Reklama

Porady

Dietetyk radzi

Dlaczego warto jeść kiszonki?

Obecnie produkty fermentowane są bardzo popularne w kuchniach całego świata – zarówno ze względu na smak, jak i na korzyści zdrowotne.

Niedziela Ogólnopolska 1/2024, str. 62

[ TEMATY ]

Dietetyk radzi

stock.adobe.pl

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Wśród kiszonek w Polsce największym powodzeniem cieszą się kiszone ogórki i kapusta.

Kapusta kiszona jest jedną z najbardziej popularnych form konsumpcji tego warzywa. Ze względu na jej wartości odżywcze i właściwości zaleca się, aby włączyć ją do codziennej diety. Jest niskokaloryczna – zawiera ok. 11 kcal w 100 g. Dzięki temu zalecana jest osobom zmagającym się z nadwagą czy otyłością. Poza tym jest źródłem błonnika pokarmowego, który powoduje uczucie sytości po jej spożyciu. Zawiera wiele cennych witamin – C, E, K oraz A, a także znaczne ilości mikroelementów (żelaza, selenu, manganu) oraz makroelementów (wapnia, siarki, magnezu, potasu i sodu). Obok tego, że jest naturalnym probiotykiem, wykazuje też działanie przeciwnowotworowe, ma pozytywny wpływ na układ krwionośny oraz reguluje przemiany tłuszczowe w organizmie. Poza tym sok z kiszonej kapusty działa przeciwzapalnie w leczeniu chorób reumatologicznych.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Kolejnym naturalnym probiotykiem w sezonie jesienno-zimowym oraz w czasie trwania antybiotykoterapii są ogórki kiszone. Charakteryzują się również niską wartością kaloryczną – 100 g produktu dostarcza ok. 12 kcal. Są źródłem witamin z grupy B, zwłaszcza B1, B2, B3 oraz B6. Są również bogate w makroelementy: magnez, potas, fosfor, sód oraz w żelazo, będące mikroelementem. Poza tym, że przyczyniają się do wzrostu odporności, wpływają na obniżenie cholesterolu, zmniejszając ryzyko wystąpienia miażdżycy czy chorób serca. Poprawiają również kondycję włosów, skóry i paznokci. Ponadto woda z kiszonych ogórków ma takie same wartości odżywcze jak same ogórki, a ponadto jest zalecana kobietom w ciąży.

Kiszenie jest tradycją przekazywaną z pokolenia na pokolenie. Jak widać, kiszonki mają wiele cennych właściwości. Jeśli decydujemy się jednak na ogórki kiszone ze sklepu, należy zwrócić uwagę, aby rzeczywiście były kiszone, a nie kwaszone. Jeśli na opakowaniu widnieje napis „kwaszone”, oznacza to, że został do nich dodany katalizator, który przyspiesza proces fermentacji.

2024-01-02 12:11

Oceń: +2 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Borówka amerykańska

Niedziela Ogólnopolska 31/2024, str. 62

[ TEMATY ]

Dietetyk radzi

Adobe Stock

Smaczny owoc o niskiej zawartości cukru, polecany przy cukrzycy.

Borówka amerykańska wywodzi się z Ameryki Północnej. Należy do rodziny wrzosowatych. Uprawiana jest zarówno na plantacjach, jak i w przydomowych ogródkach. Do Polski została sprowadzona w latach 70. XX wieku. Nasz kraj jest największym producentem borówki na terenie Unii Europejskiej. Borówka kwitnie w drugiej połowie maja przez okres 3 tygodni, a zdrowotnymi właściwościami świeżych owoców można się cieszyć od lipca do września.
CZYTAJ DALEJ

Watykan: czy Leon XIV uda się do Wietnamu?

2025-07-05 17:38

[ TEMATY ]

Watykan

Wietnam

Papież Leon XIV

PAP/EPA

Papież Leon XIV

Papież Leon XIV

Po wizycie wiceprezydent Wietnamu Vo Thi Ahn Xuan u Leona XIV 30 czerwca wietnamskie media podały informację, że papież zamierza odwiedzić Wietnam, aby „okazać swoją bliskość Kościołowi katolickiemu i katolikom wietnamskim, a także umocnić stosunki między Wietnamem a Watykanem” - pisze włoski watykanista Andrea Gagliarducci.

Dziennikarz zwraca uwagę, że informacji tej nie ma w komunikacie watykańskim. Wietnam jest bowiem jednym z niewielu krajów, które nadal nie mają stosunków dyplomatycznych ze Stolicą Apostolską. Ale jest o krok od wymiany ambasadorów, co byłoby bardzo ważnym punktem zwrotnym dla tego kraju.
CZYTAJ DALEJ

Białoruś: biskupi zapraszają Leona XIV do swej ojczyzny

2025-07-05 20:50

[ TEMATY ]

Białoruś

zaproszenie

Papież Leon XIV

Vatican Media

Do złożenia wizyty apostolskiej na Białorusi zaprosili Ojca Świętego podczas głównych uroczystości w sanktuarium w Budsławiu katoliccy biskupi tego kraju. 5 lipca w Narodowym Sanktuarium Matki Bożej Budsławskiej odbyły się centralne obchody ku czci patronki Białorusi, poprzedzone poświęceniem Kościoła w tym kraju Niepokalanemu Sercu Maryi, a następnie Miłosierdziu Bożemu.

Mszy Świętej, która była transmitowana na kanale YouTube Narodowego Sanktuarium i na kanale 3 telewizji publicznej przewodniczył przewodniczący episkopatu, arcybiskup Józef Staniewski. W Eucharystii uczestniczyli, nuncjusz apostolski, abp. Ignazio Ceffalia, wszyscy białoruscy biskupi katoliccy, a także licznie zgromadzeni wierni. Przybyla również grupa wiernych z diecezji św. Klemensa w Saratowie (Rosja) wraz ze swoim biskupem Clemensem Pickelem. W uroczystościach wzięli udział przedstawiciele władz państwowych i instytucji państwowych, tradycyjnych religii Białorusi: Kościoła Prawosławnego, Związku Religijnego Judaizmu Postępowego, Muzułmańskiego Związku Religijnego, a także misji dyplomatycznych. Nad porządkiem podczas Mszy św. czuwali białoruscy harcerze.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję