Reklama

Porady

Jak suszyć owoce i zioła?

Do suszenia znakomicie nadają się jabłka, śliwki, gruszki czy żurawina. Z łatwością można też uzyskać własne rodzynki, gdy poddamy suszeniu winogrona.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Owoce, które chcesz poddać suszeniu, powinny być dojrzałe i mieć kolor właściwy dla swojego gatunku. To ważne, zwłaszcza w przypadku owoców czarnego bzu, ponieważ te niedojrzałe zawierają duże ilości substancji szkodliwych, które w miarę dojrzewania znikają. Można suszyć owoce, które są lekko pomarszczone – świadczy to o tym, że są dojrzałe. Trzeba jednak odrzucić te, które mają rdzawe plamki i pleśń. Niektóre owoce lepiej zbierać po pierwszych przymrozkach, np. jarzębinę, bo niska temperatura niszczy ich toksyczne związki. Najlepiej zbierać owoce do koszyka, aby nie zgniotły się pod własnym ciężarem.

Suszenie owoców

Owoce przeznaczone do ususzenia muszą być umyte i dokładnie osuszone, a następnie pokrojone na plastry o podobnej grubości. Jeśli mają pestki, przed suszeniem należy je wydrylować.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Jak długo suszyć owoce? W przypadku owoców twardych, takich jak jabłka i gruszki, czas ten wynosi od 5 do 12 godz.; wstępnie w temp. 70°C, następnie w ok. 50°C. Owoce miękkie – morele, śliwki zaleca się suszyć przez 10-18 godz., najpierw w temp. ok. 45°C, a później 60°C. Do suszenia owoców warto użyć suszarki spożywczej, ponieważ ma silny wiatrak i uregulowaną temperaturę suszenia. Można też rozłożyć owoce na papierze do pieczenia i suszyć w piekarniku przy otwartych drzwiczkach.

Suszenie ziół

Reklama

Do suszenia wykorzystujemy świeże, a nie zwiędnięte zioła, np. natkę pietruszki, koperek czy kolendrę. Ususzone zachowują tyle samo smaku i aromatu, co ich świeże odpowiedniki. Zerwane zioła należy oddzielić od traw, chwastów i zniszczonych (np. zżółkniętych) części roślin. Nie powinniśmy też suszyć liści z oznakami chorób, zgnilizną czy pleśnią.

Rośliny trzeba oczyścić z pyłków i drobnych owadów. Jeśli są ubrudzone, np. błotem, można je lekko opłukać, a następnie osuszyć na ręczniku. Jednorazowo suszymy tylko jeden gatunek roślin, gdyż zapachy mogą się mieszać. Zioła należy suszyć w niskiej temperaturze – ok. 35°C przez zaledwie 2-3 godz.

2022-09-06 12:22

Ocena: +1 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Awokado zamiast masła

Awokado to jeden z tych owoców, na które możemy sobie pozwalać każdego dnia, nie martwiąc się o przykre konsekwencje. Co więcej – może nam to przynieść wiele korzyści.

Spożywanie awokado korzystnie wpływa na organizm. Owoc zawiera jednonienasycony „dobry” tłuszcz, który zmniejsza ryzyko zawału serca, a także obniża poziom „złego” cholesterolu we krwi. Zawiera też przeciwutleniacze, które zapobiegają zapaleniom w naczyniach krwionośnych. Rezultatem jest lepszy przepływ krwi i odciążone serce. Awokado ma też jedną ważną zaletę: w naszych sklepach jest dostępne przez cały rok.

CZYTAJ DALEJ

W siedzibie MEN przedstawiono szokujący ranking szkół przyjaznych osobom LGBTQ+

2024-04-24 13:58

[ TEMATY ]

LGBT

PAP/Rafał Guz

„Bednarska" - I społeczne liceum ogólnokształcące im. Maharadży Jam Saheba Digvijay Sinhji w Warszawie zostało najwyżej ocenione w najnowszym rankingu szkół przyjaznych osobom LGBTQ+. Ranking przedstawiła Fundacja "GrowSpace" w siedzibie Ministerstwa Edukacji Narodowej.

Ranking w gmachu MEN został zaprezentowany po raz pierwszy.

CZYTAJ DALEJ

Stań przed Bogiem taki, jaki jesteś

2024-04-24 19:51

Marzena Cyfert

O. Wojciech Kowalski, jezuita

O. Wojciech Kowalski, jezuita

W uroczystość św. Wojciecha, biskupa i męczennika, głównego patrona Polski, wrocławscy dominikanie obchodzą uroczystość odpustową kościoła i klasztoru.

Słowo Boże podczas koncelebrowanej uroczystej Eucharystii wygłosił jezuita o. Wojciech Kowalski. Rozpoczął od pytania: Co w takim dniu może nam powiedzieć św. Wojciech?

CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję