Reklama

Niedziela Częstochowska

Gotowanie z uczniem Okrasy

Niedziela częstochowska 14/2013, str. 3

[ TEMATY ]

szkoła

Jolanta Marszałek

Szymon Szlendak wśród przyszłych szefów kuchni

Szymon Szlendak wśród przyszłych szefów kuchni

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Czy dwunastogodzinna praca w kuchni może być przyjemnością? Może, gdy się robi to pod okiem mistrza, od którego można się wiele nauczyć - twierdzi Szymon Szlendak, który od dwóch lat pracuje w restauracji znanego z telewizyjnych programów kulinarnych Karola Okrasy. 20 marca poprowadził świąteczne warsztaty gotowania dla wychowanków Specjalnego Ośrodka Szkolno-Wychowawczego nr 5 przy ul. Słowackiego w Częstochowie.

- Bardzo chętnie przyjąłem zaproszenie p. Bożeny Zembik-Herman - zapewnia Szymon - by dzielić się doświadczeniem, które już zdobyłem. Na Zachodzie dzieci już w szkołach podstawowych nabywają podstawową wiedzę o gotowaniu i żywieniu. U nas, niestety, nie ma takich zwyczajów, a przecież jemy codziennie, każdy powinien umieć przygotować proste dania.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Dlatego też na początek wspólnie zrobili sałatkę owocową w sosie czekoladowym i serowe kuleczki w wiosennej sałatce. Widać było, że dzieciom zarówno praca, jak i wspólna degustacja sprawiają wielką radość, tym bardziej, że młody kucharz znał tu wszystkich dobrze i potrafił stworzyć miłą, rodzinną atmosferę. - Będąc jeszcze gimnazjalistą, wraz z kolegami pomagał u nas jako wolontariusz - wyjaśnia Małgorzata Mysłek, dyrektor placówki. - Stąd pomysł, aby to właśnie Szymon poprowadził te warsztaty.

Gotowanie od zawsze było jego pasją. Jako mały chłopiec lubił oglądać programy kulinarne w telewizji i pomagać w kuchni babci czy mamie. Gdy przyszło do wyboru szkoły, zdecydował się na technikum gastronomiczne w Częstochowie. Już w drugiej klasie rozpoczął pracę we włoskiej restauracji. Po zdaniu matury pracował w częstochowskich restauracjach, m.in. w hotelu Mercury. Aż przyszła propozycja pracy w Warszawie w autorskiej restauracji jednego z najzdolniejszych kucharzy młodego pokolenia - Karola Okrasy. Trudno było nie skorzystać z takiej szansy. - Z Karolem Okrasą pracuje się bardzo dobrze, jest superszefem, dobrym nauczycielem, można się rozwinąć pod jego skrzydłami - zapewnia Szymon. Nic więc dziwnego, że mając takiego nauczyciela Szymon wygrał konkurs na kucharza roku 2012.

Reklama

Restauracja Karola Okrasy promuje polską kuchnię regionalną w nowoczesnym wydaniu. Drugi rok z rzędu uzyskała tytuł najlepszej restauracji w kraju. Jest odwiedzana przez znakomitych gości, nawet koronowane głowy. - Stres jest duży, ale satysfakcja też - opowiada Szymon. - Gotowanie odbywa się na oczach gości, nie ma zamkniętych osobnych pomieszczeń kuchennych. Praca w takiej restauracji wymaga bardzo wielu wyrzeczeń, nieraz 12 czy 14 godzin pracy. Ale kocham to co robię i sprawia mi to radość - zapewnia młody kucharz. - Nigdy jeszcze tak się nie zdarzyło, że obudziłem się rano i powiedziałem „nie chce mi się iść do pracy”.

Myśli o otwarciu swojej restauracji, kto wie, może w Częstochowie. Ale musi się jeszcze wiele nauczyć. I nie chodzi tylko o doświadczenie w gotowaniu. Prowadzenie własnej restauracji to skomplikowany proces organizacyjny, zarządzanie ludźmi, zamawianie towaru. - Nie jestem jeszcze na to przygotowany - przyznaje. Ale wszystko przed nim. Życzymy powodzenia.

2013-04-05 14:30

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Młoda Polska Husaria

Niedziela wrocławska 41/2021, str. III

[ TEMATY ]

szkoła

ślubowanie

Magdalena Lewandowska/Niedziela

Młodzi ludzie złożyli uroczyste ślubowanie

Młodzi ludzie złożyli uroczyste ślubowanie

28 uczniów włączonych zostało do społeczności Katolickiego Liceum Ogólnokształcącego.

Ślubowanie klas pierwszych – jednej o profilu mundurowym, drugiej o profilu ratowniczym, odbyło się 28 września. Na uroczystości obecny był m.in. abp Józef Kupny, który przewodniczył Eucharystii.

CZYTAJ DALEJ

Historia powołania. Znajomy w seminarium, Jezus na krzyżu i… Jan Paweł II

2024-05-18 10:30

[ TEMATY ]

świadectwo

zakonnica

archwium s. Joanny Cybułki

Chciałam wiedzieć, co ze sobą zrobić, ale… żeby to było na zawsze! Szukałam swojego miejsca. Czułam pewnego rodzaju niepokój – tak o początkach swojego powołania opowiedziała portalowi Polskifr.fr s. Joanna Cybułka z Instytutu Zakonnego Apostołek Jezusa Ukrzyżowanego. Ważną rolę w jej powołaniu odegrał św. Jan Paweł II, który przyszedł na świat dokładnie 104 lata temu.

„W ciągu nauki w szkole średniej zastanawiałam się nad sobą, moim życiem i przyszłością, szukałam mojej drogi. Po maturze z koleżanką z liceum zaczęłyśmy jeździć do Krakowa na skupienia i rekolekcje powołaniowe. Dało mi to dużo, bo mogłam poznawać siebie, pogłębiać życie modlitwy i znajomość Pisma Świętego” – podkreśliła s. Joanna.

CZYTAJ DALEJ

Bp Przybylski na Czuwaniu Odnowy w Duchu Świętym: Kościół i świat potrzebują doświadczenia jedności

2024-05-18 18:04

[ TEMATY ]

Jasna Góra

Odnowa w Duchu Świętym

Karol Porwich/Niedziela

Ulf Ekman

Ulf Ekman

O tym, że dziś i Kościół, i świat potrzebują doświadczenia jedności mówił na Jasnej Górze bp Andrzej Przybylski, delegat KEP ds. Ruchu Odnowy w Duchu Świętym. Przewodniczył Mszy św. z udziałem kilkudziesięciu tysięcy uczestników Ogólnopolskiego Czuwania Katolickiej Odnowy w Duchu Świętym na Jasnej Górze.

W homilii bp Przybylski zwrócił uwagę, że prawdziwa duchowość dopełnia się we wspólnocie, to tajemnica duchowości chrześcijańskiej. - Z jednej strony każdy z nas zaproszony jest do osobistej relacji z Bogiem, ma w niej doświadczyć jakiejś bezpośredniej bliskości Boga, ale z drugiej potrzebujemy być razem - mówił kaznodzieja. Porównał tę prawdę do obrazu społeczności pszczół, kiedy każdy z owadów zbiera nektar, ale miód powstaje dopiero we wspólnocie.

CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję