Reklama

Zdrowie

Z natury

Jak zregenerować układ nerwowy

Środkami terapeutycznymi mogą być produkty spożywcze, witaminy, zioła lub zmiana codziennych nawyków.

Niedziela Ogólnopolska 14/2024, str. 72-73

[ TEMATY ]

zdrowie

Adobe Stock

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Obecnie stres, pośpiech, toksyny, styl życia czy niewłaściwe odżywianie niekorzystnie wpływają na funkcjonowanie układu nerwowego u starszych osób, powodują, że coraz częściej układ ten niedomaga. W konsekwencji mogą się pojawić trudności z koncentracją, zapamiętywaniem, nadmierne zdenerwowanie, zawroty głowy, drżenie rąk, napięcia, a nawet choroby, takie jak depresja, stwardnienie rozsiane czy Alzheimer. Niekorzystnym zmianom w układzie nerwowym można jednak skutecznie zapobiegać lub je opóźnić, a wiele z występujących już problemów zniwelować. Środkami terapeutycznymi mogą być produkty spożywcze, witaminy, zioła czy zmiana codziennych nawyków.

Jak poprawić funkcjonowanie układu nerwowego?

Istnieje wiele sposobów poprawiających funkcjonowanie układu nerwowego. Najlepiej zacząć od najprostszych nawyków, czyli nawodnienia organizmu i zdrowo zbilansowanej diety. A kiedy zachodzi potrzeba, stosować produkty wspomagające, do których należą:

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

• Dobre tłuszcze, np. lecytyna, omega-3, zwłaszcza DHA, których warto szukać w suplementach oraz orzechach, pestkach, olejach, rybach.

• Polifenole, które usprawniają przekazywanie informacji w układzie nerwowym oraz go chronią. Zawarte są w owocach, warzywach, kakao. Należą do nich flawonoidy, jak antocyjany czy resweratrol, które mogą znacznie poprawić funkcje mózgu. Znajdziemy je zwłaszcza w ciemnych owocach, winie.

• Zielona herbata hamuje śmierć komórek i połączeń nerwowych.

Reklama

• L-karnityna usprawnia siłę sygnałów, nawet w osłabionych nerwach. Jest ona dostępna w mięsie czy awokado, a także w suplementach.

• Minerały takie jak: magnez, cynk, selen, miedź, żelazo, lit.

• Witaminy z grupy B, zwłaszcza: B12, B5, B6, B1, biotyna, kwas foliowy, a także cholina, które regenerują układ nerwowy.

• Witaminy D i K.

• Ginko, czyli miłorząb, zarówno w formie herbaty, jak i tabletek czy wyciągów.

• Adaptogeny, a wśród nich ashwagandha, różeniec górski, które także korzystnie wpływają na wyciszenie nerwów.

• CBD, czyli olej z konopi, który wykazuje właściwości neuroprotekcyjne, przeciwdepresyjne oraz regenerujące układ nerwowy.

• Kwas alfa-liponowy, który jest antyoksydantem spowalniającym procesy starzenia i chroniącym komórki przed stresem oksydacyjnym.

• Przyprawy, takie jak kurkuma czy rozmaryn.

• Dobre źródła białka zawierają nukleotydy, aminokwasy. Z nich wytwarzane są neuroprzekaźniki; znajdziemy je w białkach takich jak strączki, orzechy, mięso.

Przy pojawiających się problemach warto włączyć suplementację na dłużej, zwłaszcza omega-3, D+K oraz witaminy, np. Liponerw, Streboxar.

Jakie codzienne nawyki poprawią funkcjonowanie układu nerwowego?

Post, zwłaszcza przerywany, a także rodzaj wybranych detoksykacji mogą znacząco poprawić funkcjonowanie układu nerwowego. Z kolei codzienne ćwiczenia fizyczne, zwłaszcza intensywniejsze, poprawiają jego funkcje. Nawet dobry sen czy leczenie stanów zapalnych, choćby przyzębia, może pomóc.

Jaka dieta jest najlepsza dla układu nerwowego?

Reklama

Najkorzystniejsza jest dieta MIND, która ma na celu poprawę funkcjonowania mózgu i układu nerwowego, a także obniżenie ryzyka rozwoju oraz spowolnienie postępu chorób neurodegeneracyjnych. Opiera się ona głównie na produktach warzywnych, olejach, orzechach, pestkach, strączkach. Ogranicza mocno spożycie mięsa, sera, tłuszczów trans i produktów przetworzonych, smażonych, cukierniczych.

Co osłabia układ nerwowy?

Brak wystarczająco odżywczej diety, ruchu, snu, słońca czy światła słonecznego może osłabić układ nerwowy. Już sama niska ekspozycja na światło słoneczne wpływa nawet na zwiększony rozwój demencji. Chroniczne odczuwanie stresu, brak kontaktu z innymi osobami, a także różne nieleczone choroby czy ukryte stany zapalne, mogą znacząco osłabić kondycję nerwową.

Przyczyny zaburzeń układu nerwowego

Dokładne przyczyny nie są w pełni znane. Udowodniono, że zaburzenia hormonów, neuroprzekaźników, braki witamin i minerałów, pogorszona praca jelit, a zwłaszcza zaburzenia mikroflory mogą się przyczynić do powstawania dysfunkcji oraz chorób. Wpływ na zaburzenia układu nerwowego mają również współistniejące choroby, np. zaburzenie mikroflory jelit, cukrzyca czy mikroorganizmy, jak koronawirus czy boleria.

Dzień na „tak” dla układu nerwowego

Właściwie zaplanowany dzień pomoże dożywić układ nerwowy i pozbyć się hormonów stresowych, a zwiększyć produkcję endorfin. Najlepiej zacząć dzień od wypicia szklanki wody, elektrolitów czy soku warzywnego, np. z młodego jęczmienia, oraz zjedzenia śniadania bogatego w dobre tłuszcze, np. owsianki z kakao, orzechami i chia. W ciągu dnia warto pilnować spożywania odpowiedniej ilości świeżych warzyw i owoców. Warto rozważyć wyjazd na łono natury, ewentualnie jakąś formę relaksu, np. koncert muzyki klasycznej czy masaż. Na koniec dnia należy wziąć odprężającą kąpiel, najlepiej w soli magnezowej z olejkami relaksującymi.

2024-03-28 13:51

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Myśląc o odporności

Niedziela Ogólnopolska 30/2022, str. 50

[ TEMATY ]

zdrowie

Adobe Stock

Nowe warianty koronawirusa i perspektywa kolejnych fal pandemii powodują, że wiele osób myśli o wzmocnieniu swojej odporności. Jak to zrobić?

Anna Wyszyńska: Czy możemy mieć wpływ na naszą odporność? Dr n. med. Włodzimierz Wróbel: O odporności organizmu decyduje sprawność mechanizmów obronnych, które człowiek wykształcił w sobie w ciągu wieków. Te mechanizmy są uruchamiane wtedy, gdy układ immunologiczny wykryje czynnik, który zakwalifikuje jako potencjalnie niebezpieczny. To mogą być wirus, bakteria czy patologiczna komórka. Składnikami tych mechanizmów obronnych są, mówiąc w największym skrócie, krwinki białe, czyli leukocyty, których jest bardzo wiele rodzajów, oraz immunoglobuliny, czyli przeciwciała, białkowe cząsteczki układu odpornościowego. Te mechanizmy czasem zawodzą i organizm choruje. Dzieje się tak wówczas, gdy atak niebezpiecznych czynników jest zmasowany albo gdy organizm jest osłabiony, np. wycieńczony przewlekłym stresem lub osłabiony nadmierną pracą. Jeżeli więc chcemy pomóc naszej odporności, musimy pamiętać o racjonalnym wypoczynku. Po roku pracy konieczny jest 2-3 tygodniowy urlop. Korzystne są w tym czasie zmiana klimatu i oderwanie od codziennych obowiązków, czyli urlop bez przeglądania służbowych maili i nadrabiania biurowych zaległości. Ważnym elementem wypoczynku planowanego z myślą o poprawie odporności jest aktywność fizyczna dobrana do upodobań, kondycji fizycznej i wykonywanego zawodu. W każdym przypadku sprawdza się powiedzenie, że żaden lek nie zastąpi ruchu. Innego rodzaju aktywności potrzebują osoby wykonujące pracę siedzącą np. przy biurku lub za kierownicą samochodu, innego – listonosze. Pewne jest natomiast, że aktywność fizyczna powoduje, iż w organizmie zachodzą liczne korzystne dla zdrowia procesy, m.in. zwiększenie produkcji białek odpowiadających za naszą odporność.
CZYTAJ DALEJ

Strzegom. Nie byli ministrantami – teraz chcą służyć

2025-04-15 09:00

[ TEMATY ]

formacja

służba liturgiczna

Strzegom

Wojownicy Maryi

ks. Piotr Sipiorski

Archiwum prywatne

Uczestnicy drugiego spotkania formacyjnego Wojowników Maryi w Strzegomiu

Uczestnicy drugiego spotkania formacyjnego Wojowników Maryi w Strzegomiu

W parafii Św. Apostołów Piotra i Pawła odbyło się drugie spotkanie formacyjne dla mężczyzn należących do wspólnoty Wojowników Maryi. To kontynuacja cyklu, który ma przygotować ich do świadomej i godnej posługi liturgicznej przy ołtarzu.

Inicjatywa zrodziła się z potrzeby samych uczestników, którzy – choć często już zaangażowani w życie Kościoła – pragną pogłębić swoją wiedzę i umiejętności. Pierwsze spotkanie odbyło się w październiku ubiegłego roku, również w Strzegomiu. Wielu uczestników nie miało wcześniej doświadczenia bycia ministrantem, dlatego formacja obejmuje zarówno teorię, jak i praktykę.
CZYTAJ DALEJ

Święta, święta... i pełna lodówka?

2025-04-16 04:16

Archiwum KUL

Zostaw żywność w lodówce społecznej KUL – apeluje Monika Stojowska, zastępca rzecznika prasowego KUL.

Zrobiłeś za dużo jedzenia na święta i już nie dasz rady nic zjeść? Przynieś żywność do lodówki społecznej KUL i uratuj ją przed zmarnowaniem!
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję