Reklama

Ciasta i desery

Kantyczka

Ciasto o wielu smakach. Znajdziemy w nim m.in. mak, kakao, dżem i biszkopty. Pięknie się prezentuje na talerzu, a jeszcze lepiej smakuje. Polecamy na rodzinne przyjęcia czy uroczystości.

Niedziela Ogólnopolska 48/2018, str. 58

[ TEMATY ]

ciasto

Graziako/Niedziela

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

SKŁADNIKI:
• 2 szklanki cukru pudru
• 2,5 szklanki mąki
• 1 kostka margaryny
• 8 jajek
• 2 łyżki kakao
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
• 1 szklanki maku
• 3 paczki okrągłych biszkoptów
• 2 słoiki dowolnego dżemu

WYKONANIE:
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Margarynę utrzeć z cukrem pudrem, następnie, nie przerywając ucierania, dodawać po jednym żółtku i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Na koniec dodać pianę i delikatnie wymieszać. Ciasto podzielić na trzy części. Do I części dodać suchy mak, rozmieszać i wylać ciasto na blaszkę wyłożoną pergaminem. Na wierzch ułożyć biszkopty, posmarować dżemem.
Do II części ciasta dodać kakao. Wylać na wcześniejsze warstwy. Ułożyć biszkopty jak na pierwszej części i posmarować dżemem. Na to wylać jasną część ciasta. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170oC. Piec 45 min.
Po upieczeniu wierzch ozdobić czekoladą i bakaliami.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

2018-11-28 11:01

Ocena: +1 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Piernik siostry Klary

[ TEMATY ]

przepisy

kuchnia

ciasto

jedzenie

GRAZIAKO

CZYTAJ DALEJ

Nasz pierwszy święty

Niedziela Ogólnopolska 16/2021, str. VIII

[ TEMATY ]

św. Wojciech

Wikipedia/Obraz malarstwa Zbigniewa Kotyłło

Jest nim św. Wojciech, patron Polski, który został wyniesiony do chwały ołtarzy w niecałe 2 lata po męczeńskiej śmierci.

Wojciech żył w drugiej połowie X stulecia. Był Czechem z pochodzenia, niemniej jednak można o nim powiedzieć, że był obywatelem Europy, którą bardzo dobrze znał, bo wiele po niej podróżował. Był świetnie wykształconym duchownym, choć początkowo miał zostać rycerzem. Jako że pochodził z możnego rodu Sławnikowiców, utrzymywał zażyłe relacje z tzw. wielkimi tego świata – zarówno w kręgach świeckich, jak i kościelnych, również papieskich. Nigdy jednak nie zaniedbywał ludzi gorzej od siebie sytuowanych, troszczył się o nich, o czym świadczą jego biografowie.

CZYTAJ DALEJ

Wałbrzych. Złoty jubileusz ks. kan. Stanisława Wójcika

2024-04-23 20:30

[ TEMATY ]

Wałbrzych

bp Ignacy Dec

św. Wojciech

jubileusz kapłaństwa

ks. Stanisław Wójcik

ks. Mirosław Benedyk/Niedziela

Mszy św. odpustowej 23 kwietnia przewodniczył świętujący złoty jubileusz ks. kan. Stanisław Wójcik

Mszy św. odpustowej 23 kwietnia przewodniczył świętujący złoty jubileusz ks. kan. Stanisław Wójcik

Tegoroczny odpust w wałbrzyskiej parafii świętego Wojciecha, był wyjątkową sposobnością do dziękczynienia za 50 lat kapłaństwa ks. kan. Stanisława Wójcika, proboszcza miejscowej wspólnoty w latach 2006-23.

Mszy świętej, w której uczestniczyli licznie kapłani, przyjaciele i parafianie, przewodniczył we wtorek 23 kwietnia sam jubilat, a homilię wygłosił biskup senior Ignacy Dec. Kaznodzieja zainspirowany czytaniami mszalnymi i życiem św. Wojciecha, podkreślił przesłanie wiary, cierpienia i świadectwa Chrystusowego.

CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję