Reklama

Świąteczne przyprawy

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Święta Bożego Narodzenia to wyjątkowy czas w całym roku. Pięknie przybrany stół, zapach choinki i świątecznych wypieków tworzą niepowtarzalną atmosferę, za którą tak bardzo tęsknimy. Smaki i zapachy świąt zawdzięczamy m.in. ziołom i przyprawom, które przywędrowały do Europy kilkanaście wieków temu z różnych zakątków świata. Trudno wyobrazić sobie na świątecznym stole pierniki bez egzotycznych, pachnących dodatków – goździków, cynamonu czy kardamonu, ciast bez wanilii, ryby bez pieprzu, ziela angielskiego i liści laurowych. Oto krótka charakterystyka przypraw, które mają zastosowanie w sporządzaniu potraw i napojów wigilijnych.

Wanilia

To najbardziej popularna przyprawa stosowana głównie do dań słodkich – ciast, lodów, deserów i napojów. Ciemnobrązowe, długie i cienkie laski o słodkim aromacie to owoce storczyka „Vanilla planifolia”. Najlepsze są świeżo starte. Między prawdziwą wanilią a cukrem wanilinowym jest ogromna różnica.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Prawdziwy cukier waniliowy można zrobić samemu: Laskę wanilii rozciąć wzdłuż, wydrążyć ciemne ziarenka ze środka. Do słoika wsypać cukier, dodać wanilię – wydrążone ziarenka i przecięte laski. Zamknąć szczelnie i potrząsać słoikiem aż ziarenka rozmieszczą się równomiernie w cukrze. Odstawić na tydzień, co jakiś czas potrząsać słoikiem. Używać do słodzenia, do pieczenia, do posypywania ciast.

Cynamon

Reklama

Zapach cynamonu przywodzi na myśl dalekie i egzotyczne podróże. Pochodzi z krajów Bliskiego Wschodu. Wysuszona i sproszkowana kora, pozyskiwana z młodych gałązek wielu gatunków cynamonowców, stanowi dodatek do ciast, zup owocowych, ryżu, potraw mięsnych, sosów i marynat. Występuje w dwóch postaciach: utarty na proszek lub w niewielkich, zwiniętych w rulonik kawałkach.

Goździki

Goździki zaliczane są do najstarszych przypraw kuchennych. W starożytnym Rzymie były towarem cenniejszym od złota. Przyprawa ta charakteryzuje się niezwykle intensywnym aromatem i ostrym, gorzkawym smakiem. Są niezastąpionym dodatkiem do aromatyzowania grzanego wina i piwa. Mielone goździki stanowią korzenny składnik różnych ciast, zwłaszcza pierników.

Imbir

Rośnie dziko w okolicach tropikalnych i subtropikalnych. Jadalne jest jedynie kłącze imbiru o mocnym, przyjemnym zapachu i piekącym ostrym smaku. W Polsce przez długie lata znaliśmy jedynie imbir sproszkowany. Dziś bez problemu możemy dostać świeży. I dzięki temu możemy dodawać go zarówno do potraw egzotycznych, jak i tradycyjnych dań kuchni polskiej.

2013-12-10 13:35

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Ksiądz a media społecznościowe

2024-04-25 15:10

[ TEMATY ]

KSM

Zielona Góra

Katolickie Stowarzyszenie Młodzieży

Pogadaj z Czarnym

Koło Akademickie KSM przy UZ

ks. Waldemar Kostrzewski

Katarzyna Krawcewicz

Ze studentami spotkał się ks. Waldemar Kostrzewski

Ze studentami spotkał się ks. Waldemar Kostrzewski

Gościem kwietniowego spotkania z cyklu Pogadaj z Czarnym był ks. Waldemar Kostrzewski.

24 kwietnia w sali akademika Piast (Uniwersytet Zielonogórski) odbyło się spotkanie z serii Pogadaj z Czarnym pt. „Ksiądz a media społecznościowe”. Gościem Koła Akademickiego KSM był ks. Waldemar Kostrzewski.

CZYTAJ DALEJ

Zwykła uczciwość

2024-04-23 12:03

Niedziela Ogólnopolska 17/2024, str. 3

[ TEMATY ]

Ks. Jarosław Grabowski

Piotr Dłubak

Ks. Jarosław Grabowski

Ks. Jarosław Grabowski

Duchowni są dziś światu w dwójnasób potrzebni. Bo ludzie stają się coraz bardziej obojętni na sprawy Boże.

Przyznam się, że coraz częściej w mojej refleksji dotyczącej kapłaństwa pojawia się gniewna irytacja. Pytam siebie: jak długo jeszcze mamy czuć się winni, bo jakaś niewielka liczba księży dopuściła się przestępstwa? Większość z nas nie tylko absolutnie nie akceptuje ich zachowań, ale też zwyczajnie cierpi na widok współbraci, którzy prowadzą podwójne życie i tym samym zdradzają swoje powołanie. Tylko czy z powodu grzechów jednostek wolno nakazywać reszcie milczenie? Mamy zaprzestać nazywania rzeczy w ewangelicznym stylu: tak, tak; nie, nie, z obawy, że komuś może się to nie spodobać? Przestać działać, by się nie narazić? Wiem, że wielu z nas, księży, stawia sobie dziś podobne pytania. To stanie pod pręgierzem za nie swoje winy jest na dłuższą metę nie do wytrzymania. Dobrze ujął to bp Edward Dajczak, który w rozmowie z red. Katarzyną Woynarowską mówi o przyczynach zmasowanej krytyki duchowieństwa, ale i o konieczności zmian w formacji przyszłych kapłanów, w relacjach między biskupami a księżmi i między księżmi a wiernymi świeckimi. „Wiele rzeczy wymaga teraz korekty” – przyznaje bp Dajczak (s. 10-13).

CZYTAJ DALEJ

Najpierw wołanie, później powołanie

2024-04-25 23:30

ks. Łukasz Romańczuk

Konferencja do młodzieży bpa Jacka Kicińskiego CMF

Konferencja do młodzieży bpa Jacka Kicińskiego CMF

Egzamin dojrzałości i ósmoklasisty coraz bliżej. O dary Ducha Świętego i pomyślność na czas pisania matur modlili się uczniowie szkół średnich i ci, kończący “podstawówkę”. Była to także okazja do wysłuchania konferencji o. bpa Jacka Kicińskiego CMF.

Z racji tego, że modlitwa ta odbywała się w czasie Tygodnia Modlitw o powołania kapłańskie i zakonne, konferencja dotyczyła rozeznawania powołania i swojej drogi życiowej. Przede wszystkim bp Jacek wskazał młodym, że w rozeznawaniu ważne jest słuchanie głosu Pana Boga.- Powołanie dzieje się w wołaniu. Najpierw słyszymy wołanie, a potem dokonuje się powołanie. Jezus woła każdego z nas po imieniu - mówił biskup, dodając, że to od człowieka zależy, czy ten Boży głos będzie słyszalny. Ta słyszalność dokonuje się w momencie, kiedy otworzy się uszy swojego serca. - Uczniowie przechodzili szkołę wiary. Mieli momenty zwątpienia. Na początku były wokół Niego tłumy, ale z czasem grupa ta zaczęła topnieć, bo zaczął wymagać. I zapytał Piotra: „Czy i wy chcecie odejść?”. Wszystko zaczyna się od słowa i w tym słowie się wzrasta - przekonywał bp Jacek.

CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję