Reklama

Zdrowie

Dietetyk radzi

Pigwa

To jeden z najstarszych gatunków owocowych uprawianych na świecie.

Niedziela Ogólnopolska 47/2024, str. 62

[ TEMATY ]

zdrowie

owoce

pigwa

Adobe Stock

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Pierwotnie wywodzi się z Azji, lecz za największych jej producentów uznaje się kraje takie jak: Turcja, Chiny, Argentyna, Maroko czy Rumunia. W Polsce uprawiana jest na małą skalę. Duże białe lub różowe kwiaty pigwy osadzone są na krzewie bądź niewielkim drzewie. Owoce pigwy dojrzewają w okolicach października, jednak ze zbiorami warto poczekać do pierwszych przymrozków.

Surowa pigwa jest owocem niskokalorycznym, w 100 g znajduje się ok. 57 kcal. Jest źródłem witamin: C, A, B1, B2, B3, B6, i kwasu pantotenowego. Dostarcza również żelaza, magnezu oraz boru, glinu i manganu.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Smak miąższu pigwy uzależniony jest od odmiany. Owoc charakteryzuje się kwaśnym, a nawet gorzkim smakiem, w związku z czym nie spożywa się go w postaci surowej. Dzięki zawartości witaminy C oraz występującym w pigwie kwasom organicznym jest ona stosowana w profilaktycznych domowych kuracjach w okresie jesienno-zimowym. Pomaga w zwalczaniu infekcji, skracając czas jej trwania.

Zawartość witaminy A, kwasu foliowego oraz niacyny sprawia, że pigwa ma właściwości przeciwzapalne oraz antyalergiczne. W związku z tym polecana jest osobom z podrażnieniami oraz ze stanami zapalnymi skóry.

Reklama

Zawartość składników bioaktywnych przyczynia się do obniżania ciśnienia krwi, regulacji poziomu glukozy, a także obniżania poziomu złego cholesterolu. Dzięki tym właściwościom pigwę zaleca się w profilaktyce chorób układu sercowo-naczyniowego. Nasiona pigwy są idealnym środkiem na dolegliwości żołądkowe. Łagodzą niestrawność, zgagę, a także refluks żołądkowo-przełykowy. Zalecane są również podczas nadmiernej fermentacji jelitowej, w stanach zapalnych przewodu pokarmowego oraz osobom z wrzodami żołądka.

Owoce oraz nasiona pigwy wykazują właściwości przyspieszające trawienie, a także wspomagają przemianę materii. Nie ma zbyt wielu przeciwwskazań do spożywania owoców pigwy. Na ilość i częstość spożycia tych owoców powinny jednak zwracać uwagę osoby ze stwierdzoną alergią, gdyż kontakt z alergenem może wywołać niepożądaną reakcję organizmu.

Pigwę spożywa się w formie przetworów – jest wykorzystywana do przyrządzania soków, syropów, galaretek czy dżemów. Idealnie sprawdzi się jako zamiennik cytryny do herbaty czy dodatek do ciast. Z uwagi na fakt, że pigwę spożywa się w formie przetworów (często z zawartością cukru), ich spożycie musi być kontrolowane u osób z cukrzycą.

2024-11-19 11:04

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Jak zapewnić bezpieczeństwo seniorowi

Za wejście w trzeci wiek uznaje się przekroczenie 65. roku życia. W ostatnich dekadach rośnie jednak grupa ludzi w tzw. czwartym wieku, czyli po przekroczeniu 80. roku życia, którzy wymagają zupełnie innej, specjalnej opieki. I nie chodzi tylko o opiekę instytucjonalną. Skoro w Polsce jest z nią naprawdę źle, to rodziny opiekujące się osobami w podeszłym wieku, muszą na nowo przemyśleć strategię opieki. Także senior będzie się czuł bezpieczniejszy, kiedy będzie wiedział, że w każdej chwili, gdy zrobi mu się słabo, upadnie albo zabłądzi, szybko przyjdzie pomoc. Szczególnie ważne jest to w sytuacji, gdy starsza osoba mieszka sama lub zostaje w domu, gdy domownicy są w pracy.
CZYTAJ DALEJ

Bulwesujące sceny w kościele. Wokalistka zatańczyła w wyzywającym stroju przed obrazem Jezusa Miłosiernego

Nagranie piosenkarki tańczącej na tle ołtarza, zawiera treści „budzące skojarzenia bluźniercze oraz naruszające szacunek należny przestrzeni sakralnej” – przekazał rzecznik archidiecezji warszawskiej ks. Przemysław Śliwiński. Dodał, że tego rodzaju materiały nie powinny być realizowane w kościele.

Na nagraniu udostępnionym przez piosenkarkę na TikToku widać, jak Luna Wielgomas tańczy w kościele na tle obrazu Jezusa Miłosiernego.
CZYTAJ DALEJ

„Bądźcie święci!”. Wspomnienia Marii Okońskiej

2025-11-24 20:13

[ TEMATY ]

Maria Okońska

Łukasz Krzysztofka/Niedziela

Współpracowała z bł. Prymasem Tysiąclecia przez 39 lat. Wraz z członkiniami Instytutu wspierała go modlitwą i ofiarną pracą. Jako redaktor opracowywała teksty przemówień wielkiego Nauczyciela Narodu. Całe swoje życie oddała Matce Bożej. Właśnie ukazał się trzeci tom pamiętnika Marii Okońskiej.

Wydany tom obejmuje wspomnienia założycielki Instytutu Prymasa Wyszyńskiego z lat 1966-1989. Do 16 grudnia, czyli do rocznicy urodzin Marii Okońskiej, można go nabyć w przedsprzedaży poprzez stronę www.sklep.wyszynskiprymas.pl w promocyjnej cenie.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję