Sprawą nie do przecenienia jest wpływ postnego pożywienia na nasze zdrowie - to doskonała okazja, by podleczyć przemęczoną wątrobę i przeciążony woreczek żółciowy. Odpowiednio przygotowane bezmięsne dania są tak smaczne, że warto się nimi zainteresować i wprowadzić na stałe do kulinarnej tradycji domu.
Risotto z jarzynami - przepis na 4 duże porcje
1 szklanka suchego ryżu, 1 marchew, 1 korzeń pietruszki, 1
por, 1/2 średniej wielkości selera, 10 dużych pieczarek (kto lubi,
może dodać więcej), 1 duża cebula, 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
2 łyżki keczupu, 3 łyżki oliwy lub oleju, sól, pieprz, szczypta pieprzu
Cayenne, mielona papryka ostra i słodka, 4 jajka, 1 filiżanka utartego
na tarce z drobnymi otworami pikantnego żółtego sera, zielenina.
Ryż gotujemy w tzw. dużej wodzie z dodatkiem soli i łyżki
oliwy. Gdy będzie miękki - cedzimy na sicie. Na pozostałej oliwie
podsmażamy posiekaną cebulę, dodajemy rozdrobnione pieczarki, pokrojoną
w cienkie półkrążki białą część pora i utarte na jarzynowej tarce
pozostałe jarzyny. Całość zasmażamy, mieszając przez ok. 2 min. Podlewamy
kilkoma łyżkami wody i dusimy ok. 10 min.
Do warzyw dodajemy ugotowany ryż, koncentrat, keczup.
Składniki dokładnie mieszamy, doprawiamy do smaku, przekładamy na
dużą patelnię lub do szerokiego płaskiego rondla z grubym dnem. Powierzchnię
wyrównujemy i robimy w niej cztery wgłębienia. W każde wgłębienie
wbijamy jajko, wierzch risotta posypujemy serem, rondel (ewentualnie
patelnię) przykrywamy, stawiamy na niewielkim ogniu i zapiekamy do
chwili, aż ser się rozpuści, a białka jajek dobrze zetną.
Podajemy w taki sposób, by każda porcja była z całym
jajkiem. Danie jest najsmaczniejsze z dodatkiem sałatki ze świeżej
papryki z cebulką lub z zieloną sałatą polaną spienionym sosem jogurtowym.
Fasolka szparagowa zapiekana - przepis na 4 porcje (forma do zapiekania średniej wielkości)
1 opakowanie mrożonej fasolki, sól i cukier do smaku. Sos:
1 czubata łyżka masła lub margaryny, 1 łyżka mąki, 1 szklanka mleka,
2 łyżki śmietany, 2 żółtka, 1 duża filiżanka utartego na drobnej
tarce pikantnego żółtego sera, sól, miałki pieprz, szczypta gałki
muszkatołowej, duża szczypta roztartego w dłoniach cząbru; tłuszcz
i tarta bułka do wysmarowania formy.
Wodę z dodatkiem cukru i soli zagotowujemy, wrzucamy
zamrożoną fasolkę, gotujemy bez przykrycia nie dłużej niż 5 min -
odsączamy do wychłodzenia.
Przygotowanie sosu: Na roztopione masło sypiemy mąkę,
zasmażamy, uważając, by się nie zrumieniła, ale straciła smak surowizny.
Gotową zasmażkę rozprowadzamy mlekiem, zagotowujemy i cały czas mieszając,
trzymamy na niewielkim ogniu przez 2 min. Odstawiamy. Do sosu dodajemy
śmietanę, żółtka, przyprawy, część utartego sera. Składniki sosu
dokładnie mieszamy i przyprawiamy do smaku.
Do wysmarowanego tłuszczem i wysypanego obficie tartą
bułką naczynia do zapiekania wykładamy odsączoną, lekko przestudzoną
fasolkę, posypujemy roztartym w dłoniach cząbrem, całość zalewamy
sosem - powinien być gęsty. Wyrównujemy powierzchnię, posypujemy
pozostałym tartym serem i wstawiamy do gorącego piekarnika. Zapiekamy
przez 20 min w temperaturze 200oC. Danie jest gotowe, gdy ser się
roztopi i lekko zrumieni.
Podajemy z dodatkiem krokietów ziemniaczanych, frytek,
smażonych ziemniaków lub z ziemniakami pureMe, koniecznie z dodatkiem
szklanki soku pomidorowego, soku wyciśniętego z jarzyn lub z kefirem.
Pomóż w rozwoju naszego portalu