Krzew tarniny, obsypany ciemnoniebieskimi owocami, najczęściej można spotkać na skrajach lasów, w zaroślach, na nieużytkach czy miedzach. Przy zbieraniu owoców warto mieć rękawice, gdyż krzewy tarniny mają ostre ciernie.
Owoce zawierają spore ilości witaminy C, które wspierają układ odpornościowy w walce z infekcjami. Poprawiają trawienie, regulują apetyt, wspomagają pracę jelit, niszczą bakterie w przewodzie pokarmowym. Zalecane są w nieżytach żołądka i jelit, w przypadku nadmiernej fermentacji jelitowej (działają ściągająco i przeciwbiegunkowo). Działają moczopędnie, pomagają przy problemach z nerkami oraz w przypadku zatrzymywania wody w organizmie. Łagodzą stany zapalne jamy ustnej i gardła. Oczyszczają organizm, usuwając z niego m.in. toksyny. Wpływają na obniżenie ciśnienia krwi, obniżają poziom trójgliceridów, powodują wzrost stężenia dobrego cholesterolu. Mogą być stosowane w profilaktyce w miażdżycy, przy zawale serca, chorobie Parkinsona czy Alzheimera.
Pomóż w rozwoju naszego portalu
Przemrożone owoce wykorzystywane są głównie do produkcji marmolad, kompotów lub nalewki. Bardzo smaczny jest dżem, który może być dodawany do pieczywa, sera lub mięsa.
Składniki:
• 1,5 kg owoców tarniny,
• 600-800 g cukru,
• 1/2 szklanki wody,
• można dodać sok z 1 cytryny, laskę wanilii lub cynamon.
Przygotowanie:
Reklama
• Przemrożone owoce umyj, zalej wodą i gotuj przez ok. 30 minut, aż zmiękną.
• Przetrzyj owoce przez sito, dodaj cukier i przyprawy i gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 40-60 minut, aż dżem zgęstnieje.
• Gorący dżem przełóż do wyparzonych słoików, zakręć je i postaw do góry dnem na kilka minut.
