Niemcy. W czasie wigilijnej kolacji podaje się tradycyjną sałatkę kartoflaną, można się też spodziewać dań z kiszonej kapusty i różnych rodzajów kiełbasy. Za typowo bożonarodzeniowe ciasto uważana jest strucla (świąteczne ciasto drożdżowe z dużą ilością bakalii). Zgromadzeni przy stole składają sobie życzenia. Pod każdym talerzem powinien znaleźć się pieniążek, który ma przynieść szczęście. Nie powinno się też wstawać od stołu przed końcem posiłku.
Słowenia. Potica to tradycyjny zwinięty i nadziewany tort, najczęściej z makiem albo orzechami – ten deser pojawia się na większości świątecznych stołów. W Słowenii drugi dzień Bożego Narodzenia jest również świętem państwowym (Dzień Niepodległości i Jed-ności). Wiele osób wyjeżdża wtedy w góry.
Pomóż w rozwoju naszego portalu
Czechy. W dzień Bożego Narodzenia dziewczyny rzucają butami w stronę drzwi wejściowych. Jeśli czubek buta będzie zwrócony do drzwi, panna w przyszłym roku wyjdzie za mąż.
Reklama
Norwegia. Tradycyjne jest tu rodzinne pieczenie siedmiu rodzajów ciasteczek. W domach stawia się kransekake – wieżę uformowaną z krążków migdałowego ciasta, można do niej przyczepić cukierki i małe papierowe flagi. W Wigilię do kościoła idzie się ok. godz. 17. W trakcie uroczystej kolacji podawane są żeberka jagnięce lub wieprzowe. Gospodynie przygotowują też słodki krem ryżowy, do którego wkładają jeden migdał. Ten, kto go znajdzie, w nagrodę otrzyma świnkę z marcepanu. Prezenty roznosi Julenissen, który przypomina krasnoludka i lubi płatać figle.
Hiszpania. W wielu domach na stole pojawia się keks z zapieczonymi w środku niespodziankami (np. drobnymi monetami). Komu trafi się kawałek bez dodatku, ten będzie musiał upiec takie ciasto w przyszłym roku. Hiszpanie nie łamią się opłatkiem, lecz dzielą turronem – przysmakiem z chałwy. Dzieci nie dostają prezentów pod choinkę – przywiozą im je 6 stycznia Trzej Królowie.
Estonia. Rodziny dekorują domy i przygotowują potrawy, a następnie, jeszcze przed pójściem do kościoła, wędrują na cmentarz oraz do... sauny (!), by się wyciszyć i oczyścić.
Austria. W zależności od regionu świątecznym daniem może być karp lub pieczona kaczka, podaje się też pierniki, migdały i pieczone kasztany. W Wigilię bardzo popularne jest wspólne kolędowanie. Dzieciom prezentów nie przynosi św. Mikołaj, ale Christkindl (Dzieciątko Jezus).
Szwecja. W Wigilię tradycyjnie nie powinno się pracować (poza opieką nad zwierzętami). Przy stole kultywowany jest zwyczaj „zanurzania w kotle” – kawałki razowego chleba macza się w garnku z sosem, wieprzowiną i wołowiną, myśląc jednocześnie o osobach ubogich i modląc się za nie. Prezenty roznosi skrzat Jultomten, a do podarunków przyczepiane są karteczki z krótkimi rymowankami. W dzień Bożego Narodzenia o świcie wierni udają się do kościoła.
Reklama
Węgry. Podczas wigilijnej kolacji powinno się zjeść pieczonego karpia oraz zupę rybną z rodzynkami i wiśniami, a także smażoną kapustę. Wiele potraw ma symboliczne znaczenie. Mak jest symbolem miłości, natomiast czosnek z miodem, jabłka i orzechy mają gwarantować zdrowie i finansową pomyślność. Według dawnego zwyczaju, nie powinno się tego wieczoru podawać drobiu, gdyż grzebiąca w ziemi kura symbolizuje stagnację. Zamiast niej gospodynie przygotowują wieprzowinę, która oznacza rozwój.
Rumunia. O zbliżających się świętach przypominają dzieci przebrane za Trzech Mędrców i Heroda, wędrujące po domach – oczekuje się tam na nie ze słodkościami. Już na 10 dni przed Bożym Narodzeniem zabija się prosię, które jest główną potrawą na świątecznym stole. Oprócz tego można się też spodziewać gołąbków z mięsem i wędzoną słoniną, świńskich ozorów w galarecie i pasztetu z wieprzowych podrobów. W domach łamie się chlebem, a życzenia składa się podczas uroczystej liturgii w kościele.
Islandia. Tu Boże Narodzenie świętuje się długo, bo od 24 grudnia do 6 stycznia (wtedy tradycyjnie usuwa się świąteczne dekoracje z domów). Wigilia zaczyna się już o 6 rano! Ludzie idą wtedy do kościołów albo rozpoczynają świętowanie w domu. Do wigilijnego stołu zasiada się ok. godz. 18, po zapaleniu lampek na choince i złożeniu sobie życzeń. Na bożonarodzeniowy obiad powinno się podać tradycyjną wędzoną jagnięcinę, a na deser – pudding ryżowy z migdałem w środku (ma przynieść szczęście znalazcy).