Reklama

Z naszej kuchni

Późnowiosenne domowe przetwory

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Łatwe do przygotowania i niezbyt kosztowne są dżemy, czyli rozgotowane owoce zawieszone w gęstej galaretce. Do ich przygotowania możemy zużyć owoce "niewymiarowe", a także łączyć owoce w ciekawe smakowo kompozycje.

Dżem malinowy

Są dwa sposoby przygotowania malinowego dżemu. Zdrowszy jest dżem z pestkami, które doskonale czyszczą jelita. Dżem przeznaczony dla małych dzieci lepiej jest przetrzeć przez sito.
1 kg świeżych, lekko dojrzałych malin, 3 szklanki cukru, 1 szklanka soku wyciśniętego ze świeżych, czerwonych porzeczek.
Opłukane, lekko odsączone maliny kładziemy do rondla, przesypujemy cukrem, odstawiamy na 20 min. Po tym czasie na niewielkim ogniu podgrzewamy do momentu, aż się zagotują, wlewamy sok wyciśnięty z porzeczek (sok najłatwiej jest wycisnąć przy pomocy sokowirówki) i gotujemy ok. 20 min.
Rada: Dżemu z malin nie mieszamy, tylko lekko potrząsamy garnkiem, by owoce się nie rozpadły.
Gorący dżem przekładamy do wygrzanych słoiczków, szczelnie zamykamy i pasteryzujemy przez 15 min w temp. 85oC. Gdy ostygnie, opisujemy i ustawiamy w ciemnym, chłodnym, pozbawionym przewiewów miejscu.
Rada: Jeżeli chcemy mieć dżem bez pestek, maliny z dodatkiem dwóch łyżek wody lekko rozprużamy, przecieramy przez perlonowe sito i dalej postępujemy jak w przepisie powyżej.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Dżem truskawkowy

1 kg truskawek, 2 szklanki cukru, 1 szklanka surowego soku wyciśniętego z czerwonych porzeczek.
W czasie płukania truskawek wybieramy kilkanaście jędrnych i odkładamy. Pozostałe truskawki dajemy do rondla, miażdżymy widelcem lub drewnianym tłuczkiem, przesypujemy cukrem, na wierzch układamy odłożone wcześniej owoce, całość przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy na 2 godz. Po tym czasie naczynie z truskawkami stawiamy na niewielkim ogniu i doprowadzamy do wrzenia. Gdy truskawki się zagotują, wlewamy surowy sok porzeczkowy i - nie mieszając! - gotujemy na małym ogniu przez 20 min. Dżem jest gotowy, gdy owoce są szkliste. Gorący, przekładamy do przygotowanych, idealnie czystych słoiczków, szczelnie zamykamy, pasteryzujemy w temp. 85oC przez 15 min i odstawiamy we właściwe miejsce - dżem przechowa się doskonale nawet przez rok.

Dżem z czarnych jagód

Czarne jagody doskonale wpływają na wzrok, a więc dżem powinny jeść nie tylko dzieci, ale i osoby spędzające dużo czasu przy komputerze.
6 szklanek świeżo zebranych czarnych jagód, 2 szklanki cukru.
Jagody płuczemy i odsączamy na sicie. W szerokim, płaskim rondlu przesypujemy owoce cukrem i od razu stawiamy na niewielkim ogniu; doprowadzamy do wrzenia i bardzo wolno (owoce powinny tylko lekko "mrugać") podsmażamy przez 20 min. Gorącym dżemem napełniamy wygrzane, najlepiej o równie wysokiej temperaturze słoiki. Po dokładnym zamknięciu pasteryzujemy w temp. 85oC przez 15 min. Słoiczki po opisaniu trzymamy w chłodnym, ciemnym, pozbawionym przewiewów miejscu.

2001-12-31 00:00

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Jak często sięgam po Pismo Święte?

[ TEMATY ]

homilia

rozważania

Adobe Stock

Rozważania do Ewangelii Łk 8, 19-21.

Wtorek, 23 września. Wspomnienie św. Pio z Pietrelciny, prezbitera.
CZYTAJ DALEJ

Delegaci Episkopatów Europy: troska o stworzenie to istotna część wiary, a nie opcja polityczna

Troska o stworzenie jest istotną częścią wiary chrześcijańskiej, a nie opcją polityczną. Mówiono o tym podczas spotkania biskupów delegatów konferencji episkopatów Europy i dyrektorów krajowych kościelnych biur ds. ochrony stworzenia.

Spotkanie odbyło się w dniach 19-21 września w Castel Gandolfo pod hasłem „«Laudato si’»: nawrócenie i zaangażowanie”. W dziesiątą rocznicę encykliki papieża Franciszka „Laudato si’” zorganizowała je Sekcja ds. Ochrony Stworzenia Rady Konferencji Biskupich Europy (CCEE). Jej przewodniczący, greckokatolicki biskup Bohdan Dziurach wskazał na trwałą wartość encykliki, uznając ją za kamień milowy nauczania i działań Kościoła katolickiego w dziedzinie ochrony środowiska.
CZYTAJ DALEJ

Jak wspierać seniora w codziennych czynnościach? Poradnik dla rodzin

2025-09-24 13:11

[ TEMATY ]

senior

pomoc

Materiał partnera

Opieka nad seniorem to zadanie, które wymaga nie tylko cierpliwości, ale także wiedzy i umiejętności. Wraz z wiekiem mogą pojawić się różne trudności, które sprawiają, że codzienne czynności stają się wyzwaniem. Dla wielu rodzin, które decydują się na wspieranie swoich starszych bliskich, kluczowe jest zrozumienie ich potrzeb oraz dostosowanie otoczenia i działań do specyficznych wymagań seniora.

Bezpieczne otoczenie to podstawa dobrego samopoczucia seniora. W pierwszej kolejności warto zwrócić uwagę na przestrzeń, w której senior spędza większość czasu. Należy upewnić się, że mieszkanie jest dostosowane do jego potrzeb, co znacząco wpłynie na jego komfort i bezpieczeństwo. W szczególności, należy zadbać o odpowiednie oświetlenie, które zmniejszy ryzyko potknięć. Ważne jest również, aby meble były stabilne i łatwe do uchwycenia, co ułatwi seniorowi poruszanie się po domu.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję