Reklama

Porady

Specjalista radzi

9 miesięcy oczekiwania

W ciąży, która jest ważnym czasem w życiu kobiety i jej dziecka, trzeba zadbać o zdrowie obojga.

Niedziela Ogólnopolska 30/2021, str. 56

[ TEMATY ]

ciąża

Adobe Stock

Jeżeli do tej pory nasza dieta nie była dobrze zaplanowana, to jest to dobry moment, aby zadbać o sposób odżywiania. Dieta kobiety w ciąży nie musi być wyszukana, powinna być natomiast urozmaicona. Trzeba jeść to, co lubimy, a jednocześnie zachować zasady wynikające z piramidy zdrowego żywienia i uwzględnić składniki, które będą dobrze wpływać na przebieg ciąży i rozwój dziecka.

Jednym z ważnych składników odżywczych jest kwas foliowy, bo jego niedobór może spowodować u dziecka poważne wady. Suplementację kwasu foliowego najlepiej rozpocząć jeszcze przed ciążą i kontynuować w pierwszych 3 miesiącach. Kolejnym składnikiem wpływającym na rozwój dziecka jest żelazo. Tutaj jednak suplementację prowadzimy tylko na zlecenie lekarza, w oparciu o wynik badania krwi, aby uniknąć przedawkowania. Oba składniki powinny być też uwzględnione w naszych posiłkach. Wspomniany wcześniej kwas foliowy występuje dość powszechnie, jego dobrym źródłem są np.: szpinak, kalafior, brokuły, wątróbka, pomarańcze, banany. Niezależnie jednak od spożywania produktów bogatych w kwas foliowy przez pierwsze 3 miesiące ciąży należy go suplementować. Żelazo natomiast w dużej ilości występuje, m.in. w mięsie, żółtkach jaj, płatkach owsianych, herbatce z pokrzywy. Kolejnym ważnym składnikiem jest wapń, którego może dostarczyć mleko. Jeżeli go nie lubimy, to możemy sięgnąć po przetwory mleczne, np. jogurt, kefir, twaróg. Źródłem wapnia są również ciemnozielone warzywa i orzechy.

Reklama

Często pada pytanie o zapotrzebowanie kaloryczne w ciąży. W pierwszym trymestrze ciąży nie ulega ono zmianie, w drugim i trzecim wynosi przeciętnie 2,5 tys. do 2,8 tys. kalorii na dobę. Listę produktów, które powinnyśmy spożywać, najlepiej ustalić w oparciu o piramidę zdrowego żywienia, opracowaną przez Instytut Żywności i Żywienia. Podstawę piramidy produktów spożywczych stanowią obecnie warzywa i owoce – z naciskiem na warzywa – które powinny być dodawane do każdego posiłku. Najlepiej, aby były surowe lub gotowane na parze, ponieważ wtedy mają najwięcej składników odżywczych. Wiemy, że warzywa strączkowe, np. groch, fasola, i kapustne mogą powodować dolegliwości gastryczne. Nie znaczy to jednak, że trzeba z nich rezygnować – po prostu jedzmy je w małych ilościach.

Według dietetyków, codziennie powinnyśmy zjadać 600-650 g warzyw i ok. 350 g owoców. Z grupy owoców wskazane są: jabłka, porzeczki, jagody, truskawki i wszelkie dostępne u nas owoce sezonowe. Są one źródłem witamin i minerałów, zawierają dużo antyoksydantów i błonnik.

Jeżeli chodzi o białko, to 60% zapotrzebowania na nie powinny pokrywać produkty zwierzęce, czyli mięso i jego przetwory, a pozostałe 40% – produkty roślinne, czyli m.in. rośliny strączkowe, takie jak groch, bób czy soja. Kobiety na diecie wegetariańskiej nie muszą z niej rezygnować w czasie ciąży czy w okresie karmienia, ale trzeba koniecznie zadbać, aby była ona dobrze zbilansowana, by dostarczała wystarczającą ilość białka, żelaza i witamin, zwłaszcza z grupy B.

Są produkty spożywcze, które w czasie ciąży trzeba ograniczyć do minimum, należą do nich tzw. fast foody, żywność wysoko przetworzona i słodycze. W tym czasie trzeba całkowicie zrezygnować z picia alkoholu oraz palenia papierosów i przebywania w otoczeniu osób palących. Obie te używki są dla zdrowia dziecka skrajnie niebezpieczne. Alkohol może spowodować urodzenie dziecka z Płodowym Zespołem Alkoholowym FAS, palenie papierosów natomiast – zarówno czynne, jak i bierne – przedwczesny poród, niższą masę urodzeniową dziecka, większą jego podatność na infekcje w niemowlęctwie oraz inne zaburzenia.

Notowała: Anna Wyszyńska

2021-07-20 10:22

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Ordo Iuris: liczne nadużycia w stosowaniu przesłanki eugenicznej w szpitalach

[ TEMATY ]

aborcja

ciąża

aborcja eugeniczna

Adobe Stock

Funkcjonowanie w polskim prawie przesłanki eugenicznej dopuszczającej aborcję prowadziło do licznych nadużyć w tym zakresie - stwierdza w przygotowanym raporcie Instytut Ordo Iuris. Zdaniem jego ekspertów, aborcję wykonywano często na podstawie podejrzenia wad, które wcale nie musiały być śmiertelne. Wady letalne, na które często powołują się przeciwnicy pełnej ochrony życia, stanowią zaledwie 0,01 proc. wszystkich schorzeń.

Audyt Instytutu powstał na podstawie danych uzyskanych z polskich szpitali. Opracował go zespół prawników pod kierownictwem dr. Filipa Furmana, dyrektora Centrum Nauk Społecznych i Bioetyki Ordo Iuris.

CZYTAJ DALEJ

Ojciec Pio i epidemie

[ TEMATY ]

O. Pio

św. o. Pio

"Głos Ojca Pio"

Zakon Braci Mniejszych Kapucynów, Prowincja Krakowska

Ani epidemia hiszpanki, która dotknęła Włochy, nie omijając nawet Ojca Pio, ani plaga gąsienic, która dotarła do San Giovanni Rotondo, rujnując zbiory migdałów, nie odebrały Stygmatykowi wiary w Opatrzność Bożą. Odwołując się do Boga, który jest Panem historii i całego stworzenia, wierzył w moc Jego łaski, czyniącej cuda.

Poważny wirus grypy pandemicznej, zwanej hiszpanką, który pojawił się w 1918 roku i w krótkim czasie rozprzestrzenił się po całym świecie, pod pewnymi względami był podobny do dzisiejszej epidemii koronawirusa. Ze względu na jego początkowo niską śmiertelność nie zaalarmowano we właściwy sposób opinii publicznej.

CZYTAJ DALEJ

Wenezuela: zmarł na Covid-19 kardynał Jorge Urosa Savino

2021-09-24 07:16

[ TEMATY ]

kardynał

Episkopat.pl

W wieku 79 lat zmarł 23 września w jednej z klinik w Caracas arcybiskup-senior stolicy kard. Jorge Liberato Urosa Savino – podało 23 bm. biuro prasowe stołecznej archidiecezji. Od 27 sierpnia przebywał w szpitalu, gdyż stwierdzono u niego Covid-19. W trakcie jego choroby w mediach społecznościowych pojawiło się kilka fałszywych wiadomości (fake newsów), które obiegły kraj i były dementowane przez wenezuelskie media kościelne. Teraz jednak wiadomości o zgonie powszechnie szanowanego purpurata pokazały się prawdziwe.

Przyszły kardynał urodził się 28 sierpnia 1942 w Caracas. Filozofię studiował w stołecznym seminarium duchownym a teologię – w seminarium św. Augustyna w Toronto. Od 1965 uzupełniał naukę na Papieskim Uniwersytecie Gregoriańskim w Rzymie, uzyskując w 1971 doktorat z teologii dogmatycznej. W międzyczasie 15 sierpnia 1967 w Caracas przyjął święcenia kapłańskie z rąk metropolity stolicy kard. José Humberto Quintero (arcybiskup Caracas). Studia uzupełniał też w Papieskim Kolegium Latynoamerykańskim w stolicy Włoch.

CZYTAJ DALEJ

Reklama

Reklama

Najczęściej czytane

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Redaktor Naczelna Tygodnika Katolickiego „Niedziela” wyznaczyła w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję