Reklama

Z zakonnej kuchni

Na święta... kiełbasa

Zgodnie z naszą polską tradycją na wielkanocnych stołach obok jajek i bab królują kiełbasy, szynki i inne wyroby wędliniarskie. Domowa, swojska kiełbasa to prawdziwy przysmak. W sklepie te, które przypominają domową, są drogie. Rozwiązaniem problemu jest przyrządzenie w domu własnej kiełbasy.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Biała kiełbasa

Składniki:
• 1 kg mięsa wieprzowego (łopatka, karkówka)
• 30 dag wołowiny lub cielęciny (wersja bardziej luksusowa)
• 10-15 dag słoniny lub tłuściejszego boczku
• ok. 2 m jelita wieprzowego do kiełbas
• peklosól – ok. 18 g na 1 kg mięsa
• 2 ząbki czosnku
• ½ łyżeczki proszku do pieczenia
• 1 łyżeczka cukru
• pieprz do smaku

Wykonanie:
Mięsa umyć, dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem. Pokroić w kostkę jak na gulasz (tak, żeby weszło do maszynki do mielenia mięsa). Przełożyć do dużego naczynia i starannie (oddzielnie mięso wieprzowe i wołowe/cielęcinę) obtoczyć peklosolą. W skład mieszanki peklującej wchodzą sól i saletra. Ich zadaniem jest konserwacja i nadanie mięsu smaku i koloru. Mięso tylko posolone będzie sine. Naczynie z mięsem wstawić do lodówki lub odstawić do chłodnego pomieszczenia na 2 dni.
Po tym czasie mięso wieprzowe przekręcić przez maszynkę o grubych oczkach (8 lub 10 mm). Wołowinę/cielęcinę zemleć osobno w maszynce o cienkich oczkach (4 mm). Do mięsa zmielonego na drobnym sitku dodać zmiażdżony czosnek i zimną, przegotowaną wodę (w zależności od mięsa od ½ do 1 szklanki). Mieszać kilka minut do dokładnego połączenia. Rozrzedzone wodą mięso nałożyć na mięso zmielone na grubszej siatce.
Doprawić pieprzem, dodać proszek do pieczenia. Rozpocząć mieszanie. Miesza się podobnie jak wyrabia się ciasto na pierogi – zgarniając do siebie i odpychając. Po pewnym czasie dodać cukier. Dalej mieszać, do chwili aż mięso dokładnie się połączy i będzie kleiste.
Jelito rozwinąć i włożyć do miseczki z letnią wodą. Delikatnie przelewać wodą. 3 razy. Następnie jelito nałożyć na lejek nadziewarki – czy to specjalnej, czy lejka dołączanego standardowo do maszynki do mięsa. Nabijać ściśle. Powiesić na drążku dla osadzenia. Tak przygotowaną kiełbasę można ugotować i spożywać na ciepło, upiec w piekarniku (w temperaturze 160°C ok. godziny w naczyniu żaroodpornym, podlaną wodą) lub ugotować na niej żurek.
Jeśli ktoś ma wędzarkę, może też kiełbasę uwędzić.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

2017-04-05 09:55

Ocena: +3 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Ostatnie pożegnanie ks. Jana Kurconia

2024-04-18 17:04

Ks. Paweł Jędrzejski

Grób księdza Jana Kurconia

Grób księdza Jana Kurconia

Przeczów: W kościele Najświętszego Serca Pana Jezusa odbyła się ceremonia pogrzebowa ks. Jana Kurconia. W ostatniej ziemskiej drodze zmarłemu kapłanowi towarzyszyło 35 kapłanów, delegacje OSP, a także reprezentanci kół łowieckich oraz wierni parafii.

Eucharystii pogrzebowej przewodniczył ks. Adam Łuźniak, wikariusz generalny metropolity wrocławskiego. We wstępie zaznaczył, że każdy człowiek posiada swoją historię życia i taką też miał zmarły ks. Jan Kurcoń, a ponieważ posługiwał i mieszkał przez wiele lat pośród wiernych w Przeczowie, to każdy miał jakąś część swojego życia związaną z historią życia ks. Kurconia. Homilię wygłosił ks. Piotr Oleksy, obecny proboszcz przeczowskiej parafii. Zaznaczył, że uroczystość pogrzebowa jest przejściem do życia wiecznego. Podkreślił też, że dom ks. Jana był zawsze otwarty dla ludzi, chętnie ich gościł, słuchał, interesował się ich życiem i dbał o życie sakramentalne parafian. - Dziś ks. Jan niesie nam przesłanie: “Obyś nigdy nie zgubił Jezusa - mówił ks. Oleksy, podkreślając, że zmarły kapłan był miłośnikiem przyrody, kochał las i dostrzegał obecność Boga w przyrodzie.

CZYTAJ DALEJ

Papież wprowadza zmiany w watykańskim sądownictwie

2024-04-19 17:15

[ TEMATY ]

papież

sądownictwo

PAP/MAURIZIO BRAMBATTI

„Doświadczenie zdobyte w ciągu ostatnich kilku lat w dziedzinie wymiaru sprawiedliwości doprowadziło do konieczności podjęcia szeregu interwencji związanych z systemem sądowniczym Państwa Watykańskiego” - czytamy w najnowszym liście apostolskim w formie motu proprio opublikowanym dzisiaj. W ten sposób Franciszek dalej rozwija przepisy regulujące te kwestie. Zgodnie z nowymi wytycznymi zwykli sędziowie przestają sprawować urząd w wieku 75 lat, a sędziowie kardynałowie w wieku 80 lat.

Ojciec Święty określił nowe zasady w sześciu artykułach. Zgodnie z „zasadą niezmienności sędziego i w celu zapewnienia rozsądnego czasu trwania procesu” - czytamy w motu proprio - papież, na rok sądowy, w którym prezes przestaje sprawować urząd, może wyznaczyć wiceprezesa, który przejmuje urząd, gdy prezes przestaje sprawować urząd. Stwierdza się również, że papież „może w każdej chwili zwolnić z urzędu, nawet tymczasowo, sędziów, którzy z powodu stwierdzonej niezdolności nie są w stanie wykonywać swoich obowiązków”.

CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję