Reklama

Z zakonnej kuchni

Życie ze smakiem

Pyszności na patyku

Szaszłyki pierwotnie piekło się nad ogniem, dziś na grillu, ale też na patelni czy w piekarniku. Mamy mnóstwo ich wariantów z przeróżnymi dodatkami.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Luksusowe

SKŁADNIKI :
* 50 dag polędwicy wołowej
* 1 cytryna
* Po 1/2 łyżeczki estragonu, rozmarynu i szałwii
* 1 łyżka oliwy
* 10 dag wędzonego boczku
* 3 cebule
* smalec do smażenia
* sól, pieprz.

Wykonanie:
1. Mięso oczyść z błon i pokrój na plastry (w poprzek włókien) o grubości 1/2 cm. Zbij je tłuczkiem, skrop sokiem z cytryny, posyp przyprawami i posmaruj oliwą.
2. Ułóż plastry mięsa jeden na drugim, przykryj i pozostaw w chłodnym miejscu na 1-2 godziny.
3. Boczek pokrój w plasterki. Na takie same kawałki pokrój zamarynowane mięso. Cebule pokrój w krążki.
4. Mięso nadziewaj na przemian z cebulą i boczkiem na patyczki.
5. Szaszłyki smaż na patelni z rozgrzanym tłuszczem lub na elektrycznym rożnie, tak by mięso z wierzchu mocno się zrumieniło.
6. Na koniec oprósz solą i pieprzem, przykryj i zostaw na wolnym ogniu na kilka minut.
7. Podawaj z ryżem ugotowanym na sypko i dowolną surówką.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Z karkówki na ryżu

SKŁADNIKI :
* 70 dag karkówki
* 2 średnie czerwone cebule
* 2 średnie czerwone papryki
* 1 mała cukinia
* 2-3 łyżki oleju roślinnego
* sól, pieprz
* 20 dag długoziarnistego ryżu
* 1 łyżka masła
* natka pietruszki

Reklama

Wykonanie:
1. Mięso umyj, wytrzyj do sucha i pokrój w grubą kostkę.
2. Cebulę obierz, pokrój w krążki. Cukinię pokrój w talarki
3. Paprykę umyj, oczyść z nasion, pokrój na kawałki.
4. Karkówkę, cebulę, paprykę i cukinię nadziewaj na patyczki do szaszłyków.
5. Szaszłyki smaż na patelni na rozgrzanym oleju przez 8-12 min, od czasu do czasu obracając. Pod koniec dopraw solą i pieprzem.
6. Ryż ugotuj w osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu. Odcedź, dodaj łyżkę masła i posiekaną natkę pietruszki, wymieszaj.
7. Szaszłyki układaj na talerzach na porcji ryżu.

Sataje z indyka

SKŁADNIKI :
* 50 dag filetu z indyka
* olej do smażenia
Marynata
* 4 łyżki jogurtu naturalnego
* 1 łyżeczka kurkumy
* 2 łyżeczki słodkiej papryki
* 1 łyżeczka curry
* 1/2 łyżeczki soli
* szczypta pieprzu.

Wykonanie:
1. Przygotuj marynatę, mieszając jogurt z przyprawami.
2. Mięso pokrój w paski i zanurz w marynacie. Odstaw na 40 min, a najlepiej na całą noc.
3. Paski mięsa nawijaj na patyczki do szaszłyków i obsmażaj z każdej strony, a następnie podduś, aż będzie miękkie.
4. Sataje podawaj z ugotowanym ryżem i sosem słodko-kwaśnym.

Sos słodko-kwaśny

SKŁADNIKI:
* 1 marchewka
* 1 duża cebula
* 4 ząbki czosnku
* 1 papryka
* kilka łyżek oleju do smażenia
* sól, pieprz
* 1 łyżeczka słodkiej papryki
* 1 łyżeczka miodu
* 3 łyżki octu jabłkowego
* 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Wykonanie:
1. Marchewkę, cebulę i czosnek obierz, z papryki usuń gniazda nasienne.
2. Warzywa pokrój w kostkę i podsmaż na oleju. W trakcie smażenia dopraw solą, pieprzem i słodką papryką.
3. Podlej warzywa wodą (1/4 szklanki) i podduś, aż będą miękkie. Dodaj miód i ocet i gotuj przez 5 min.
4. Mąkę ziemniaczaną wymieszaj z kilkoma łyżkami wody, wylej na patelnię i gotuj chwilę, aż sos zgęstnieje. Całość dopraw do smaku.

Z wątróbek drobiowych

SKŁADNIKI:
* 50 dag wątróbek gęsich lub kurzych
* 15 dag boczku wędzonego
* 4 cebule
* pieprz
* sproszkowana papryka
* 2-3 łyżki tłuszczu
* sól.

Wykonanie:
1. Wątróbki umyj i zostaw na papierowym ręczniku, by obeschły. Pokrój w plastry.
2. Boczek pokrój w plasterki.
3. Cebule pokrój w plastry.
4. Nadziewaj na patyki kolejno: wątróbkę, boczek, cebulę. Każdą porcję oprósz pieprzem i sproszkowaną papryką.
5. Smaż na patelni na rozgrzanym tłuszczu, rumieniąc ze wszystkich stron. Następnie przykryj patelnię i pozostaw na małym ogniu przez 3-5 min, żeby szaszłyki doszły.
6. Gotowe oprósz solą. Podawaj z ryżem na sypko i surówką.

2025-07-08 07:36

Oceń: +1 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Wrócił do Boga

Niedziela Ogólnopolska 29/2024, str. 71

[ TEMATY ]

świadectwo

Bliżej Życia z wiarą

Super Festivals from Ft. Lauderdale/Wikimedia Commons

Alice Cooper

Alice Cooper

Nie było większego buntownika niż Jezus – mówi amerykański muzyk hardrockowy Alice Cooper.

Artysta był pionierem teatralnej odmiany hard rocka, która miała szokować. Czerpał z horrorów, wodewilu i garażowego rocka. Na scenie podczas koncertów pojawiały się krzesła elektryczne, gilotyny, sztuczna krew i boa dusiciele, pirotechnika. Te makabryczne przedstawienia były pełne wampirycznych, sadystycznych i okultystycznych symboli. Cecha charakterystyczna muzyka to mocny, groteskowy makijaż.
CZYTAJ DALEJ

Modlitwa św. Jana Pawła II o pokój

Boże ojców naszych, wielki i miłosierny! Panie życia i pokoju, Ojcze wszystkich ludzi. Twoją wolą jest pokój, a nie udręczenie. Potęp wojny i obal pychę gwałtowników. Wysłałeś Syna swego Jezusa Chrystusa, aby głosił pokój bliskim i dalekim i zjednoczył w jedną rodzinę ludzi wszystkich ras i pokoleń.
CZYTAJ DALEJ

Mężczyzna, który wypuścił drona nad Belweder usłyszał zarzut i jest deportowany

2025-09-17 13:24

[ TEMATY ]

dron

Belweder

pl.wikipedia.org

Mł. asp. Bartłomiej Śniadała ze stołecznej policji przekazał, że obcokrajowiec, który wypuścił drona nad budynki rządowe przy ul. Parkowej i Belweder usłyszał zarzut złamania prawa lotniczego.

Rzecznik komendanta Nadwiślańskiego Oddziału Straży Granicznej mjr SG Dagmara Bielec poinformowała, że zakończyły się czynności administracyjne odnośnie wniosku policji o deportację mężczyzny. - Otrzymał on decyzję zobowiązującą do natychmiastowego powrotu do swojego kraju. Obecnie jest on konwojowany na najbliższe przejście graniczne, gdzie zostanie przekazany służbom ukraińskim - dodała.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję