Reklama

W wolnej chwili

Życie ze smakiem

Udka z kurczaka na sposoby

Można z nich szybko przygotować pyszne danie. Takie na co dzień i od święta. Wystarczy sięgnąć po ulubione dodatki i przyprawy.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Po prowansalsku

SKŁADNIKI :
*6 udek z kurczaka
*3 cebule
*3 ząbki czosnku
*1 łyżeczka ziół prowansalskich
*3 pomidory
*3 papryki kolorowe
*1,5 szklanki wytrawnego wina
*3 łyżki czarnych oliwek
*3 łyżki oliwy
*sól, pieprz

Wykonanie:
1. Pomidory sparz, obierz ze skórki i pokrój w ósemki.
2. Papryki oczyść z nasion, umyj i pokrój w paseczki.
3. Cebulę pokrój w plastry, czosnek przeciśnij przez praskę.
4. Udka umyj, osusz, obsmaż na oliwie, przełóż do dużego rondla.
5. Cebulę i czosnek zrumień na oliwie pozostałej po smażeniu kurczaka.
6. Dodaj je do mięsa, także zioła, sól, pieprz, wino. Duś 15 min.
7. Dorzuć pomidory, pokrojoną w kostkę paprykę i duś jeszcze 30 min. Pod koniec dodaj oliwki.
8. Podawaj z ryżem na sypko i sałatą.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

W glazurze

SKŁADNIKI :
*4 udka z kurczaka
*1 cytryna
*3 łyżki płynnego miodu
*1 łyżka ostrej musztardy
*1 łyżka ostrego sosu sojowego
*3 łyżki oliwy
*sól, pieprz

Wykonanie:
1. Cytrynę sparz, zetrzyj skórkę, a sok wyciśnij i połącz w misce ze skórką, miodem, musztardą, sosem sojowym i oliwą.
2. Udka umyj, osusz, włóż do miski, obtocz w miodowej zalewie i zostaw na 2 godz. w lodówce.
3. Wyjmij je, otrząśnij z zalewy i umieść w piekarniku nagrzanym do 180°C.
4. Piecz ok. 45 min. Po 20 min pieczenia naczynie wyjmij i posmaruj udka miodową mieszanką. Czynność tę powtórz dwa razy (po 30 i po 40 min.)
5. Podawaj z frytkami i dowolnymi surówkami.

Pieczone z jabłkami

SKŁADNIKI:
*6 udek z kurczaka
*2 winne, twarde jabłka
*1 łyżka masła klarowanego
*1/2 szklanki bulionu
Marynata:
*4 łyżki oleju,
*2 ząbki czosnku
*2 łyżki soku z cytryny
*1 łyżeczka suszonego rozmarynu
*1 łyżeczka suszonej słodkiej papryki
*sól
*pieprz

Wykonanie:
1. W miseczce wymieszaj składniki marynaty (czosnek przeciśnięty przez praskę).
2. Udka umyj, osusz, natrzyj marynatą. Wstaw na godzinę do lodówki.
3. Mięso wraz z marynatą przełóż do naczynia żaroodpornego. Obłóż je masłem i podlej bulionem. Piecz pod przykryciem ok. 1 godz w 180°C.
4. Jabłka przekrój, usuń gniazda nasienne. Pokrój na cząstki i dodaj do mięsa po ok. 30 min pieczenia.
5. Na 10 min przed końcem pieczenia zdejmij pokrywkę, by udka się przyrumieniły.

Reklama

W sosie śmietanowym

SKŁADNIKI:
*4 udka z kurczaka
*1 duża cebula
*300 g pieczarek
*1 szklanka bulionu
*400 g śmietany 18%
*1 łyżeczka ziół prowansalskich
*1 łyżeczka soli
*1/2 łyżeczki pieprzu

Wykonanie:
1. Udka umyj, osusz. Odetnij górne części od pałek. Dopraw solą.
2. Na rozgrzanym oleju obsmaż kawałki kurczaka z obu stron, aż się zrumienią. Zdejmij je z patelni i odłóż na bok.
3. Na patelnię wrzuć pokrojoną w drobną kostkę cebulę i zeszklij ją. Dodaj pieczarki pokrojone w plasterki i przesmaż. Na przesmażonych warzywach ułóż kawałki kurczaka.
4. W osobnym naczyniu wymieszaj śmietanę z bulionem (warzywnym lub drobiowym). Do mieszanki dodaj zioła prowansalskie, sól, pieprz. Zalej warzywa i mięso.
5. Duś całość pod przykryciem ok. 40 min na małym ogniu.
6. Podawaj z ryżem lub kaszą na gęsto.

Ocena: +3 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Szaszłyki z kurczaka

Mięso drobiowe z grilla smakuje wyśmienicie. Można je też łączyć z warzywami i sosami – wtedy jest to prawdziwa uczta.

Składniki:

CZYTAJ DALEJ

Papież do kanosjanów i gabrielistów: kapituła generalna to moment łaski

2024-04-29 20:12

[ TEMATY ]

papież Franciszek

Grzegorz Gałązka

Franciszek przyjął na audiencji przedstawicieli dwóch zgromadzeń zakonnych kanosjanów i gabrielistów przy okazji przeżywanych przez nich kapituł generalnych. Jak podkreślił, spotkanie braci z całego zgromadzenia jest wydarzeniem synodalnym, fundamentalnym dla każdego zakonu, i stanowi moment łaski.

„Przeszłość, teraźniejszość i przyszłość spotykają się na kapitule przez wspominanie, ewaluację i pójście naprzód w rozwoju zgromadzenia” - mówił Franciszek. Wyjaśniał następnie, że harmonia między różnorodnością jest owocem Ducha Świętego, mistrza harmonii. „Jednolitość czy to w instytucie zakonnym, czy w diecezji, czy też w grupie świeckich zabija. Różnorodność w harmonii sprawia, że wzrastamy” - zaznaczył Ojciec Święty.

CZYTAJ DALEJ

Truskawki to ulubione owoce Polaków

2024-04-30 11:45

[ TEMATY ]

Truskawki

Adobe Stock

Rusza sezon na truskawki, najbardziej wyczekiwany gatunek w Polsce. Truskawki to ulubiony owoc Polaków. Ostatnie lata to wielki wzrost ich popularności. Dowiedz się dlaczego pierwsze owoce nie są droższe niż w ubiegłym roku? Dlaczego truskawki to polskie superowoce? I dlaczego owoce krajowe są zawsze smaczniejsze i zdrowsze od swoich importowanych odpowiedników?

Przed nami wyjątkowo truskawkowy maj. W sieciach dostępne są owoce ze szklarni. Przed majówką pojawiły się truskawki z upraw tunelowych. W tym roku już w maju dostępne będą już owoce zbierane na polach. Na Dzień Matki truskawki będą w każdym najmniejszym nawet sklepie.

CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję