Reklama

Z zakonnej kuchni

Ciasto Milky Way

Kremowe ciasto to dobra propozycja na popołudniowy deser czy przyjęcie gości. A okazji do spotkań rodzinnych w tych dniach nie zabraknie. Autorką przepisu jest p. Maria Błaszczyk z Szarlejki k. Częstochowy

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Składniki:

ciasto:
• 6 jajek
• szklanka cukru
• szklanka mąki
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• 2-3 łyżki kakao

krem:
• ½ szklanki mleka
• ½ szklanki cukru
• cukier wanilinowy
• 20 dag masła
• 2 szklanki mleka w proszku

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

polewa:
• czekolada mleczna
• 4 łyżki mleka

Wykonanie:

Żółtka oddzielić od białek, utrzeć z cukrem na puch. Powoli dodawać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz kakao, delikatnie mieszając. Na końcu dodać ubitą na sztywno pianę z białek, delikatnie wymieszać i przełożyć do okrągłej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 170°C ok. ½ godziny.

Mleko zagotować z cukrem i cukrem wanilinowym, ostudzić. Miękkie masło dokładnie utrzeć. Dodawać po trochu zimne mleko z cukrem i mleko w proszku. Ucierać, aż powstanie krem.

Przygotować polewę – rozpuścić czekoladę z 4 łyżkami mleka. Ciasto po wystudzeniu przekroić na dwa krążki, przełożyć połową kremu, przykryć drugim krążkiem i wyłożyć pozostałą część kremu, wyrównać.

Polać polewą czekoladową. Zamiast polewy ciasto można posypać wiórkami czekoladowymi.

Wykonanie: Graziako

2015-10-28 08:52

Oceń: +3 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Słodka Wielkanoc

Tradycyjne polskie ciasta wielkanocne to baby, mazurki i serniki.

Ciasta wielkanocne to nie tylko przysmaki, ale także prawdziwe ozdoby stołu. Lukrowane, przybrane bakaliami, polewami, czekoladą – wyglądają przepięknie. Niektóre z tych wypieków rzadko goszczą na naszych stołach, np. mazurki. Łasuchy czekają na nie cały rok! Choć w cukierniach wybór ciast jest ogromny, warto się pokusić i samemu spróbować je przygotować. Nie trzeba się obawiać, że nam nie wyjdą, bo przepisy nie są skomplikowane. Będziemy mieli satysfakcję, że udało nam się zrobić domowe ciasta. Do dekorowania możemy też zaangażować dzieci – będzie to dla wszystkich dobra zabawa.
CZYTAJ DALEJ

Adhortacja Leona XIV: W ubogich Bóg ma nam coś do powiedzenia - cytaty

2025-10-09 17:17

[ TEMATY ]

adhortacja

ubodzy

Papież Leon XIV

@Vatican Media

Papież Leon XIV

Papież Leon XIV

Przedstawiamy wybrane fragmenty opublikowanej 9 października 2025 roku adhortacji apostolskiej Leona XIV – Dilexi te. W pięciu rozdziałach Papież skupia się na silnym związku między miłością Chrystusa a Jego wezwaniem, abyśmy stawali się bliźnimi ubogich. Cała treść adhortacji – także w formie audiobooka – dostępna bezpłatnie na kanałach Vatican News.

W ubogich Bóg ma nam wciąż coś do powiedzenia. (5)
CZYTAJ DALEJ

Przez rodzinę idzie przyszłość świata

2025-10-10 14:03

MFS

W czwartek, 9 października 2025 r. została wręczona Nagroda im. Sługi Bożego Jerzego Ciesielskiego – Ojca Rodziny.

Trzydziestym jej laureatem został ks. prof. Paweł Bortkiewicz, kapłan Towarzystwa Chrystusowego dla Polonii Zagranicznej, teolog, etyk, profesor nauk teologicznych specjalizujący się w zakresie teologii moralnej.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję