SKŁADNIKI:
50 dag grzybów leśnych (borowiki, podgrzybki, kurki) lub pieczarek
1 cebula
2 ząbki czosnku
20 dag ryżu
3 łyżki masła do smażenia
1 l bulionu warzywnego
sól, pieprz
natka pietruszki
WYKONANIE:
Grzyby starannie oczyść, opłucz i osusz na papierowym ręczniku. Pokrój w plasterki, wrzuć na patelnię z 2 łyżkami masła. Usmaż na złoty kolor, mieszając, żeby się nie przypaliły. W dużym rondlu lub garnku o grubym dnie rozgrzej 1 łyżkę masła. Wrzuć posiekaną cebulę i czosnek, zeszklij. Wsyp suchy ryż, dodaj połowę bulionu. Gotuj na małym ogniu, co pewien czas mieszając, aż ryż wchłonie cały płyn. Dodaj przesmażone grzyby oraz resztę bulionu i pozostaw na ogniu, aż ryż go wchłonie. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Podawaj posypane natką pietruszki.
Pomóż w rozwoju naszego portalu