Reklama

Z zakonnej kuchni

Życie ze smakiem

Truskawkowa pokusa

Sezon truskawkowy w pełni. Ucieszmy się tym wyjątkowo aromatycznym owocem i zróbmy pyszne ciasta i desery.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Truskawkowiec na biszkoptach

SKŁADNIKI :
* 50 dag truskawek
* 3 łyżki cukru
* 50 dag twarożku sernikowego
* 1 galaretka truskawkowa
* 1 łyżka żelatyny
* 30 biszkoptów podłużnych

Wykonanie:
1. Truskawki umyj, usuń szypułki. Garść owoców pokrój w ćwiartki i odłóż do dekoracji.
2. Resztę truskawek zmiksuj z cukrem na mus. Dodaj twarożek i zmiksuj.
3. W 200 ml wrzątku rozpuścić galaretkę truskawkową i żelatynę. Gdy galaretka będzie już letnia, wlej ją do masy truskawkowo-serowej i zmiksuj.
4. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia, biszkopty ułóż pionowo wokół brzegów i na dnie tortownicy.
5. Powoli wylej trochę masy, tak aby lekko przykryć biszkopty. Wstaw do lodówki, aby zastygła (zabieg ten ma na celu zapobiec wypłynięciu biszkoptów na wierzch).
6. Następnie wylej resztę masy i posyp ją odłożonymi truskawkami. Wstaw do lodówki, aby dobrze stężała.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Tarteletki

SKŁADNIKI :
* 25 dag mąki
* 15 dag cukru
* 1 cukier wanilinowy
* 1 jajko
* 1/2 kostki masła
* 1 budyń waniliowy
* 400 ml mleka
* 50 dag truskawek
* 100 ml śmietany kremówki
* 1 galaretka truskawkowa
* mięta do dekoracji

Reklama

Wykonanie:
1. Mąkę wymieszaj z połową cukru, cukrem wanilinowym, jajkiem i pokrojonym w kosteczkę masłem. Wyrób ręcznie gładkie ciasto, zawiń je w folię i na mniej więcej 30 min włóż do lodówki.
2. Nasmaruj tłuszczem 8 foremek do tartaletek.
3. Ciasto rozwałkuj i wytnij 8 krążków o średnicy 12 cm, wylep foremki.
4. Piecz 15-20 min w temp. 200oC. Jeszcze gorące wyjmij z foremek i zostaw do przestudzenia.
5. Budyń i 5 dag cukru rozrób w 1/2 kubka mleka. Resztę mleka zagotuj, wlej rozrobiony budyń i mieszaj do zgęstnienia. Zostaw do wystygnięcia.
6. Truskawki pokrój na połówki. Śmietanę ubij na sztywno, wymieszaj z budyniem.
7. Galaretkę i resztę cukru rozpuść w szklance wrzącej wody. Ostudź.
8. Tartaletki napełnij kremem, obłóż truskawkami, polej tężejącą galaretką.

Rolada bezowo-truskawkowa

SKŁADNIKI :
* 6 białek
* szczypta soli
* 1,5 szklanki drobnego cukru
* 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
* 1 łyżeczka octu
Masa:
* 20 ml śmietany kremówki
* 1 łyżka cukru pudru
* 25 dag serka mascarpone
* 30-40 dag truskawek

Wykonanie:
1. Piekarnik nagrzej do 180oC. Blachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia.
2. Białka ubij ze szczyptą soli i ciągle ubijając, powoli dosypuj cukier. Miksuj, aż cukier się rozpuści. Na koniec dodaj mąkę ziemniaczaną i łyżeczkę octu – nie przestając ubijać.
3. Masę przełóż na przygotowaną blachę i wyrównaj. Wstaw do piekarnika i piecz do 30 min. Beza powinna się zrumienić.
4. Na blacie rozłóż czysty arkusz papieru do pieczenia lub folii aluminiowej wielkości blachy. Wyłóż na niego gorącą bezę do góry dnem wraz z papierem (tak, aby rumiana część znalazła się na nowym papierze, a na górze została beza z przyczepionym papierem, na którym się piekła). Delikatnie zerwij górny papier i odstaw bezę do ostudzenia.
5. W tym czasie ubij śmietanę na sztywno z cukrem pudrem. Ubijając, dodawaj po łyżeczce mascarpone. Zmiksuj 1/3 truskawek i wymieszaj z kremem.
6. Krem rozsmaruj na bezie, posyp pozostałymi owocami.
7. Z pomocą papieru, na którym leży beza, zwiń ją ciasno w roladę.
8. Zawiniętą w papier włóż do lodówki i schłódź. Przed podaniem odwiń z papieru i udekoruj.

Pianka z truskawkami

SKŁADNIKI:
Ciasto:
* 1/2 szklanki mąki
* 2 łyżki mąki ziemniaczanej
* 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
* 3 jajka
* 2/3 szklanki cukru pudru
* 2 cukry wanilinowe
Masa:
* 5 łyżeczek żelatyny
* 2 galaretki truskawkowe
* 40 dag truskawek
* 50 dag twarogu na sernik
* skórka i sok z cytryny
* 250 ml śmietany kremówki

Wykonanie:
1. Mąki przesiej i połącz z proszkiem do pieczenia.
2. Oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywno z połową cukru i 1 cukrem wanilinowym.
3. Do piany dodaj żółtka, mąki z proszkiem, wymieszaj.
4. Ciasto wyłóż na blachę z papierem do pieczenia. Piecz 15 min w 200oC. Wystudź.
5. Żelatynę rozpuść w kilku łyżkach wrzątku. W osobnym naczyniu rozpuść galaretki wg przepisu na opakowaniu. Zostaw do stężenia.
6. Truskawki umyj, usuń szypułki.
7. Twaróg utrzyj z sokiem i skórką z cytryny. Dosyp resztę cukru i cukier wanilinowy.
8. Śmietanę ubij, wymieszaj z masą serową i tężejącą żelatyną.
9. Na biszkopt wyłóż truskawki. Wylej masę serową. Schłódź w lodówce.
10. Na wierzch wylej tężejącą galaretką. Wstaw do lodówki na 3 godziny.

2025-05-27 14:43

Oceń: +1 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Śląskie: Ponad 500 interwencji strażaków, najtrudniejsza sytuacja w powiecie bielskim

2025-07-28 09:30

[ TEMATY ]

intensywne opady

PAP/Darek Delmanowicz

Ponad 500 razy interweniowali od niedzieli w związku z silnymi opadami strażacy w województwie śląskim – poinformował w poniedziałek wojewoda Marek Wójcik. Najtrudniejsza sytuacja jest w powiecie bielskim. Lokalne rzeki przekroczyły tam stany alarmowe.

Wojewoda poinformował, że w całym regionie do godz. 9.00 strażacy interweniowali 509 razy. Najwięcej w Bielsku-Białej i w powiecie bielskim – łącznie 300 razy. Kolejne pod względem liczby wyjazdów strażaków były powiaty częstochowski, cieszyński i Częstochowa.
CZYTAJ DALEJ

Kard. Sarah do Francuzów: Nie profanujcie Francji swoimi barbarzyńskimi i nieludzkimi prawami!

2025-07-28 06:21

[ TEMATY ]

Francja

kard. Robert Sarah

zrzut ekranu

„Nie profanujcie Francji swoimi barbarzyńskimi i nieludzkimi prawami, które głoszą śmierć, podczas gdy Bóg chce życia” – powiedział do Francuzów 26 lipca w sanktuarium Sainte-Anne-d'Auray w Bretanii kardynał Robert Sarah. Papieski wysłannik przewodniczył obchodom 400. rocznicę objawień św. Anny w trzecim pod względem liczby przybywających pielgrzymów francuskim sanktuarium.

W obecności około 30 tys. wiernych były prefekt Kongregacji ds. Kultu Bożego i Dyscypliny Sakramentów przypomniał, że Pan Bóg poprzez objawienie św. Anny chciał, aby ten skrawek Francji, był miejscem świętym. „Wybrał to miejsce, aby być tu czczony. Pragnął nam powiedzieć, że Bóg jest pierwszy, że chwała Boża poprzedza nas i nie należy do nas. Bóg stworzył nas z bezinteresownej miłości, całe stworzenie jest dziełem Jego rąk, darmowym darem Jego miłości” – stwierdził kaznodzieja. Podkreślił, iż oddawanie chwały Bogu nie jest opcjonalnym wyborem, lecz obowiązkiem, koniecznością. Bardzo ważne jest, abyśmy ponownie uświadomili sobie tę prawdę – powiedział kard. Sarah.
CZYTAJ DALEJ

Nie ‘z buta’, tylko z sercem – Ksiądz z Osiedla o ewangelizacji w sieci

2025-07-28 19:34

[ TEMATY ]

Ksiądz z osiedla

©don Marek Weresa

Trzeba tam po prostu być, trochę posłuchać ludzi. To jest jak ewangelizowanie nowego kontynentu – mówi o swej aktywności w mediach społecznościowych ks. Rafał Główczyński, salwatorianin, znany w Internecie jako Ksiądz z Osiedla. Jest on obecny na Jubileuszu Młodzieży w Rzymie, podczas którego jest także Jubileuszu Influencerów.

Wyznaje, że papież Franciszek „genialnie zauważył, że Internet to jest faktycznie inny świat, w takim znaczeniu, że tam się rzeczywiście ludzie komunikują trendami, jakimiś formami”. Dodaje, że jak ktoś nie zna tego języka i „próbuje tak po prostu wejść ‘z buta’, to trochę tak, jak kiedyś pierwsi misjonarze jechali do Afryki i tam po łacinie próbowali ich nawracać”. Potem dopiero – kontynuuje ks. Główczyński – przychodziła refleksja, że gdyby trochę posłuchali Afrykańczyków i mówili w ich języku to byłoby lepiej.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję