Reklama

Porady

Pogoda dla grzybiarzy

Tegoroczna jesień jest szczególnie łaskawa dla grzybiarzy. Sezon trwa już od końca sierpnia.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Spore opady i stosunkowo niskie temperatury sprawiły, że w lasach zaroiło się od grzybów. Oczywiście najsmaczniejsze są potrawy ze świeżych grzybów, ale co robić, gdy jest ich zbyt dużo? Można je wysuszyć, zamarynować, ale też zamrozić.

Jak mrozić surowe grzyby?

Do mrożenia na surowo wybiera się tylko młode grzyby. Nie wolno ich moczyć w wodzie! Kapelusze trzeba wytrzeć wilgotnym ręcznikiem kuchennym lub gąbką. Brudne rydze można opłukać w chłodnej wodzie i odłożyć do obsuszenia. Aby grzyby zachowały atrakcyjny wygląd, oczyszczone rozkłada się pojedynczą warstwą na tacy pokrytej folią spożywczą i wkłada do zamrażarki, nastawionej na najniższą temperaturę, na 8-10 godzin. Po tym czasie grzyby wkłada się do zamykanych pojemników lub torebek przeznaczonych do zamrażania żywności i umieszcza w zamrażarce. W jednym opakowaniu powinny się znajdować grzyby zebrane tego samego dnia. Każde opakowanie powinno być oznaczone datą zamrożenia. Świeże rydze przechowuje się w zamrażarce nie dłużej niż kilka miesięcy, bowiem długo przechowywane są niesmaczne, gorzknieją. Aby zapobiec gorzknieniu rydzów przed mrożeniem gotuje się je, smaży lub dusi. Po rozmrożeniu grzyby należy zużyć w ciągu 2-3 godzin – nie powinno się ich rozmrażać i ponownie zamrażać!

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

2021-09-22 07:48

Ocena: +1 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Idziemy na grzyby?

Niedziela Ogólnopolska 36/2022, str. 44

[ TEMATY ]

Grzyby

Shutterstock.com/Mrak.hr

Zbieranie grzybów jest niemal naszym sportem narodowym, ale czy na pewno wiemy, jak robić to dobrze?

Na przełomie lata i jesieni tłumnie ruszamy do lasów, szukając w nich aromatycznych i przepysznych darów przyrody – grzybów. Ich zbieranie jest idealnym sposobem na relaks na łonie natury. Wybierając się do lasu, powinniśmy jednak pamiętać o kilku zasadach, które uczynią grzybobranie zajęciem jeszcze bardziej przyjemnym i bezpiecznym.

CZYTAJ DALEJ

Kapłaństwo - dar Jezusa dla Kościoła

Niedziela legnicka 4/2004

[ TEMATY ]

kapłaństwo

Karol Porwich/Niedziela

Bóg dał światu wielki dar kapłaństwa. On sam wybiera tych, którzy stają się ministrami Jego nieskończonej miłości, którą przekazują wszystkim ludziom. Jezus Chrystus, zanim powrócił do Ojca, ustanowił sakrament kapłaństwa, aby na zawsze zapewnić obecność kapłanów na ziemi.

CZYTAJ DALEJ

Zatęsknij za Eucharystią

2024-03-28 23:37

Marzena Cyfert

Mszy Wieczerzy Pańskiej przewodniczył bp Maciej Małyga

Mszy Wieczerzy Pańskiej przewodniczył bp Maciej Małyga

Tęsknimy za różnymi rzeczami (…) Czy kiedyś jednak tęskniłem za przyjęciem Komunii świętej? To jest chleb pielgrzymów przez świat do królestwa nie z tego świata – mówił bp Maciej Małyga w katedrze wrocławskiej.

Ksiądz biskup przewodniczył Mszy Wieczerzy Pańskiej. Eucharystię koncelebrowali abp Józef Kupny, bp Jacek Kiciński oraz kapłani z diecezji.

CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję