Reklama

Zdrowie

Szlachetne zdrowie

Cenne substancje na nowy rok

Bóg dał człowiekowi na ziemi wiele substancji, które wzmacniają jego ciało i psychikę, najczęściej mamy je w zasięgu ręki. Wartość niektórych z nich może być cenniejsza niż złoto, choć mało kto zdaje sobie z tego sprawę.

Niedziela Ogólnopolska 3/2024, str. 72-73

[ TEMATY ]

Bliżej Życia z wiarą

Adobe Stock

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Za najcenniejsze substancje uważam te, które będą najbardziej potrzebne w tym roku i najszybciej wykażą długotrwałe efekty, wzmacniając holistycznie cały organizm. Biorę pod uwagę niedobory w dzisiejszych czasach oraz możliwość wspomagania leczenia i profilaktyki chorób XXI wieku. Z danych wynika, że wielu Polaków potrzebuje wzmocnienia układów pokarmowego, krwionośnego, nerwowego, odporności, a także pozbycia się zbędnych kilogramów i toksyn oraz zahamowania procesów nowotworzenia. Do substancji, które najkorzystniej wpływają na kondycję naszego zdrowia, należą:

Probiotyki

Reklama

Probiotyki to dobre bakterie, które wspierają organizm człowieka przez odbudowywanie równowagi mikrobiomu. Udokumentowano wiele cennych właściwości probiotyków, m.in. wspomaganie odporności, odchudzanie, zmniejszanie nadciśnienia, działanie przeciwalergiczne, przeciwastmatyczne i przeciwdepresyjne, zapobieganie nowotworom, a także rozwojowi chorobotwórczych bakterii i wirusów oraz grzybów w układzie pokarmowym czy skórze. Obecność dobrych bakterii przyczynia się do utrzymania prawidłowej mikroflory, a tym samym, do równowagi w całym organizmie, zwłaszcza w układzie pokarmowym. Mikroflora bakteryjna w dzisiejszych czasach ze względu na dietę, stres, leki i stosowanie chemii w żywności oraz w kosmetyce jest często mocno zaburzona, może prowadzić do: otyłości, zaparć, biegunek, wzdęć, cukrzycy, zapalenia jelit, alergii, astmy, reumatoidalnego zapalenia stawów, zaburzeń nastroju, a nawet depresji.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Omega-3

Są to zdrowe wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które należy dostarczać do organizmu wraz z dietą. Udowodniono, że cierpimy na braki omega-3, a przecież kwasy te mają właściwości przeciwzapalne, przeciwzakrzepowe, przeciwnowotworowe, obniżają cholesterol, wpływają na sprawność umysłu, zmniejszają zapadalność na choroby neurodegeneracyjne. (Więcej na ten temat – na str. 62)

Superfoodsy

Mimo pełnych stołów cierpimy na niedobory witamin i minerałów, najczęściej dotyczą one witaminy D, żelaza, witamin z grupy B, magnezu, jodu i kwasów omega-3. Aby dożywić organizm, warto postawić na superodżywcze produkty, które zawierają kilkakrotnie więcej składników odżywczych niż tradycyjna żywność. Należą do nich: chlorella, spirulina, aloes, jagody goi, acai, shiitake, chia, orzechy, pestki, migdały i inne. Istotna jest ich jakość.

Adaptogeny

Są to substancje roślinne, naturalne, które wpływają na przystosowanie się organizmu do trudnych warunków, np. choroby czy stresu, także oksydacyjnego. Co ważne, niezależnie od rodzaju problemu wspierają uniwersalnie zdrowie, wzmacniając je, łagodząc odczuwane objawy i chroniąc przed pojawieniem się nowych. Zaliczamy do nich m.in. ashwagandhę, różeniec górski, żeń-szeń, korzeń maca, cytryniec chiński.

Kannabinoidy

Reklama

To związki, które pochodzą z roślin leczniczych, najczęściej konopii siewnej, i mają działanie: przeciwbólowe, przeciwzapalne, neuroprotekcyjne, przeciwdepresyjne, uspokajające, antyrodnikowe, wspomagające w leczeniu wielu chorób, m.in. depresji, nerwicy, stanów zapalnych, nowotworów. Do najpopularniejszych należy CBD, które daje efekty po kilku minutach.

Żółtko jaj

To prawdziwa skarbnica odżywczych składników. Zawiera cenną luteinę i zeaksantynę czy cholinę, jest źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, witamin oraz minerałów, m.in.: witamin A, D, E, K oraz z grupy B, żelaza, fosforu, potasu, wapnia, magnezu, miedzi, cynku, manganu i jodu. Wzmacnia organizm, dożywia i zmniejsza ryzyko wielu chorób, m.in. oczu, serca czy udaru mózgu. Najwartościowsze jest żółtko surowe lub gotowane na miękko.

Woda

Dobrej jakości woda to zdecydowanie najpotrzebniejsza substancja dla całego organizmu. Warto więc zainwestować w filtry i unikać wody w plastikowych butelkach. Należy podkreślić, że potrzebujemy ok. 30 ml wody na każdy kilogram masy ciała ( osoba o wadze 90 kg potrzebuje jej 2700 ml) i w związku z tym jest ona jedną z substancji, której ciału często brakuje. Przewlekłe odwodnienie jest przyczyną wielu problemów zdrowotnych.

Zachęcam do korzystania z wszelkich dóbr natury.

2024-01-16 12:54

Oceń: +1 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Czas na jagody

Niezapomniany smak jagód kojarzy się z latem i wakacjami. Warto pokusić się o przygotowanie jagodowych smakołyków z wykorzystaniem świeżych owoców.

SKŁADNIKI : * 5 jajek * 1/2 szklanki cukru * 1 małe masło roślinne * 2 szklanki mąki pszennej * 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej * 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia * 3/4 kg jagód * 1 łyżeczka kisielu w proszku * 2 płaskie łyżki kaszy manny lub bułki tartej Kruszonka: * 3 łyżki cukru * 4 łyżki mąki pszennej * 5 dag masła
CZYTAJ DALEJ

Sejm: w piątek pierwsze czytanie obywatelskiego projektu ws. lekcji religii

Na piątek w Sejmie zaplanowano pierwsze czytanie obywatelskiego projektu ustawy dotyczącego organizacji lekcji religii i etyki. Inicjatywa, przygotowana na zlecenie Stowarzyszenia Katechetów Świeckich, zakłada korektę zmian wprowadzonych przez Ministerstwo Edukacji Narodowej i powrót do szerszej obecności tych zajęć w szkołach.

Projekt wpłynął do Sejmu 26 czerwca, dlatego zgodnie z ustawą o wykonywaniu inicjatywy ustawodawczej przez obywateli, jego pierwsze czytanie musi się odbyć najpóźniej trzy miesiące od tej daty.
CZYTAJ DALEJ

Muzyka, która otwiera czas – koncert w Bazylice w Trzebnicy

2025-09-24 08:29

ks. Łukasz Romańczuk

Dominika Zamara

Dominika Zamara

5 października w Międzynarodowym Sanktuarium św. Jadwigi Śląskiej odbędzie się koncert, który stanie się podróżą przez wieki – od barokowej wzniosłości, przez klasyczne wyrafinowanie, aż po romantyczne uniesienia.

Pod sklepieniem ponad 800-letniej świątyni zabrzmią utwory mistrzów, którzy zapisali się złotymi nutami w historii muzyki: Antonio Vivaldi – pełne blasku Domine Deus. Georg Friedrich Handel – wzruszające Lascia ch’io pianga, Tomaso Albinoni – legendarne Adagio w wersji na klarnet, Alessandro Stradella – przejmujące Pietà Signore, Luigi Boccherini – elegancki Minuetto, Vincenzo Bellini – zarówno liryczne Angiol di pace, jak i pełna kontrastów Sonata in Sol maggiore, Giuseppe Verdi – dramatyczne Non t’accostare all’urna, Jean Xavier Lefevre – sonata klarnetowa pełna subtelności, Giulio Braga – medytacyjne Ave Maria.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję