Reklama

Z naszej kuchni

Cukinia smaczna i zdrowa

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Znakomite warzywo, które można przygotować na wiele sposobów. Namawiam, wprowadźmy cukinie na nasze stoły, jest nie tylko zdrowa i bardzo smaczna, ale - nie tuczy.

Bigosik z cukinii - przepis na 4 duże porcje


1 duża lub 2 mniejsze cukinie, kawałek zwykłej wędliny (kiełbasa zwyczajna lub parówka) i mięsne resztki pozostałe w lodówce, 4 cebule, 4 łyżki oleju, 2 łyżki keczupu, 4 pomidory, 2 ząbki czosnku, przyprawy - sól, pieprz, mielona papryka, przyprawa chili, zielenina.
Na rozgrzanym oleju lekko podsmażamy pokrojoną w cienkie piórka cebulę, gdy się zeszkli - dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię (wcześniej obraną ze skóry i pozbawioną pestek, pokrojoną wędlinę i mięsne resztki, posiekany czosnek. Wszystkie składniki prażymy, często mieszając. Cukinia jest miękka już po 10 min - wówczas dodajemy obrane ze skórki i pozbawione pestek pomidory, keczup; całość przyprawiamy do smaku i przez kilka minut trzymamy w ciepłym miejscu, szczelnie przykryte, by połączyły się smaki. Podajemy z dodatkiem ziemniaków, obficie posypaną zieleniną. Bigosik równie dobrze smakuje z ryżem ugotowanym na sypko.

Jesienna sałatka z cukinii - przepis na średniej wielkości salaterkę


2 bardzo młode cukinie (do kilograma), 1 duża cebula, 1 duże kwaskowate jabłko, 1 strąk czerwonej papryki, 1 czubata łyżka siekanej zieleniny (może być mrożona), 3-4 łodygi selera naciowego.
Sos: 1 szklanka majonezu, 3 ząbki czosnku (kto nie akceptuje czosnku, może w zamian dodać sporą szczyptę roztartej w dłoniach przyprawy prowansalskiej, 1 łyżka musztardy, sól, pieprz, cukier, pieprz Cayenne - do smaku.
Z obranej ze skórki cukinii usuwamy pestki, gotujemy w wodzie z dodatkiem soli i cukru przez 6 min - odstawiamy do wychłodzenia.
Do salaterki nakładamy majonez, musztardę, przyprawy, drobno usiekany czosnek. Wszystko razem ucieramy - sos powinien mieć wyraźny, lekko pikantny smak. Do sosu kolejno dodajemy: jabłko utarte na tarce z dużymi otworami, drobno pokrojoną paprykę, posiekaną cebulę, posiekane łodyżki selera naciowego i pokrojoną w kostkę cukinię. Składniki mieszamy, posypujemy zieleniną. Przed podaniem można przybrać sałatkę cząstkami jajka ugotowanego na twardo i plasterkami pomidora.

Jarzynka z cukinii - przepis na 4 porcje


1 duża cukinia, 2 duże pomidory, olej, sól, pieprz, zielenina.
Obraną ze skóry cukinię dzielimy na części, odrzucamy pestki i obsmażamy lekko na rozgrzanym oleju. Gdy zmięknie i lekko się zrumieni, dodajemy obrane ze skórki i pozbawione pestek pomidory, posypujemy przyprawami i pod przykryciem dusimy do miękkości - około 8-10 min. Przed podaniem doprawiamy do smaku według własnych upodobań. Podajemy - obficie posypaną zieleniną - do mięs, smażonych ryb, jajek sadzonych; z dodatkiem podsmażanych ziemniaków może być podana jako danie jarskie.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

2000-12-31 00:00

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Nowi proboszczowie. Zmiany personalne duchowieństwa w archidiecezji warszawskiej

2024-05-24 09:21

[ TEMATY ]

zmiany księży

zmiany personalne

zmiany kapłanów

fot. Wojciech Łączyński/archwwa.pl

W czasie uroczystości w kaplicy Domu Arcybiskupów Warszawskich nowi proboszczowie złożyli przysięgę i wyznanie wiary oraz złożyli podpisy pod dekretami, które wręczył im metropolita warszawski kard. Kazimierz Nycz. Nowi proboszczowie obejmą parafie 24 czerwca. Publikujemy listę zmian.

Kard. Nycz wręczył dekrety ośmiu nowym proboszczom, z których jednego skierował do nowo utworzonej parafii bł. Stefana Kardynała Wyszyńskiego w Szeligach. Ponadto mianował nowego dyrektora Domu Rekolekcyjno-Wypoczynkowego “Dobry Zakątek w Konstancinie-Jeziornie. Na uroczystości zabrakło nowego proboszcza parafii św. Tomasza, ks. Eryka Czarneckiego, który odbierze dekret w późniejszym terminie.

CZYTAJ DALEJ

Św. Filip Nereusz, prezbiter

[ TEMATY ]

święci

pl.wikipedia.org

CZYTAJ DALEJ

Dziesiątki tysięcy mężczyzn przybyło do Matki Bożej Piekarskiej

2024-05-26 16:40

[ TEMATY ]

Piekary Śląskie

pielgrzymka mężczyzn i młodzieńców

Adam Stano / Vatican News PL

Jak co roku, w ostatnią niedzielę maja, Kalwaryjskie Wzgórze w Piekarach Śląskich wypełniło się pielgrzymami. Mężczyźni i młodzieńcy przybyli do Sanktuarium Matki Sprawiedliwości i Miłości Społecznej, by zjednoczyć się na modlitwie pod hasłem „Jestem w Kościele”. Uroczystej Eucharystii przewodniczył Prymas Polski abp Wojciech Polak.

„Kościół jest rodziną Bożą w świecie. Ty i ja, my wszyscy, na mocy chrztu udzielonego nam kiedyś, w imię Ojca i Syna i Ducha Świętego, włączeni zostaliśmy w Chrystusa i w Kościół. Przychodzimy dziś, by Bogu w Trójcy Świętej Jedynemu za to włączenie dziękować” - mówił podczas homilii abp Polak, nawiązując do obchodzonej uroczystości Trójcy Przenajświętszej. Prymas podkreślił również, jak ważne jest odpowiedzialne ojcostwo:„Odpowiedzialne za wypowiadane słowa, za podejmowane decyzje, za powierzonych sobie bliskich, (…), ale także za kształtowanie w sercach synów i córek prawdziwego Boga”.

CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję