Reklama

Z zakonnej kuchni

Piernik domowy

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Przygotowania do Bożego Narodzenia - nie tylko te duchowe - rozpoczynają się już w Adwencie. Zgodnie z tradycją, w wielu domach pieczone są pierniki, zarówno ciastka, jak i ciasto. Odpowiednio przechowywane, długo zachowują świeżość, więc można je przygotować dużo wcześniej przed świętami.

Składniki:

• 1 kg mąki pszennej
• 2 szklanki miodu
• 1 ¼ szklanki cukru
• 3-4 jajka
• 1 szklanka oleju słonecznikowego lub oliwy
• 1 ½ szklanki mleka
• 4 łyżki zmielonych przypraw: cynamon, goździki, gałka muszkatołowa
• 3 łyżki kakao
• 1 płaska łyżka amoniaku
• bakalie: 5 dag rodzynek, 10 dag suszonych fig, 20 dag łuskanych orzechów, 2 łyżki posiekanej smażonej skórki pomarańczowej

Wykonanie:

Mąkę przesiać przez gęste sito. Miód lekko zrumienić z cukrem w rondlu i wymieszać z przyprawami. Gorący wlać do przesianej mąki. Rondel po miodzie wypłukać mlekiem, podgrzewając. Gorące mleko wlać do mąki, wymieszać, dodać tłuszcz i kakao. Wyrabiać drewnianą łyżką lub za pomocą miksera. Pozostawić do ostygnięcia, najlepiej do następnego dnia. Ciasto powinno być gęste. Nazajutrz dodać jajka, posiekane bakalie oraz amoniak, rozmieszany z kilkoma łyżkami wody. Dokładnie wymieszać. Foremki - najlepiej wąskie, podłużne - wyłożyć papierem do pieczenia, napełnić je ciastem do połowy wysokości. Piec w piekarniku w temp. 160oC ok. 1 godz. Przed wyjęciem ciast z piekarnika sprawdzić, czy są upieczone, nakłuwając je patyczkiem. Pozostawić do ostygnięcia. Na drugi dzień po upieczeniu owija się je w pergamin, a następnie w czystą ściereczkę i wkłada do woreczka foliowego.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

2014-12-02 14:50

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Świąteczny Sernik

Niedziela Ogólnopolska 14/2015, str. 66

[ TEMATY ]

ciasta

Graziako

Na wielkanocnych stołach obok bab i słodkich mazurków królują serniki. We wschodnich rejonach Polski popularna jest pascha – deser w kształcie piramidki, symbolizującej grób Chrystusa, przyrządzony z sera, śmietany oraz żółtek z cukrem i bakaliami. My proponujemy prostszy w wykonaniu tradycyjny sernik z bakaliami.

• 1 kg sera półtłustego • 5 jajek • 1 szklanka cukru • 1 budyń śmietankowy z cukrem • 5 łyżek masła • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia • szczypta soli • bakalie (rodzynki, orzechy, smażona skórka pomarańczowa)
CZYTAJ DALEJ

Dzisiejsza Ewangelia zaprasza do czuwania

2025-04-10 09:58

[ TEMATY ]

rozważania

O. prof. Zdzisław Kijas

Adobe Stock

Dzisiejsza Ewangelia zaprasza do CZUWANIA. Chodzi bowiem o to, aby nikt z nas nie przegapił swojej „pory”, swojego „czasu”, lecz aby wiedział, kiedy coś szczególnego „dzieje się dla niego albo ze względu na niego”.

E. Gdy nadeszła pora, Jezus zajął miejsce u stołu i apostołowie z Nim. Wtedy rzekł do nich: + Gorąco pragnąłem spożyć tę Paschę z wami, zanim będę cierpiał. Albowiem powiadam wam: Nie będę już jej spożywać, aż się spełni w królestwie Bożym.
CZYTAJ DALEJ

Francja: co stoi za nowym rekordem chrztów w okresie wielkanocnym?

2025-04-13 09:10

[ TEMATY ]

chrzest

Francja

rekord

okres wielkanocny

Adobe Stock

Jak co roku w okresie Triduum Paschalnego w całej Francji przyjmie chrzest, a wraz z nim I komunię świętą i bierzmowanie kilkanaście tysięcy dorosłych i dorastającej młodzieży. W tym roku będzie to odpowiednio ponad 10,3 tys. tych pierwszych i przeszło 7,4 tys. tych drugich, co oznacza kolejny rekord w tym zakresie. W ubiegłym roku, który też znacznie przewyższał poprzedni, udzielono wprawdzie o 5 tys. chrztów mniej, ale było to o ponad 30 proc. więcej niż w 2023 roku.

W nawiązaniu do tych wskaźników i w obliczu tak znacznego przyrostu liczby katechumenów redakcje tygodnika „Famille Chrétienne” i portalu Aleteia przeprowadziły własne badania tego zjawiska. Chodziło o znalezienie odpowiedzi na takie pytania, jak m.in. profil nowo ochrzczonych, ich droga do wiary i oczekiwania od Kościoła.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję