Reklama

Z naszej kuchni

Postne dania

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Sprawą nie do przecenienia jest wpływ postnego pożywienia na nasze zdrowie - to doskonała okazja, by podleczyć przemęczoną wątrobę i przeciążony woreczek żółciowy. Odpowiednio przygotowane bezmięsne dania są tak smaczne, że warto się nimi zainteresować i wprowadzić na stałe do kulinarnej tradycji domu.

Risotto z jarzynami - przepis na 4 duże porcje

1 szklanka suchego ryżu, 1 marchew, 1 korzeń pietruszki, 1 por, 1/2 średniej wielkości selera, 10 dużych pieczarek (kto lubi, może dodać więcej), 1 duża cebula, 1 łyżka koncentratu pomidorowego, 2 łyżki keczupu, 3 łyżki oliwy lub oleju, sól, pieprz, szczypta pieprzu Cayenne, mielona papryka ostra i słodka, 4 jajka, 1 filiżanka utartego na tarce z drobnymi otworami pikantnego żółtego sera, zielenina.
Ryż gotujemy w tzw. dużej wodzie z dodatkiem soli i łyżki oliwy. Gdy będzie miękki - cedzimy na sicie. Na pozostałej oliwie podsmażamy posiekaną cebulę, dodajemy rozdrobnione pieczarki, pokrojoną w cienkie półkrążki białą część pora i utarte na jarzynowej tarce pozostałe jarzyny. Całość zasmażamy, mieszając przez ok. 2 min. Podlewamy kilkoma łyżkami wody i dusimy ok. 10 min.
Do warzyw dodajemy ugotowany ryż, koncentrat, keczup. Składniki dokładnie mieszamy, doprawiamy do smaku, przekładamy na dużą patelnię lub do szerokiego płaskiego rondla z grubym dnem. Powierzchnię wyrównujemy i robimy w niej cztery wgłębienia. W każde wgłębienie wbijamy jajko, wierzch risotta posypujemy serem, rondel (ewentualnie patelnię) przykrywamy, stawiamy na niewielkim ogniu i zapiekamy do chwili, aż ser się rozpuści, a białka jajek dobrze zetną.
Podajemy w taki sposób, by każda porcja była z całym jajkiem. Danie jest najsmaczniejsze z dodatkiem sałatki ze świeżej papryki z cebulką lub z zieloną sałatą polaną spienionym sosem jogurtowym.

Fasolka szparagowa zapiekana - przepis na 4 porcje (forma do zapiekania średniej wielkości)

1 opakowanie mrożonej fasolki, sól i cukier do smaku. Sos: 1 czubata łyżka masła lub margaryny, 1 łyżka mąki, 1 szklanka mleka, 2 łyżki śmietany, 2 żółtka, 1 duża filiżanka utartego na drobnej tarce pikantnego żółtego sera, sól, miałki pieprz, szczypta gałki muszkatołowej, duża szczypta roztartego w dłoniach cząbru; tłuszcz i tarta bułka do wysmarowania formy.
Wodę z dodatkiem cukru i soli zagotowujemy, wrzucamy zamrożoną fasolkę, gotujemy bez przykrycia nie dłużej niż 5 min - odsączamy do wychłodzenia.
Przygotowanie sosu: Na roztopione masło sypiemy mąkę, zasmażamy, uważając, by się nie zrumieniła, ale straciła smak surowizny. Gotową zasmażkę rozprowadzamy mlekiem, zagotowujemy i cały czas mieszając, trzymamy na niewielkim ogniu przez 2 min. Odstawiamy. Do sosu dodajemy śmietanę, żółtka, przyprawy, część utartego sera. Składniki sosu dokładnie mieszamy i przyprawiamy do smaku.
Do wysmarowanego tłuszczem i wysypanego obficie tartą bułką naczynia do zapiekania wykładamy odsączoną, lekko przestudzoną fasolkę, posypujemy roztartym w dłoniach cząbrem, całość zalewamy sosem - powinien być gęsty. Wyrównujemy powierzchnię, posypujemy pozostałym tartym serem i wstawiamy do gorącego piekarnika. Zapiekamy przez 20 min w temperaturze 200oC. Danie jest gotowe, gdy ser się roztopi i lekko zrumieni.
Podajemy z dodatkiem krokietów ziemniaczanych, frytek, smażonych ziemniaków lub z ziemniakami pureMe, koniecznie z dodatkiem szklanki soku pomidorowego, soku wyciśniętego z jarzyn lub z kefirem.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

2001-12-31 00:00

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Główne uroczystości odpustowe w Rokitnie

2024-06-15 16:00

[ TEMATY ]

Odpust rokitniański

sanktuarium Rokitno

Karolina Krasowska

Uroczystościom odpustowym w Rokitnie przewodniczył kard. Gerhard Ludwig Müller

Uroczystościom odpustowym w Rokitnie przewodniczył kard. Gerhard Ludwig Müller

W sanktuarium w Rokitnie odbyły się centralne uroczystości odpustowe ku czci Matki Bożej Rokitniańskiej. Odpustowej Mszy św. przewodniczył i homilię wygłosił kard. Gerhard Ludwig Müller, były prefekt Kongregacji Nauki Wiary.

W tym roku szczególne zaproszenie do udziału w rokitniańskim odpuście 15 czerwca zostało skierowane do członków parafialnych rad duszpasterskich i parafialnych rad ds. ekonomicznych, zwłaszcza tych, którzy w ubiegłych miesiącach korzystali ze specjalnych szkoleń przygotowanych przez diecezję. Dlatego jeszcze przed Mszą św., zarówno świeccy, jak i kapłani, podzielili się swoim doświadczeniem zaangażowania w parafialnych radach duszpasterskich. Ponadto do Rokitna w tym roku zostali zaproszeni również nadzwyczajni szafarze Komunii św. z racji na 25-lecie ich obecności i posługi w diecezji zielonogórsko-gorzowskiej. Jak co roku na diecezjalne uroczystości odpustowe przybyły również całe rodziny oraz delegacje parafialne ze sztandarami.

CZYTAJ DALEJ

Panie, rozbudź we mnie nadzieję, że z Tobą mogę zmieniać siebie i świat!

2024-06-13 11:17

[ TEMATY ]

rozważania

O. prof. Zdzisław Kijas

BP KEP

Człowiek nadziei króluje razem ze swoim Mistrzem. Nosi w sobie, już teraz, małe nasienie zwycięstwa. W takim człowieku wszystko zorientowane jest na przyszłość i wszystko zmierza ku zmartwychwstaniu.

Ewangelia (Mk 4, 26-34)

CZYTAJ DALEJ

Bp Przybylski do LSO: bądźcie sługami słowa Bożego

– Ministrant, nie tylko lektor, ma być sługą słowa Bożego – powiedział bp Andrzej Przybylski. Biskup pomocniczy archidiecezji częstochowskiej przewodniczył Mszy św. podczas XI Pielgrzymki Liturgicznej Służby Ołtarza Archidiecezji Częstochowskiej do sanktuarium Matki Bożej Mrzygłodzkiej w Myszkowie-Mrzygłodzie.

W homilii podkreślił, że Maryja „przychodzi jako wielka nauczycielka służby ołtarza”. – Matka Boża chce przypomnieć: w czymkolwiek bierzecie udział, cokolwiek robicie, nie zapomnijcie, że jesteście przede wszystkim ministrantami Boga. Nie jesteście tylko sługami ampułek, gongu, dzwonków, wody, wina, takich czy innych czynności, chociaż one są niesłychanie ważnymi znakami. Jeśli jednak będzie służyć tylko znakom, a zapomnicie, że tam jest Pan Bóg, wasza służba będzie bezużyteczna – wyjaśnił bp Przybylski.

CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję