Reklama

W wolnej chwili

Sałatka z soczewicą i jajkiem

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Składniki:
1 jajko
1/3 dojrzałego awokado
60 g zielonej soczewicy
1/3 czerwonej papryki
10 g prażonych pestek dyni
łyżeczka utartego, świeżego imbiru
garść świeżej bazylii
kawałek zielonego ogórka (ok. 5 cm)
łyżka posiekanej czerwonej cebuli
kilka kropli oliwy
kilka kropli octu balsamicznego
świeżo zmielony pieprz

Wykonanie:
Soczewicę opłukać dwukrotnie, następnie gotować w wodzie 15-20 min (powinna być miękka, ale nie rozgotowana). Na koniec lekko posolić. Pokroić paprykę, ogórka i cebulę w drobną kostkę, posiekać zioła. Podprażyć pestki dyni na suchej patelni. Na małych oczkach tarki utrzeć świeży imbir i wymieszać go z odrobiną octu i oliwy. Połączyć warzywa z ugotowaną soczewicą, bazylią, pestkami dyni, pieprzem i „zaprawą” imbirową. Przełożyć gotowe danie do miseczki. Na wierzchu udekorować jajkiem ugotowanym na twardo, pokrojonym w ósemki, i kawałkami awokado.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

2020-10-14 10:49

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Krokiety z kapustą i grzybami

[ TEMATY ]

przepisy

kuchnia

jedzenie

adobe.stock.pl

Składniki:

2 szklanki mąki pszennej
5 jajek
1 szklanka mleka
1 szklanka wody (może być gazowana)
szczypta soli
olej
1 kg kiszonej kapusty
3-6 dag grzybów suszonych
2-3 cebule
tłuszcz
sól
pieprz

Wykonanie

Z mleka, wody, 4 jajek i mąki przygotować ciasto naleśnikowe, a następnie usmażyć cienkie naleśniki. Grzyby opłukać i namoczyć na 2-3 godziny. Ugotować w wodzie, w której się moczyły. Kapustę opłukać (jeśli jest mocno kwaśna) i ugotować we wrzącej, osolonej wodzie do miękkości. Grzyby i kapustę odcedzić i przepuścić przez maszynkę do mięsa lub drobniutko pokroić. Wymieszać z pokrojoną w kostkę i zeszkloną na tłuszczu cebulą oraz przyprawami, przesmażyć. Na każdym naleśniku układać farsz. Naleśniki pozawijać w rulon, obtoczyć w jajku i bułce. Ułożyć na patelni i smażyć pod przykryciem na małym ogniu, aż zarumienią się z każdej strony.

CZYTAJ DALEJ

Kiedy żyjemy według Ducha Świętego, Bóg jest uwielbiony w nas i przez nas

[ TEMATY ]

homilia

rozważania

Adobe Stock

Rozważania do Ewangelii J 15, 26-27; 16, 12-15.

Niedziela, 19 maja. Niedziela Zesłania Ducha Świętego

CZYTAJ DALEJ

Rozpoczęli rekolekcje przed święceniami kapłańskimi

2024-05-19 10:20

ks. Łukasz Romańczuk

12 diakonów [archidiecezja wrocławska, diecezja świdnicka i legnicka oraz Zgromadzenie Misjonarzy Synów Niepokalanego Serca Błogosławionej Maryi Dziewicy] rozpoczęło swoje przygotowanie - rekolekcje przed przyjęciem święceń prezbiteratu.

Swoje rekolekcje odbywają w Domu Formacji Stałej Prezbiterów w Sulistrowiczkach. 7 z nich przyjmie święcenia kapłańskie w Archikatedrze Wrocławskiej - 25 maja br. Polecamy ich naszej modlitwie. A są to:

CZYTAJ DALEJ

Reklama

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję