Składniki:
• 50 dag marchewki
• 3 średnie ziemniaki
• kawałek pora (ok. 10 cm)
• cebula
• ząbek czosnku
• łyżka masła
• łyżeczka curry
• 2 szklanki bulionu mięsnego lub jarzynowego
• szklanka mleka
• sól do smaku
Wykonanie:
Cebulę i czosnek pokroić w kostkę i przesmażyć na maśle. Przełożyć do garnka. Dodać obrane i pokrojone na kawałki marchewkę, ziemniaki i por. Zalać bulionem i gotować do miękkości. Odstawić, przestudzić i zmiksować na gładko. Ponownie postawić na ogniu, dodać mleko i curry. Przyprawić solą do smaku. Zagotować. Podawać z groszkiem ptysiowym, grzankami lub paluchami z sezamem.
Wykonanie: Graziako
Opracowanie: Jolanta Marszałek
Pomóż w rozwoju naszego portalu