Składniki:
Ciasto:
• 7 jajek
• 7 łyżek cukru
• 7 łyżek mąki pszennej
• 1 łyżka kakao
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem:
• 3 budynie czekoladowe (bez cukru)
• 5 łyżek cukru
• ½ l mleka
• 20 dag masła
Pomóż w rozwoju naszego portalu
Polewa:
• 30 dag rodzynek
• ½ szklanki alkoholu (wódki lub rumu)
• 1 czekolada gorzka
• 1 czekolada mleczna
• ½ kostki masła
Poncz:
• ½ szklanki zaparzonej mocnej herbaty
• łyżka soku z cytryny
Rodzynki zalać alkoholem i zostawić na 12 godzin. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Dodać żółtka i jeszcze ubijać. Następnie dodać przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Ciasto podzielić na dwie części. Jedną wylać na wyłożoną papierem do pieczenia formę, włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 20 min. w temperaturze 170°C. Do drugiej części dodać przesiane kakao i dokładnie wymieszać. Przełożyć do formy i upiec. Zrobić poncz: pół szklanki mocnej herbaty przestudzić, dodać sok z cytryny. Budynie i cukier rozmieszać w szklance mleka, pozostałe mleko zagotować. Ugotować gęsty budyń, wystudzić. Masło utrzeć na puszystą masę. Ucierając, dodawać porcjami zimny budyń. W rondelku roztopić masło, dodać czekoladę, mieszać aż się rozpuści. Roztopioną czekoladę lekko schłodzić, dodać rodzynki wraz z alkoholem, w którym się moczyły. Ciemny placek nasączyć ponczem, rozsmarować krem, przykryć jasnym ciastem. Wylać i rozsmarować równo masę czekoladowo-rodzynkową. Schłodzić w lodówce.