowitego sosu. Schab przekładamy na podłużny półmisek, dokrawamy plastry do końca i podajemy z grubym makaronem, kładzionymi kluseczkami z półfrancuskiego ciasta lub chrupiącymi frytkami i zieloną sałatą. Oddzielnie w sosjerce podajemy sos.

Winogronowe delicje

(Przepis na 4 porcje)

Reklama

1 duża kiść winogron (białe lub ciemne), 4 łyżki soku z winogron lub malin, 1 szklanka kremowej śmietany, gorący sos czekoladowy, 4 łyżeczki zrumienionych płatków migdałowych.

Winogrona kroimy na połówki, usuwamy pestki, układamy w porcjowych, szklanych pucharkach, zalewamy sokiem, wstawiamy do lodówki na 15 min. - owoce powinny się lekko wychłodzić. Przed podaniem przybieramy porcje ubitą śmietaną, polewamy gorącym sosem i posypujemy zrumienionymi migdałowymi płatkami.
Sos czekoladowy: szklankę słodkiej śmietany (może być niskoprocentowa) podgrzewamy w płaskim rondelku. Do ciepłej dodajemy pokruszoną tabliczkę czekolady (gorzkiej lub deserowej) i cały czas mieszając, podgrzewamy, aż składniki połączą się w jednolity sos. Sosu nie zagotowujemy. Gorącym, natychmiast po przygotowaniu, polewamy przygotowany wcześniej deser.

2003-12-31 00:00

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Burza budzi człowieka ze snu samozadowolenia

2024-06-20 09:26

[ TEMATY ]

rozważania

O. prof. Zdzisław Kijas

Adobe Stock, montaż: Anna Wiśnicka

Burza, różnego rodzaju trudności, choroba, doznana niesprawiedliwość czy krzywda, śmierć kogoś bliskiego, kataklizm, który niszczy dorobek życia itp., budzi człowieka ze snu samozadowolenia i samorealizacji. Odzierają go ze złudzeń samowystarczalności.

Ewangelia (Mk 4, 35-41)

CZYTAJ DALEJ

Gratulacje Przewodniczącego Episkopatu dla bp. Krzysztofa Nykla

2024-06-22 19:50

[ TEMATY ]

gratulacje

abp Tadeusz Wojda SAC

bp. Krzysztof Nykiel

EpiskopatNews/ flickr.com

„W dniu święceń biskupich Regensa Penitencjarii Apostolskiej pragnę życzyć, by posługa Księdza Biskupa w najstarszym trybunale Stolicy Apostolskiej była ciągłą służbą Chrystusowi” - napisał Przewodniczący Episkopatu Polski abp Tadeusz Wojda do bp. Krzysztofa Nykla w liście gratulacyjnym z okazji przyjęcia przez niego święceń biskupich. Uroczystości miały miejsce w sobotę, 22 czerwca 2024 roku, w Bazylice św. Piotra w Watykanie.

Warszawa, dnia 22 czerwca 2024 roku
Ekscelencjo,
Najdostojniejszy Księże Biskupie Krzysztofie,

CZYTAJ DALEJ

Z krzyżem na krańce świata

2024-06-23 19:22

Marzena Cyfert

Troje salezjańskich wolontariuszy otrzymało krzyże misyjne w katedrze wrocławskiej

Troje salezjańskich wolontariuszy otrzymało krzyże misyjne w katedrze wrocławskiej

Troje wolontariuszy z Salezjańskiego Wolontariatu Misyjnego Młodzi Światu we Wrocławiu otrzymało krzyże misyjne w katedrze wrocławskiej. Dominika Szwabowicz uda się na misję do Nigerii, Ela Kaczkowska do Etiopii a Kuba Zawada do Sierra Leone.

Eucharystii, podczas której nastąpiło rozesłanie, przewodniczył ks. Paweł Cembrowicz, proboszcz parafii katedralnej. Homilię wygłosił ks. Jerzy Babiak, prezes SWM we Wrocławiu.

CZYTAJ DALEJ
Przejdź teraz
REKLAMA: Artykuł wyświetli się za 15 sekund

Reklama

Najczęściej czytane

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję