Reklama

Z zakonnej kuchni

Kompot z dyni na zimę

Kompot z dyni jest u nas wciąż mało popularny, a szkoda, bo jest zdrowy i delikatny w smaku. Przypadnie do gustu wszystkim.

Niedziela Ogólnopolska 40/2018, str. 58

[ TEMATY ]

kuchnia

Graziako

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

SKŁADNIKI:

• dynia (ok. 3,5-4 kg)

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

• kwasek cytrynowy (ok. 1 łyżeczki na 1 kg dyni)

• 5 goździków

• kawałek kory cynamonu

• cukier do smaku (ok. 50-75 dag)

WYKONANIE:
Dynię obrać ze skóry i pozbawić miąższu z pestkami. Pokroić w kostkę 1,5 cm x 1,5 cm. Włożyć do dużego garnka. Zalać zimną wodą, aby dynia była przykryta. Dodać kwasek cytrynowy, cynamon i goździki (w całości), zagotować. Gotować, aż dynia będzie miękka, ale nie rozgotowana. Dodać cukier i rozmieszać, aby się rozpuścił.
Gorący kompot przelać do słoików i pasteryzować 10 min.

2018-10-03 08:01

Oceń: +2 -1

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Schab duszony z pieczarkami

Niedziela Ogólnopolska 23/2011, str. 49

[ TEMATY ]

kuchnia

GRAZIAKO

Bardzo popularny w polskiej kuchni jest kotlet schabowy. Najczęściej panierujemy go w bułce i smażymy na oleju. Choć jest bardzo smaczny, niestety nie najzdrowszy. Inny sposób na przyrządzenie schabu, np. na niedzielny obiad, proponuje ks. Janusz Sądel z Rzeszowa, który gotuje z zamiłowania, wiele pomysłów czerpie także z kuchni włoskiej.

40 dag schabu w kawałku 2 ząbki czosnku sól, pieprz 40 dag małych pieczarek 2 cebule oliwa do smażenia
CZYTAJ DALEJ

"Różowe zakonnice" - nieprzerwana modlitwa, która podtrzymuje wiarę w czasach kryzysu

2025-04-11 21:14

[ TEMATY ]

zakon

Siostry Służebnice Ducha Świętego od Wieczystej Adoracji

Od 1915 roku w Filadelfii grupa zakonnic poświęciła swoje życie nieustającej adoracji Najświętszego Sakramentu. Te różowe zakonnice, zrodzone z charyzmatu niemieckiego świętego Arnolda Janssena, nadal stanowią duchowy filar, który wspiera misję Kościoła swoimi modlitwami i towarzyszy cierpieniom świata.

Janssen urodził się w 1837 roku i zmarł w 1909 roku. Święcenia kapłańskie przyjął w wieku 24 lat. Szybko zrozumiał, zwłaszcza podczas modlitwy i nabożeństw, że jego misją jest kształcenie księży do ewangelizacji w krajach obcych. W 1875 roku założył seminarium misyjne w małym miasteczku w Holandii, co dało początek Towarzystwu Słowa Bożego.
CZYTAJ DALEJ

Rozmowa z Ojcem: Niedziela Palmowa

2025-04-12 10:00

[ TEMATY ]

abp Wacław Depo

BP KEP

Abp Wacław Depo

Abp Wacław Depo

Jak wygląda życie codzienne Kościoła, widziane z perspektywy metropolii, w której ważne miejsce ma Jasna Góra? Co w życiu człowieka wiary jest najważniejsze? Czy potrafimy zaufać Bogu i powierzyć Mu swoje życie? Na te i inne pytania w cyklicznej audycji "Rozmowy z Ojcem" odpowiada abp Wacław Depo.

CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję