Reklama

W wolnej chwili

Z Bożej apteki

Przetwory z owoców czarnego bzu i jarzębiny

Owoce czarnego bzu i jarzębiny zwiększają odporność organizmu, dlatego warto je zbierać i stosować.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Dojrzałe owoce czarnego bzu pomagają w leczeniu przeziębień – mają właściwości przeciwgorączkowe, napotne i przeciwbólowe oraz zwiększają odporność organizmu. Można je suszyć na herbatę, a także robić z nich dżem i sok.

Owoce jarzębiny są stosowane w miażdżycy, poprawiają pracę serca i krążenie krwi. Pomagają także w stanach zapalnych dróg moczowych, nerek oraz kamicy nerkowej. Mają też dobroczynny wpływ na wątrobę. Poza tym leczą nieżyty żołądka, dwunastnicy i jelita cienkiego. Są skuteczne w leczeniu przeziębień, kataru, anginy i grypy. Według rosyjskiej zielarki, J. F. Zajcewej, napar i wywar z jarzębiny obniża poziom cholesterolu, leczy otyłość, choroby tarczycy i pomaga przy leczeniu raka.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Owoce jarzębiny przeznaczone na napar lub wywar muszą być dojrzałe. Należy zebrać je, opłukać w wodzie i ususzyć. Kiedy będą suche, oddzielić je od baldachów. Z surowych owoców natomiast można przyrządzić konfitury. Wpierw należy je włożyć do zamrażarki na parę dni, gdyż zawierają szkodliwe związki. Konfiturę najlepiej przelać do małych słoików, bo są wygodne w użyciu.

Polecam raz w roku zrobić sobie kurację zdrowotną z 1 l konfitury. Należy jeść ją po łyżeczce 1 raz dziennie, nie więcej. Jarzębinę w postaci konfitury można używać także jako dodatek do mięs, a z jej owoców można sporządzić sok. W tym celu trzeba dokładnie obrać z szypułek korale jarzębiny, umyć je i zasypać cukrem (0,5 kg cukru na 1 kg owoców). Pozostawić na 3 godz. Gotować 30-40 min. Ostudzić, odcedzić i zlać do butelek.

2020-10-14 10:49

Ocena: 0 -1

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Co zrobić z ciecierzycy

Ciecierzyca to wciąż u nas mało popularna roślina strączkowa. A szkoda, bo jej nasiona są bardzo sycące i bogate w różne składniki mineralne. Można z niej przygotować wiele dań.

Do podanych wyżej przepisów możesz użyć zarówno ciecierzycy z puszki, jak też wcześniej namoczonej i ugotowanej suchej ciecierzycy. Aby uzyskać ok. 40 dag ugotowanej ciecierzycy, potrzebujesz użyć niecałą szklankę, czyli ok. 17 dag, suchej. Należy ją wcześniej zalać zimną wodą (wystarczą 2 szklanki, czyli ok. 500 ml), i moczyć nie dłużej niż 12 godz. Ciecierzyca wchłonie sporo wody i napęcznieje. Wodę z moczenia wylej, a ciecierzycę przepłucz i umieść w garnku. Wlej do 500 ml wody i zagotuj ciecierzycę. Zmniejsz moc palnika do takiej, by całość tylko lekko mrugała, i gotuj ciecierzycę pod przykryciem do miękkości (od 1 do 1,5 godz.). Miękką ciecierzycę odcedź na sitku i pozostaw do przestudzenia.
CZYTAJ DALEJ

Wspomnienie św. Saby, opata

[ TEMATY ]

wspomnienie

pl.wikipedia.org

Św. Saba Jerozolimski

Św. Saba Jerozolimski

Saba urodził się w 439 r. Rodzice przeznaczyli go na służbę Bogu i umieścił w klasztorze, gdy miał 8 lat. Pragnął jednak życia pustelniczego, dlatego zamieszkał w grocie skalnej. Do klasztoru przychodził na wspólne modlitwy.

Po kilku latach wrócił do Jerozolimy i również zamieszkał w grocie skalnej. Zgromadził wokół siebie liczną wspólnotę uczniów. Dla nich założył Wielką Ławrę.
CZYTAJ DALEJ

Święta wzywająca do wierności

2025-12-05 08:43

Ks. Wojciech Kania/Niedziela

– Poznawszy Chrystusa, nasza patronka pozostała Mu wierna do końca i nie poszła na żaden kompromis z poganami. Nie uległa nawet własnemu ojcu, który zmuszał ją do porzucenia chrześcijaństwa – mówił bp Krzysztof Nitkiewicz.

Wspólnota parafii pw. św. Barbary w Tarnobrzegu przeżywała 4 grudnia doroczny odpust ku czci swojej patronki, połączony z tradycyjnymi obchodami Barbórki. W modlitwie uczestniczyli tarnobrzescy górnicy, przedstawiciele przemysłu siarkowego, władz miasta oraz parafianie. Uroczystej Eucharystii przewodniczył Biskup Sandomierski Krzysztof Nitkiewicz.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję