Reklama

Wiadomości

O. Knabit na Tłusty Czwartek: czy sprawdziliśmy kiedyś, ile żywności marnujemy?

O. Leon Knabit OSB w rozważaniach przed Tłustym Czwartkiem zachęcił na swoim blogu do zastanowienia się nad gospodarowaniem żywnością. - Czy sprawdziliśmy kiedyś, ile żywności marnujemy? - pyta benedyktyn.

[ TEMATY ]

żywność

o. Leon Knabit

Tłusty Czwartek

Karol Porwich

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Zakonnik podkreśla, że ma nadzieję, że nie będzie rodziny, w której w Tłusty Czwartek nie pojawią się pączki czy chrusty, zwane tu i ówdzie faworkami. - Mam też nadzieję, że nie ma wśród nas głodnych, mimo wielu problemów gospodarczych spowodowanych wirusem. Oby tak było na całym świecie, jednak tymczasem w wielu krajach sytuacja jest nie wesoła, więcej - tragiczna - zauważa.

Następnie informuje, że około 600-800 milionów ludzi na świecie nie dojada. - Głoduje. Nam - sytym - trudno sobie wyobrazić, że dzisiaj będę głodny, i jutro, i pojutrze, i nie wiadomo, kiedy sytuacja się poprawi. A nieraz nie ma nic do jedzenia, nie ma co dać dzieciom, które z głodu umierają - wskazuje.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Dodaje, że co 8 sekund gdzieś na świecie z głodu umiera dziecka, a jednocześnie ludzie marnotrawią 1,3 miliarda ton żywności. Dlatego zakonnik namawia do zastanowienia się nad domowym gospodarowaniem żywnością.

Reklama

- Czy sprawdziliśmy kiedyś, ile żywności marnujemy? Oczywiście, nie mamy prawa głodzić siebie i naszych dzieci. Czy jednak pewne rozsądne oszczędności nie pozwoliłyby nam wesprzeć ofiarą głodujących? A może choć jedno dziecko uratować od śmierci? - zachęca do przemyśleń znany benedyktyn.

O. Leon Knabit OSB urodził się 26 grudnia 1929 roku w Bielsku Podlaskim. To benedyktyn, który w latach 2001-2002 pełnił funkcję przeora opactwa w Tyńcu, publicysta i autor książek. Jego blog został nagrodzony statuetką Blog Roku 2011 w kategorii „Profesjonalne”. W 2009 r. zakonnik został odznaczony Krzyżem Kawalerskim Orderu Odrodzenia Polski.

2021-02-11 16:56

Ocena: +4 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Pączki serowe

Składniki:
50 dag twarogu
50 dag mąki pszennej
1 szklanki śmietany
3 jajka
1-2 łyżki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka octu
tłuszcz do smażenia (smalec lub olej)
1-2 łyżki spirytusu
cukier puder do posypania

CZYTAJ DALEJ

Nowenna do Ducha Świętego

[ TEMATY ]

nowenna

Pio Si/Fotolia.com

Jak co roku w oczekiwaniu na Niedzielę Zesłania Ducha Świętego Kościół katolicki będzie odprawiał nowennę do Ducha Świętego i tym samym trwał we wspólnej modlitwie, podobnie jak apostołowie, którzy modlili się jednomyślnie po wniebowstąpieniu Pana Jezusa czekając w Jerozolimie na zapowiedziane przez Niego zesłanie Ducha Świętego.

Ponieważ nowenna do Ducha Świętego przypada w maju i czerwcu, dlatego łączy się ją z nabożeństwami majowymi czy też czerwcowymi w następujący sposób:

CZYTAJ DALEJ

Ogrody Libanu w Łodzi

2024-05-10 08:00

[ TEMATY ]

archidiecezja łódzka

Archiwum prywatne

W najbliższą sobotę, 11 maja, o godz. 17:00, w klubokawiarni Fratelli Tutti w Łodzi przy ul. Piramowicza 13, odbędzie się wernisaż wystawy "Ogrody Libanu - woda, źródło, życie".

CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję