Reklama

Zaproszenia

Zawalcz o Złoty Durszlak!

XII Festiwal Śląskie Smaki już za miesiąc! W tym roku odbędzie się 11 czerwca w urokliwym Koszęcinie.

[ TEMATY ]

kuchnia

konkurs

GRAZIAKO

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

To miejsce szczególne, tutaj bowiem swoją siedzibę ma Zespół Pieśni i Tańca „Śląsk” im. Stanisława Hadyny, który jest współorganizatorem tegorocznego Festiwalu. Czym jest Festiwal Śląskie Smaki? To wydarzenie kulinarne, które od dwunastu lat gromadzi miłośników dobrego jedzenia, a przede wszystkim – tradycyjnej kuchni regionalnej województwa śląskiego.

Impreza odbywa się w wymiarze kulinarnym i artystycznym, składa się z kilku części. Dwie z nich są jednak wyjątkowo ważne. Mowa tutaj o Bitwie Smaków i konkursie kulinarnym. Bitwa Smaków to pokaz kulinarny na żywo w wykonaniu najlepszych śląskich kucharzy. W tym roku Remigiusz Rączka zmierzy się z Sebastianem Humskim w bitwie pt. Kurka kontra gąska, czyli grzybowe wariacje kulinarne. Bo gdy mowa o grzybach i grzybobraniu – czy w tym temacie istnieje miejsce lepsze od koszęcińskich lasów? Niech zatem temat Bitwy Smaków stanie się inspiracją dla uczestników konkursu kulinarnego.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Cały czas trwa nabór chętnych do konkursowego gotowania. Wziąć w nim udział może każdy! Konkurs odbywa się on bowiem w trzech kategoriach: profesjonalistów, czyli osób zawodowo trudniących się gastronomią, uczniów szkół gastronomicznych oraz amatorów, gdzie każdy niezależnie od wieku i doświadczenia może poczuć się jak prawdziwy kuchmistrz. 24 drużyny konkursowe będą mieć do przygotowania łącznie minimum 72 potrawy (bowiem każda z drużyn musi przygotować po 3 dania). Ilość i różnorodność potraw na pewno nikogo nie zawiedzie.

Reklama

Warto stać się częścią tego wyjątkowego wydarzenia i wysłać zgłoszenie

do udziału w konkursie. Nabór trwa do 26 maja, jednak ilość miejsc jest ograniczona. Karta zgłoszenia jest dostępna na stronie slaskiesmaki.pl, a wszelkich odpowiedzi udzieli: Marta Grygny (Śląska Organizacja Turystyczna); tel.: 32 207 2073, mail: marta@slaskie.travel

2017-05-11 16:12

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Kotlety z pieczarek i kaszy gryczanej

Smaczna, tania i szybka w przygotowaniu przekąska. Można ją podawać do kremowych zup, sałatek. Serwować na gorąco lub zimno.

CZYTAJ DALEJ

#PodcastUmajony (odcinek 8.): Wszystko moje

2024-05-07 20:53

[ TEMATY ]

Ks. Tomasz Podlewski

#PodcastUmajony

Mat.prasowy

Co zrobił Jan, kiedy Jezus dał mu Maryję za matkę? Czy naprawdę po prostu „wziął Ją do siebie”? I co to właściwie oznacza dla nas samych? Zapraszamy na ósmy odcinek „Podcastu umajonego” ks. Tomasza Podlewskiego o tym, że Maryi wcale nie zaprasza się tylko do domu.

ZOBACZ CAŁY #PODCASTUMAJONY

CZYTAJ DALEJ

Nadmorska Pani, módl się za nami...

2024-05-08 20:50

[ TEMATY ]

Rozważania majowe

Wołam Twoje Imię, Matko…

Adobe.Stock

Kult Matki Bożej w Swarzewie sięga czasów przed reformacją a z Jej historią związanych jest kilka legend.

Rozważanie 9

CZYTAJ DALEJ

Reklama

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję